Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Orchidaceae (Салепови, Орхидеи) Орхидея

Орхидея

Сем. Orchidaceae (Салепови, Орхидеи)

Орхидея - изображение

Орхидеи или Салепови (Orchidaceae) представлява семейство покритосеменни растения, с описани 800 рода и 25 000 вида.

Устройство на орхидеите

Те имат различни подземни органи - месести корени, коренища и коренови грудки. В клетките на кората на тези органи се развиват еднофитни гъби, които живеят в симбиоза с растенията. Стъблата на орхидеите са твърде различни при отделните видове - изправени, дълги, стелещи се, виещи се и силно скъсени. Много орхидеи образуват надебелени стъбла и надебелени части на стъбла, в които се натрупва резервна вода за прекарване на неблагоприятния период. Тези надебелени части се наричат псевдолуковици или въздушни грудки или туберидии.

 

Листата на орхидеите са прости, с различна форма, разположени последователно или по няколко в снопчетата на върха на туберидиите или в прикоренови розетки. Цветовете са разположени поединично или в съцветия. Те са много разнообразни по размери, форма, багри и съчетание на багрите.

видове орхидеи

Разпространение на орхидеите

орхидея бръбар

 

Орхидеите са разпространени в цял свят, с изключение на пустините и Антарктика. Преобладаващата част от тях се срещат в тропическите региони, най-вече Азия, Южна и Централна Америка. Орхидеи са откривани и извън арктическия кръг в Южна Патагония.

Диви представители на орхидеите все още могат да се открият в Австралия.

орхидеи

Използваема част на орхидеите

разнообразие от орхидеиорхидея птица

 

Цялото растение се изпозлва с декоративна цел. От него се извличат вещества, които намират приложение в парфюмерийната промишленост и ароматерапията. Семена, листа, грудки са употребявани (някои от тях и днес) с лечебна цел.

 

 

Химичен състав на орхидеите

орхидея пчела

 

Основно внимание привличат ароматните вещества, съдържащи се в орхидеите. Растението бива изследвано заради своите аромати, които са причина то да бъде включвано в състава на множество козметични средства и ароматерапията.

 

 

Лечебни свойства и приложение на орхидеите

орхидея човече

Орхидеи са били използвани в традиционната медицина в опит за лечение на много заболявания. Те са били прилагани като билкови лекарства в Китай от 2800 г. пр.н.е. Gastrodia elata е един от трите вида орхидеи, изброени в китайската Материя Медика (Shennon bencaojing). Теофраст споменава за орхидеите в неговото изследване на растенията (372-286 пр.н.е.).

жълта петниста орхидея

 

Изсушени семена на вид ванилова орхидея се влагат в продукти предназначени за ароматерапията и козметиката, както и в производството на парфюми.

 

 

Орхидеите в кулинарията

петниста орхидеяПодземните грудки се смилат на прах и се използват за приготвяне на храна, влагат се в гореща напитка наречена салеп или в замразеното турско лакомство dondurma. Салепът се смята за афродизиак. Някои видове орхидеи произвеждат грудки, които се използват за храна, като картофите от местни племена в Австралия.

Изсушени листа на вида Jumellea fragrans се използват за ароматизиране на ром на остров Реюнион.


Декоративна стойност и символика на орходеите

 

Хилядите видове орхидеи са от първостепенно значение за колекционерите на тези цветя. Намират изключително голямо място в цветното изкуствено или натурално аранжиране на екстериор и интериор.

 

 

Орхидеите са растения с изразена символична стойност. Например, орхидеята е цветето на града Шаоксинг в Китай. Cattleya mossiae е националното венецуелско цветето, докато Cattleya trianae е националното цвете на Колумбия. Vanda Miss Joaquim е национално цвете на Сингапур. Guarianthe skinneri е национално цвете на Коста Рика. Орхидеите растящи по Средиземноморието са изобразени на Ara Pacis в Рим.

Още по темата:

3.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноИсторияРецептиОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеАлт. медицина