Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asparagaceae (Аспарагусови) Кукувиче грозде, Мускари

Кукувиче грозде, Мускари

Сем. Asparagaceae (Аспарагусови)

Кукувиче грозде, Мускари - изображение

Кукувиче грозде, Мускари (Muscari armeniacum) представлява пролетно цвете, което се класифицира към семейство Аспарагусови (Asparagaceae). Не притежава лечебни свойства за разлика от други видове мускари.

Устройство на мускари

кукувиче грозде растение

 

 

Кукувичето грозде е луковично растение, което израства на височина до 20 см. Развива се под формата на плътни туфи. Има тъмно зелени, ланцетовидни листа, които прорастват направо от луковицата му. Те са на брой от 2 до 4 на растение.

 

 

 

 

цвят на мускари

 

Цветовете са събрани в съцветие грозд. Те могат да бъдат бели, светло сини или синьо-лилави, изключително малки и нежни, наподобяващи фунийки или камбанки. Някои са оцветени в синьо с бял ръб на камбанката. В двата си края цветчетата са стеснени, като в горната си част имат шест зъбчета. Известни са със своя силен аромат. В средата на цветната кутийка са разпложени тичинките. Цъфти през месеците март, април и май. Образува плодчета тристенни кутийки, в чиито гнезда се поместват по 2 семенца с кръгла форма.

 

 

 

Разпространение на кукувиче грозде

мускари в саксия

 

 

Мускари расте на два континента - Азия и Европа. Вирее свободно в природата на открити места, поляни, както и се култивира от някои градинари като част от флоралната декорация на цветните градини.

 

 

 

 

бяло кукувиче грозде

Използваема част на мускари

Растението няма медицинска стойност. Използва се само като декоративно. Влиза в много добро съчетание с лалета и нарциси. Размножава се освен с луковици и чрез семенца. При засаждане на семенният материал, кукувичето грозде цъфти на третата година.

Химичен състав на кукувиче грозде

В луковицата на кукувичето грозде се съдържат отровни съединения и кристали калциев оксалат.

 

Лечебни свойства и приложение на мускари

Някои представители от рода на кукувичето грозде намират приложение като лечебни растения, за разлика от този вид Muscari armeniacum. Техните свойства са били обект на продължителни изследвания в съседната на нас държава Турция.

лилав вид мускариОсвен в градината, по поляните и в гористи местности, мускари може да вирее и в саксия като цвете на балкона или в стаята. Ето няколко вида мускари, които се използват за флорална декорация:

  • Muscari azureum – рано цъфтящ сорт със сини цветове с тъмни ивици;
  • Muscari blue spike – много кичесто растение със зеленикаво-сини цветове;
  • Muscari album – дребно цвете с бели цветове;
  • Muscari plumosom – с височина до 30 см и с по-едри съцветия в силно лилава багра;
  • Muscari macrocarpom – с жълти цветове и кафяви контури по края на цвета;
  • Muscari armeniacum – най-разпространеният вид – със сини цветове, височина 18-20 см, цъфти през март-април.

декорация с мускари

 

 

Много често мускари се използва за оформяне на цветни алеи, цветни фигури, бордюри и други подобни флорални идеи, като контраст сред другите цветя.

 

 

 

Внимание!

мускари латифолиум

 

 

Както вече бе споменато луковицата на растението съдържа отровни вещества. Да не се допуща случайна нейна консумация от деца и животни. Приета дори една малка част от луковицата, може да причини сериозно стомашно разстройство. При контакт с нея, съдържащите се в нея кристали калциев оксалат и отровни вещества могат да причинят дразнене на кожата.

 

 

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлИсторияХранене при...НовиниЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиОткритияРецептиСпециалистиЛеченияКлинични пътеки