Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на стомаха и дванадесетопръстника Други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника

Други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31.8

Други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31.8 - изображение

Стомахът се разполага в епигастриума и малко наляво от средната линия. Секреторната функция на стомаха се състои в отделяне на солна киселина, ферменти и слуз.

Други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника включва:

  • Ахлорхидрия;
  • Гастроптоза;
  • Контракция на стомаха с форма на пясъчен часовник.

Гастроптоза е спадане на стомаха, изместване надолу от нормалната му позиция. Гастроптозата се среща при обща птоза на всички органи (ентероптоза), която е последица на хипоплазия или хипотония на мезенхимните връзки, и най-често при тежките астении. Измененията при гастроптозата се изразяват в нисък стоеж на стомаха. Гастроптозата може да се наблюдава и при заболявания, протичащи с тежка кахексия.

Контракция на стомаха с форма на пясъчен часовник настъпва при повишен тонус на вагуса (блуждаещия нерв), при приемане на груба храна, при повишена секреция и киселинност на стомашния сок, при възпаление и язва на стомаха. Тези контракции затрудняват пасажа на храната и имат най-голямо значение, когато се локализирани в кардията и в пилорната област.

Ахлорхидрия – липса на секреция на солна киселина са други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника.
За да се получи реална представа за количеството на париеталните клетки в стомаха и максималната им възможност за секреция, се използва максимално стимулиране с пентагастрин. Ако след максимална стимулация не се установява солна киселина, говорим за ахлорхидрия. При атрофия или некроза на жлезистия апарат на стомаха, т.е. в крайните етапи на хроничен атрофичен гастрит, рак на стомаха, пернициозна анемия, се наблюдава ахлорхидрия. В тези случаи храносмилането в стомаха е разстроено до краен предел. В червата настъпва анаеробно гниене. Изпражненията са диарични, зловонни, с несмлени мастни капки и мускулни влакна. Организмът е с намалени защитни сили и намалена устойчивост към чревни инфекции. Причини за ахлорхидрия са: забавен метаболизъм на организма свързано с хипотиреоидизъм, автоимунни заболявания, използване на антиацидни лекарства, Helicobacter Pylori инфекция, муколипидоза, злокачествена анемия, атрофичен гастрит, рак на стомаха, лъчева терапия, пелагра, недостиг на натрий, хлориди, цинк и йод необходими за адекватно производство на стомашна киселина.

Клинична картина на други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника
Клинично оплакванията у болните с гастроптоза се изразяват в общо чувство на тежест и дърпане в областта на корема, болки в кръста, особено в предната му част. Може да има горнодиспептични оплаквания - гадене, повръщане, киселини, оригване.

Намалената киселина може да доведе до симптоми подобни на гастроезофагеална рефлуксна болест. Ниската киселинност в стомаха се свързва с бактериален свръх растеж, което може да се прояви с диария и намалена абсорбция на хранителни вещества и витамини. Дори и без бактериален свръхрастеж, намалената стомашна секреция може да доведе до хранителни дефицити чрез малабсорбция на основните електролити и витамини.

Диагноза на други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника
Диагнозата птоза на стомаха се поставя обикновено рентгенологично. При рентгеновото изследване се установява силно разширен стомах, стигаш с долния си край до под биилиячната линия.
Ахлорхидрията се диагностицира чрез измерване на стомашната киселинност. В 90% от всички пациенти с ахлорхидрия се откриват антитела срещу Н +/К + АТФ-аза протонната помпа.

Лечение на други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника
Лечението на гастроптозата, когато се касае за обща ентероптоза, е консервативно. При изолирана гастроптоза може да се приложи оперативно лечение (гастропексия), комбинирано с гастроентеростомия.
Лечението на ахлорхидрията се фокусира върху решаването на основната причина за симптомите.

3.6, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31.8

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31.8

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия