Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Коленен рефлекс Клинично изследване

Коленен рефлекс

Коленен рефлекс - изображение

Рефлексът представлява елементарна двигателна или секреторна реакция на организма в отговор на дразнене на рецепторите. Рефлексната дейност се осъществява с участието на централната нервна система (ЦНС). Благодарение на различните видове рефлекси се осъществяват взаимоотношенията на организма с околната среда и взаимоотношенията между отделните органи и системи. Рефлексната дейност се осъществява с помощта на т. нар. рефлексна дъга, която съчетава функциите на два или повече неврони. Рефлексната дъга се състои от следните елементи:

  • Рецепторна част - чрез нея се осъществява възприемането на дразненията чрез рецепторите и предаването на нервните импулси към ЦНС;
  • Асоциативна част - чрез която се осъществява анализ и синтез на дразненията;
  • Ефекторна част - чрез нея се извършва ответната реакция.

Най-елементарно устроената сегментна рефлексна дъга е двуневронна, моносинаптична (два неврона свързани помежду си с един синапс/връзка). Класически пример за това е коленен рефлекс.

Коленният рефлекс се отнася към проприорецептивните рефлекси. Към проприорецептивните рефлекси се отнасят преди всичко сухожилните и надкостните рефлекси. Те се осъществяват в резултат на проприорецептивни дразнения на мускулите, сухожилията и надкостницата, които довеждат до съкращение на самите мускули.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Повеждането на изследване за коленния рефлекс се препоръчва при съмнение за различни заболявания на централната и периферната нервна система.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди извършване на изследване на коленния рефлекс не е необходима специфична подготовка от страна на пациента. От него се изисква да бъде спокоен и да съдейства за извършване на изследването.

 

Метод на провеждане на изследването

Изследването на коленния рефлекс се извършва от специалист - невролог с помощта на рефлексно неврологично гумено чукче по следния начин:

  • специалистът нанася лек удар с чукчето върху лигаментум пателе - областта под капачката на коляното;
  • предизвиква се съкращение на мускул квадрицепс феморис - мускул на бедрото;
  • подбедрицата се разгъва.

Болният е легнал по гръб с леко свити в коленните и тазобедрените стави крака. Изследващият поставя едната си ръка под двете подколенни ямки на болния, а с другата ръка нанася леки, резки удари с рефлексното чукче.

Възможно е коленен рефлекс да се изследва и в седнало положение, но краката не трябва да се опират, а да са отпуснати свободно надолу.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на изследването на коленния рефлекс  се усеща лек удар, почукване с неврологичното чукче под коляното, което е напълно безболезнено и не създава неприятни усещания за пациента.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

От провеждане на изследването на коленния рефлекс не са описани случаи, при които пациента да е изложен на риск. Изследването е неинвазивно, така че рискът е незначителен.

 

Резултати от проведеното изследване

Въздействието на болестните промени върху рефлексната дъга и различните аферентни пътища от ЦНС може да увеличи или намали силата на моносинаптичния рефлекс.

При извършване на изследването на коленния рефлекс се установяват следните отклонения:

  • Анизорефлексия - при асиметрия ляво-дясно на рефлексната реакция, тя може да е резултат на едностранна (хеми-) хипо- или хиперрефлексия.
  • Хиперрефлексия - болестно усилен коленен рефлекс, характеризира се с кратък латентен период, нисък праг на дразнимост, увеличена скорост и амплитуда на мускулното съкращение, разширена рефлексогенна зона, поликинетичен отговор (при едно дразнение се получават няколко последователни мускулни съкращения), клонус (многократно ритмично съкращение на даден мускул при еднократно, но продължително разтягане на сухожилието му). Хиперрефлексия се наблюдава при невроза; тиреотоксикоза; тетанус; при двустранна или единична лезия на пирамидния път.
  • Хипорефлексия - болестно отслабен коленен рефлекс, характеризира се с малка амплитуда, повишен праг на дразнимост, вял и бавен отговор. Хипорефлексия се наблюдава при наличие на болестен процес, нарушаващ провеждането на нервния импулс по сегментната рефлексна дъга; лезии на периферните нерви, плексуси и на предни или задни коренчета; увреждане на гръбначномозъчните сегменти, на чиито нива се сключва рефлексната дъга на съответния рефлекс; при засягане на ефекторните мускули при миопатии.
  • Арефлексия - липса на реакция, при пълно прекъсване на рефлексната дъга. Наблюдава се при тежка травма; дълготрайна компресия с нарушаване на кръвоснабдяването и последваща исхемична дегенерация и атрофия на нервните пътища; при шокови състояния и кома.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма описани противопоказания за извършване на изследване на коленния рефлекс.

Още по темата:

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияИсторияСнимкиСпециалистиАлт. медицинаФизиологияЛюбопитноПсихологияХранене при...Здравни съветиОрганизацииСпортЛайфстайлНормативни актовеЛеченияКлинични пътекиБотаникаНовиниЗаболявания (МКБ)ИнтервютаСоциални грижиЗаведения