Начало Медицинска енциклопедия Ботаника ОТДЕЛ MAGNOLIOPHYTA (SPERMATOPHYTA, СЕМЕННИ РАСТЕНИЯ) Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Подлистна иглица, Италиански рускус

Подлистна иглица, Италиански рускус

Разред Asparagales

Подлистна иглица, Италиански рускус - изображение

Подлистна иглица, Италиански рускус (Ruscus hypophyllum) представлява вечнозелено полухрастовидно растение. Принадлежи към семейство Аспарагусови (Asparagaceae). Достига на височина до 1 метър. В Холандия и Флорида е известен като израелски див чемшир, защото се произвежда с търговска цел в Израел, Флорида, Колумбия и Близкия Изток и се продава в холандските градове. Други негови имена са Greater Butchers Broom, беладонна (в Малта), Spineless Butchers Broom. "Hypophyllum" произлиза от гръцкото "hypo", което означава "под" и "phyllon" - в превод "листо".

Устройство на подлистна иглица

Стъблата на подлистната иглица са единични, прави, без разклонения, оцветени в зелено. Коренът му представлява коренище, чрез което растението се размножава. Листата имат елипсовидна до яйцевидна форма, дълги около 8-10 см. и широки 4 см., с разположени по средата им околоцветници. Листната маса представлява модифицирани стъбла, изглежда като пластмасова, без бодлести върхове, оцветена в по-тъмно зелено.

 

Растението е двудомно. Цветчетата прорастват в пазвата на прицветник дълъг 4,5-9 мм., който е установен около средата на листото. Цветя се развиват освен по горната повърхност на листата и по долната такава или едновременно и от двете страни на листа. Оцветени са в бяло-зеленикаво със синьо-лилав център. Периодът им на цъфтеж е през пролетта.

 

италиански рускус

 

 

 

Цветчетата се заместват от ярко червени плодове, с големина около 1,3 см. в диаметър. Съответно развитието на плода може да бъде от едната или от другата страна на листото. Понякога се наблюдава растеж на две плодчета в съседство.

 

 

 

Разпространение на италиански рускус

Приема се, че родното място на растението е Северозападна Африка, но е възможно да бъде и южната част на Испания. Изключително разпространено е в субтропична Австралия, Пакистан (бившата провинция North West Frontier), както и на Канарските острови, Турция, Сицилия, Малта и Гозо, Югозападна Испания.

Използваема част на подлистна иглица

Използва се цялото растение с декоративна цел. Много рядко се предпочита за консумация от някои животни и птици.

Химичен състав на подлистна иглица

Коренището на италианския рускус съдържа седем стероидни сапонини, глюкозид, рускогенини, холестанови гликозиди.

Лечебни свойства и приложение на подлистна иглица

Италианският рускус намира приложение във флорални дизайнерски решения, както във, така и извън дома. По време на зимните празници, ако плодовете й са се запазили, се използва за декорация с различни цели. Растението може да се употребява в суров или сушен вид. Изсушено и съхранено при 4°C, то се запазва до 5 месеца.

Може да се прилага като основно покритие в ландшафта, особено в сенчести места. Отглежда се успешно в саксии и на земята, като се нуждае от малко грижи.

Ruscus hypophyllum принадлежи съответно към род Ruscus, заедно с европейските си сродници Ruscus aculeata и Ruscus hypoglossum. В коренището на всички представители са открити рускогенини. Но въпреки това, подлистната иглица не се използва с лечебна цел, за разлика от европейските видове от род Ruscus, от чието коренище се правят билкови лекарства с противовъзпалително и съдосвиващо действие. Плодовете на растението представляват интерес за някои птици и бозайници.

Внимание!

При консумацията на части от подлистната иглица, настъпва отравяне.

4.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиРецептиИсторияНовиниХранене при...ОткритияЛеченияКлинични пътекиСпециалисти