Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за западно нилски вирус

Изследване за западно нилски вирус

Изследване за западно нилски вирус - изображение

Изследване за западно нилски вирус се използва, за да се установи дали лице със симптоми и анамнеза за скорошна експозиция има остра инфекция със Западен Нил вирус (WNV). С помощта изследването може да се установи дали симптомите са причинени от WNV или друго заболяване с подобни признаци, например бактериален менингит.

Повече информация за Западно-Нилската треска:

 

Изследване за западно нилски вирус антитела:

 • Антитела от клас имуноглобулин М (IgM) - може да се позитивира при наличие на инфекция със Западен Нил вирус или друг флававирус. Поради тази причина, положителен резултат от този тест изискват потвърждение с друг метод
 • Антитела от клас имуноглобулин G (IgG) - позитивира се при скорошна или прекарана в миналото инфекция. Може да се повтори след няколко седмици, за да се установи, дали титърът (концентрацията) на антитела се покачва или спада

Изследване за западно нилски вирус нуклеинови киселини (генетичен материал, НК) - чрез него се търси генетичен материал от вируса, което при положителен резултат потвърждава присъствието на вируса в организма.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Провеждането на изследване за западно нилски вирус се препоръчва при проява на симптоми на инфекцията и при наличие на анамнеза за скорошна експозиция (контакт на организма с вируса). Симптомите включват:

 • Главоболие
 • Треска или висока температура
 • Гадене, повръщане
 • Мускулна слабост
 • Кожен обрив по гърба и гърдите

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не се налага специална подготовка за провеждането на изследване за западно нилски вирус.

 

Метод на провеждане на изследването:

За да се направи изследване за западно нилски вирус се взема проба от цереброспинална течност (гръбначномозъчна течност, ликвор) или венозна кръв.

Ликвор се взема чрез лумбална пункция. Това става посредством специална игла, която се вкарва между прешлените на кръста и се източва необходимото количество ликвор.

Кръв се взема посредством игла, която се вкарва във вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Когато се взема кръвна проба, може да усетите вкарването на иглата. Не се усеща силна болка. Лубалната пункция се прави под упойка, така че и при нея болка не се усеща.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Вземането на кръвна проба за изследване за западно нилски вирус не крие особени рискове. Възможни са леки усложнения, като флебит (възпаление на вената), удължено кървене (при лекарства за разреждане на кръвта, като аспирин, синтром и др.) или малък кръвоизлив.

Лумбалната пункция се прави ниско, след края на гръбначния мозък и не крие риск от нараняването му.

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследване за западно нилски вирус търси антитела (протеини, които организма произвежда в отговор на инфекцията) или генетичен материал от вируса.

 

   Нормални стойности:

 • Не се откриват антитела
 • Не се открива генетичен материал от вируса

 

   Отклонения от нормата:

 • Откриват се IgM антитела - потвърдено с друг метод означава, че най-вероятно се касае за остра инфекция в настоящето или близкото минало
 • IgM и IgG - инфекцията се е развила най-малко 3 седмици преди получаване на този резултат от Западен Нил вирус тест
 • Открива се генетичен материал от вируса - потвърждава присъствието на вируса в организма

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма конкретни противопоказания за превеждане на изследване за западно нилски вирус.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияКлинични пътекиЛеченияНормативни актовеСпециалистиЛайфстайлОрганизацииБотаникаАлт. медицинаПатологияСнимкиХранене при...МикробиологияДиетиТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиСпортЗаведения