Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Ендокринна система

Ендокринна система (Systema incretoruis)

Ендокринна система (Systema incretoruis) - изображение

Ендокринната система се състой от жлези с вътрешна секреция.

Те произвеждат специфични вещества, наречени хормони, които чрез кръвта достигат всички части на тялото, но оказват въздействие само върху определени органи и тъкани. По този начин се осъществява хуморалната регулация на жизнените функции.
Ендокринните жлези са разположени в различни части на тялото. Те могат да са под формата на тъканни и клетъчни комплекси в състава на даден орган или да съществуват като самостоятелен орган.
Всички ендокринни жлези притежават общи анатомични особености. Те са без изходни канали glandulae sine ductibus. Отделят своя секрет в кръвта, което обяснява по-обилното им кръвоснабдяване и пронизването им от гъста капиярна мрежа. Въпреки че ендокринните жлези имат голямо значение за организма, характерни за тях са малките им размери.
   Ендокринните жлези са в тясна функционална връзка с нервната система. Тя се осъществява от невросекреторните клетки, които са разположени в хипоталамуса на междинния мозък. Нервната система може да влияе на ендокринните жлези и посредством вегетативните симпатикови влакна.
Ендокринната система изработва някои хормони, чрез които повлиява развитието и функционирането на нервната система. Някои от хормоните на ендокринната система се използват като елементи на обратната връзка върху невросекреторните клетки в хипоталамуса.

3.2, 18 гласа

ПОДРАЗДЕЛИ НА Ендокринна система

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА Ендокринна система

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория