Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Хронични болести на долните дихателни пътища Обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит Слузно-гноен хроничен бронхит

Слузно-гноен хроничен бронхит МКБ J41.1

Слузно-гноен хроничен бронхит МКБ J41.1 - изображение

Слузно-гноен хроничен бронхит представлява дифузно възпаление на бронхите, което се проявява с кашлица със слузно-гнойна експекторация. Състоянието е в резултат на изостряне на хроничния бронхит и се наблюдава през зимните месеци.

Слузно-гноен хроничен бронхит може да се причини от бактерии или вируси. Предразполагащи фактори са тютюнопушенето, замърсения въздух, вредни професионални условия, климат, лоши социални условия, алергии.

Тези фактори стоят в основата на разрушаването на цилиндричния епител на бронхиалната лигавица, което създава благоприятни условия за развитие на бактериална инфекция. Измененията, които настъпват в бронхиалната лигавица са хипертрофия и хиперплазия на слузните жлези, което води до повишаване секрецията на бронхиален секрет, в малките бронхи се намират възпалителни инфилтрати. Натрупалите се в лумена на бронхите секрет и фибрин водят до тяхното запушване.

Основните симптоми при слузно-гноен хроничен бронхит са продължителна и мъчителна кашлица, със слузно-гнойна експекторация, която понякога може да бъде с кървави жилки. Храчките постоянно или периодично се сгъстяват и стават жълтеникави, поради наличието на гной в тях. Това е в резултат на бактериална инфекция. Друг симптоми е задухът, който има експираторен характер. Освен това може да има болки зад гръдната кост, температура, чиито стойности може да варират, главоболие, отпадналост.

Диагнозата се поставя въз основа на данните за кашлица, задух и храчки. Физикалното изследване установява сухи, свиркащи, разнокалибрени хрипове двустранно, удължено издишване. Храчките са слузно-гнойни. СУЕ е ускорено и има левкоцитоза. Рентгеновата картина понякога може да е бедна, но може да се наблюдава усилен белодробен рисунък с ивичести сенки около хилусите.

За лечението на слузно-гноен хроничен бронхит се използват антибиотици, които се назначават след антибиограма и микробиологично изследване на храчката, за да се проведе етиологично лечение. Прилагат се още антипиретици, отхрачващи средства и общоукрепваща терапия - витамин С във високи дози.

3.3, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО