Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Liliales Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви) Декоративен лук

Декоративен лук

Сем. Amaryllidaceae (Кокичеви)

Декоративен лук - изображение

Декоративен лук (Allium cristophii) представлява вид пролетно растение, чието приложение е свързано с флоралната декорация на градини. Принадлежи към семейство Кокичеви (Amaryllidaceae). Известен е още като персийски лук и звездата на Персия. На латиница може да се срещне и с името Allium albopilosum. Цялото растение има миризма на лук и чесън, която намалява значително при неговото изсъхване.

На Allium cristophii е присъдена наградата Royal Horticultural Society's Award of Garden MeritGarden Merit (Кралското градинарско общество), защото е доказал добрата си функционалност и растеж при различни условия.

Устройство на декоративен лук

звездата на Персия

 

 

Растението достига 60 сантиметра височина. Стъблата му са оребрени и оцветени в сиво-зелено. Листната маса е базална, като образува голяма туфа. Листата са тесни и дълги.

 

 

 

 

цветна глава на декоративен лук

 

Развива големи красиви цветове със сребристо-розово-лилаво оцветяване. Всяка цветна глава съдържа до 100 малки, звездовидни цветчета. Има големина от 20 до 25 сантиметра в диаметър и цъфтят в началото на лятото, като е една от най-големите произвеждани от луковични растения.

 

 

полу сух декоративен лук

 

 

След като увяхнат цветните глави, на тяхно място прорастват атрактивни плодни клъстери. При това изсветляват и придобиват жълтеникаво-кавяво-сребрист цвят и губят аромата си на лук.

 

 

 

Разпространение на декоративен лук

персийски лук

 

Родният ареал на разпространение на персийския лук са страните Турция, Иран и Туркменистан. Декоративният лук расте най-добре на слънце и песъчлива почва. Отглежда се като декоративно луковично растение в много части на света. Изключително приятна гледка са слънчевите поляни с туфи от декоративен лук в тях, установени по цялото средиземноморие.

 

Химичен състав на декоративен лук

декоративен лук

 

 

Съдържанието на сулфиди в растението определя неговата токсичност. Те са и причината да не се препоръчва за консумация.

 

 

 

 

Приложение на декоративен лук

цветна градина с декоративен лукДекоративният лук се използва за засаждане в алпинеуми, цветни легла и флорални граници, във вилнии обикновени градини и ливади. Сади се и в саксии, но не като стайно цвете, а отново за външния интериор. Цветовете са подходящи за флорална декорация като рязан цвят, както пресни, така и сухи. Големите цветни глави са изключително красиви като сухи. Персийският лук много добре се вписва засаден и сред високи треви, дори и при избледняване на лилавата му багра.

сух декоративен лук

 

Съцветието, наподобяващо голяма блестяща лилава звезда, при изсъхване избледняват до жълтеникавокафяво сребро. Дори сухи придават красота, разнообразие и уникалност на лятната цветна градина.

 

 

 

суха звезда на Персия

 

Персийската звезда става интересен структурен елемент към по-късно цъфтящи многогодишни растения. Като сухо цвете се запазва и през зимата. Може да бъде оцветено в различни цветове и с него да бъдат декорирани букети за съответният повод. Сухият декоративен лук не се нуждае от специално съхранение.

 

Внимание!

звезда на Персия

 

 

Растението се отнася към отровните. Случайната консумация на части от него може да доведе до гадене, повръщане, диария.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.missouribotanicalgarden.org/

http://www.finegardening.com/

https://en.wikipedia.org

https://www.gardenia.net

https://plants.ces.ncsu.edu

http://www.greatplantpicks.org/

http://www.woolmans.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлИсторияХранене при...НовиниСнимкиЛюбопитноОткритияЗдравни съветиРецептиЛеченияСпециалистиКлинични пътекиХрани и ястияАлт. медицинаДиети