Начало Медицинска енциклопедия Ботаника ОТДЕЛ MAGNOLIOPHYTA (SPERMATOPHYTA, СЕМЕННИ РАСТЕНИЯ) Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Подлистна иглица

Подлистна иглица

Разред Asparagales

Подлистна иглица - изображение

Подлистна иглица (Ruscus hypophyllum) представлява вечнозелено полухрастовидно растение. Принадлежи към семейство Аспарагусови (Asparagaceae). Достига на височина до 1 метър. В Холандия и Флорида е известен като израелски див чемшир, защото се произвежда с търговска цел в Израел, Флорида, Колумбия и Близкия Изток и се продава в холандските градове. Други негови имена са Greater Butchers Broom, беладонна (в Малта), Spineless Butchers Broom.
"Hypophyllum" произлиза от гръцкото "hypo", което означава "под" и "phyllon" - в превод "листо".

Устройство на подлистна иглица

Стъблата на подлистната иглица са единични, прави, без разклонения, оцветени в зелено. Коренът му представлява коренище, чрез което растението се размножава. Листата имат елипсовидна до яйцевидна форма, дълги около 8-10 см. и широки 4 см., с разположени по средата им околоцветници. Листната маса представлява модифицирани стъбла, изглежда като пластмасова, без бодлести върхове, оцветена в по-тъмно зелено.

Растението е двудомно. Цветчетата прорастват в пазвата на прицветник дълъг 4,5-9 мм., който е установен около средата на листото. Цветя се развиват освен по горната повърхност на листата и по долната такава или едновременно и от двете страни на листа. Оцветени са в бяло-зеленикаво със синьо-лилав център. Периодът им на цъфтеж е през пролетта.

 

 

Цветчетата се заместват от ярко червени плодове, с големина около 1,3 см. в диаметър. Съответно развитието на плода може да бъде от едната или от другата страна на листото. Понякога се наблюдава растеж на две плодчета в съседство.

 

 

 

 

 

Разпространение на подлистна иглица

Приема се, че родното място на растението е Северозападна Африка, но е възможно да бъде и южната част на Испания. Изключително разпространено е в субтропична Австралия, Пакистан (бившата провинция North West Frontier), както и на Канарските острови, Турция, Сицилия, Малта и Гозо, Югозападна Испания.

Използваема част на подлистна иглица

Използва се цялото растение с декоративна цел. Много рядко се предпочита за консумация от някои животни и птици.

Химичен състав на подлистна иглица

Коренището на растението съдържа седем стероидни сапонини, глюкозид, рускогенини, холестанови гликозиди.

Приложение на подлистна иглица

Намира приложение във флорални дизайнерски решения, както във, така и извън дома. По време на зимните празници, ако плодовете й са се запазили, се използва за декорация с различни цели. Растението може да се използва в суров или сушен вид. Изсушено и съхранено при 4°C, то се запазва до 5 месеца.

Може да се използва като основно покритие в ландшафта, особено в сенчести места. Отглежда се успешно в саксии и на земята, като се нуждае от малко грижи.

Ruscus hypophyllum принадлежи съответно към род Ruscus, заедно с европейските си сродници Ruscus aculeata и Ruscus hypoglossum. В коренището на всички представители са открити рускогенини. Но въпреки това, подлистната иглица не се използва с лечебна цел, за разлика от европейските видове от род Ruscus, от чието коренище се правят билкови лекарства с противовъзпалително и съдосвиващо действие. Плодовете на растението представляват интерес за някои птици и бозайници.

Внимание!

При консумацията на части от подлистната иглица, настъпва отравяне.

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиИсторияХранене при...НовиниОткритияКлинични пътекиСпециалистиЛечения