Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Liliales Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви) Пролетно блатно кокиче

Пролетно блатно кокиче

Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви)

Пролетно блатно кокиче - изображение

Пролетно блатно кокиче (Leucojum vernum, Spring snowflake) представлява един от видовете от съответния род, многогодишно, тревисто растение, което расте покрай водни басейни. Принадлежи към семейство Кокичеви (Amaryllidaceae). С лятното блатно кокиче (Leucojum aestivum) си приличат, като пролетното цъфти по-рано и е по-малко.

Устройство на пролетно блатно кокиче

луковица на пролетно блатно кокиче

 

Луковицата на растението има яйцевидна форма, с размери от 2-3 см в диаметър. Притежава суха, люспеста покривка в сиво-кафяв цвят. Растението израства на височина до 20 см, рядко до 35 см.

 

листа на пролетно блатно кокиче

 

 

То има тесни, подобни на каишка, тъмно зелени листа. Дълги са от 10 до 25 мм и широки от 5 до 25 мм. По време на цъфтеж по тях се образува фина обвивка.

 

 

 

цветове на пролетно блатно кокичеЦветовете са малки и с форма на камбана, бели със зелени (или понякога жълти) връхчета на отделните листенца. Те имат леко ухание и големина около 2,5 см в диаметър. Хермафродитни са – притежават и мъжки и женски плодни органи. Цветоносното стъбло е с дължина от 12 до 35 см, обикновено по-дълго от листната маса и кухо. Кокичето цъфти от средата на февруари до март-април месец, почти веднага след разтапянето на снежната покривка.

 

плодове и семена на пролетно блатно кокичеПролетното блатно кокиче образува малки белезникави семенца, които са събрани в плодна кутийка. Имат големина от около 7 милиметра и шиповиден израстък, който им помага лесно да се разпространяват от животни. Сeменцата узряват през юли месец.

 

Разпространение на пролетно блатно кокиче

разпространение на пролетно блатно кокичеРастението е ендемичен вид за Европа. Кокичетата са местни за Централна и Южна Европа, от Пиренеите до Румъния и Западна Русия. Вирее в много защитени зони, като там се разпространява на големи площи. За разлика от това, на други места е застрашено от изчезване, дори някъде местообитанието му е загубено. То расте в Централна и Южна Европа от Испания до Украйна. Смята се за натурализирано в Ирландия, Великобритания и източното крайбрежие на Северна Америка, Флорида, както и в области извън естественият му ареал на растеж. Вирее предимно покрай големи реки, а по-малко предпочита лонгозни влажни гори. Цветето е установено и у нас.

вид пролетно блатно кокиче

 

Съществуват две разновидности на кокичето: L. vernum Var. vernum със зелени петна по своите листчета и широко разпространение и L. vernum Var. Carpathicum със жълтеникави петна по листчета, с разпространение до Карпатите. "Vagneri" е разновидност, която расте в Унгария и е вариант на L. vernum Var. vernum, често с две цветя на стъблото.

Използваема част на пролетното блатно кокиче

Използват се луковиците на кокичето.

Химичен състав на пролетното блатно кокиче

кокиче блатно пролетно

 

В луковиците на този вид кокиче са открити алкалоиди (lycorine, homolycorine и 2- O-acetyllycorine), идентифицирани с помощта на ЯМР анализ. Изследвани са за антивирусни свойства, като са установени такива високи антиретровирусни ефекти. Галантаминът, който също е извлечен от пролетното блатно кокиче, показва потенциал в лечението на болестта на Алцхаймер.

 

 

Лечебни свойства и приложение на пролетно блатно кокиче

пролетно кокиче блатно

 

Растението е отровно, но въпреки това, след подходяща обработка се използва с лечебни цели. Проучвания показват, че съдържащите се в луковиците на L. vernum алкалоиди са и с високи антиретровирусни свойства срещу вируса HIV-1. Резултатите сочат, че трисферидина, ликорина, хомоликорина и хемантамина ( trisphaeridine, lycorine, homolycorine, haemanthamine) притежават висока антиретровирусна активност, съпроводена от нисък терапевтичен индекс.

 

 

Други употреби на пролетното блатно кокиче

блатно пролетно кокиче

 

Пролетното блатно кокиче е атрактивно декоративно цвете в някои страни. Там се култивира и продава по цветните пазари. В други, култивирането му е свързано с осигуряването на суровина за фармацевтичната промишленост. Употребата на вида с колекционерска цел не е известна.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиНовиниЛайфстайлТестовеАлт. медицинаИсторияИнтервютаЗдравни проблемиЛеченияНормативни актовеИзследвания