Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Отровна цикута

Отровна цикута

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Отровна цикута - изображение

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение с късо, цилиндрично и кухо коренище, разделено на въздухоносни камери. Стъблото е изправено и голо, с набраздена повърхност и разклонено в горната си част. Приосновните и стъбловите листа с кухи дръжки, двойно до тройно перестонаделени; горните листа са приседнали или на къси дръжки, с дълбоконапилен хрущялен ръб. Сенниците сферични, с 30–40 цвята, с 8–12 линейноланцетни прицветника. Венчелистчетата дълги около 1 mm, бели. Плодът почти сферичен, с жълто-кафяви ребра. Растението се опрашва от насекоми. Размножава се чрез семена. Цъфтежа е  юли-септември.
 
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Европа и Азия. У нас се среща само в Североизточна България (ез. Сребърна)
 
ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: коренище

ХИМИЧЕН СЪСТАВ: полиен-цикутоксин (конвулсивна отрива)

ДЕЙСТВИЕ: Всички части на растението са силно отровни ! 2-3 г. от коренището са достатъчни за да причинят летален край при човек.
Признаци на отравяне: появяват се до 1/2 h след прием - тежест и болка в корема, гадене, повръщане, световъртеж, сензорни нарушения и слабост в краката, сърдечна недостатъчност и парализа на дишането, опистотонус.

ПРИЛОЖЕНИЕ:
* в хомеопатията

НАЧИН НА УПОТРЕБА:
* екстракти

Природозащитен статут. Критично застрашен.

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияСнимкиИсторияХранене при...НовиниЛюбопитноЗдравни съветиОткритияСпециалистиКлинични пътекиРецептиЛайфстайлАлт. медицинаАнкетиВидеоОрганизацииПроизводителиЗаведенияНаправления в медицината