Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Saxifragales сем. Paeoniaceae (Божурови) Обикновен божур, Европейски божур

Обикновен божур, Европейски божур

сем. Paeoniaceae (Божурови)

Обикновен божур, Европейски божур - изображение

Обикновен божур, Европейски божур (Paeonia officinalis, European peony, Common peony) представлява цъфтящо, храстовидно растение от семейство Божурови (Paeoniaceae).

Растението е известно на латиница и с името Piwonia lekarska.

Устройство на обикновен божур

 

Обикновеният божур достига на височина до 75 см. Има тъмнозелени, разделени на девет части листа и богато пурпурни цветя, с големина 15-20 см. в диаметър при разтваряне. Цветовете се състоят от около осем венчелистчета и пет чашелистчета. Те са хермафродитни и се опрашват от насекоми.

 

 

Цъфти през май месец, а семената му узряват през юли. Те са събрани в плодна капсула, оцветена в кафяво, а самите семенца са черни и лъскави.

 

 

Разпространение на обикновен божур

Родният ареал на разпространение на растението е Европа. На континента е култивиран в продължение на 500 години. P. оfficinalis се използва предимно за медицински цели, а след това се отглежда като декоративно растение.

 

Множество селекции с негово участие се провеждат в градинарството. Въпреки това все още се намира свободно растящ на европейския континент.

 

 

Използваема част на обикновен божур

Годни за използване части на растението са цветовете, корените и семената. Корените се събират до ноември месец. Изсушават се и се съхраняват за по-нататъшна употреба. Така приготвени имат тъмно кафяв цвят и горчив вкус.

Химичен състав на обикновен божур

корени на обикновен божурВ корена на растението се откриват следните вещества: алкани, бутироспермол, циклоартенол, лупеол, метиленециклоартанол, кампестерол, ситостерол, сапонинов липид, октанова, деканова, лауринова, миристинова, миристолова, палмитинова, стеаринова, олеинова, линоленова, аспарагинова, бензоена киселини, флавоноиди, пеонифлорин, пеонин, протоанемонин, танинова киселина, тритерпеноиди, летливо масло.

Лечебни свойства и приложение на обикновен божур

Коренът на европейския божур е бил използван като лекарство преди повече от 2000 години и е намерил мястото си в лечението на епилепсия и насърчаване на менструацията. Този вид е много популярен до 16-ти век. Малко се използва в съвременното европейско билколечение, въпреки че понякога намира приложение като спазмолитично и седативно средство. Обикновеният божур се използва в хомеопатията.

Притежава следните свойства:

  • антиконвулсивни;
  • антиревматични;
  • антихипертонични;
  • спазмолитични;
  • диуретични;
  • успокоителни;
  • тонизиращи;
  • противоязвени;
  • седативни;
  • противомикробни.

Поради последните две свойства на билката, в миналото е приемана от жените след раждане. Днес много билкари използват божура за понижаване на кръвното налягане, възпаления и подувания.

обикновен божурВ прясно състояние, коренът на европейския божур е с неприятен мирис и лепкав. При обработка губи тази миризма и част от вкуса си. Употребява се в сухо състояние и на прах. Той се прибира през есента от растения, които са на възраст най-малко две години и се изсушава за по-късна употреба. Корените се изчистват внимателно със студена вода и четка. Могат за кратко да се оставят във вода. След това се разтилат на подходяща повърхност и се оставят на слънце или в топла стая, в продължение на 10 дни. Могат да се изсушат и чрез термична обработка.

Коренът се използва успешно за лечение на конвулсии и спазматични нервни заболявания като епилепсия, както и на магарешка кашлица. Под формата на супозитории понякога се прилага за облекчение на анални и чревни спазми.

Чай, направен от изсушени смачкани листенца от различни видове божур, е бил използван като средство при кашлица и за лечение на хемороиди и разширени вени.

Цветовете са с приятна миризма и сладникав вкус.

Главно, хомеопатичното лекарство, което се приготвя от тази билка, се използва за лечение на хемороиди, придружени от силен сърбеж, което води до подуване на ануса. В такива случаи, пациентите могат да страдат и от анални фисури, както и от парене в аналната област след изхождане, които също се лекуват ефективно при използването му.

Обикновеният божур се предписва още за лечение на проблеми, свързани със съня - нарушения като безсъние, причинени от проблеми с храносмилането, сънливост по време на следобедните часове и дори кошмари.

В Унани медицината се влага в препарати, които се използват като спазмолитични, противовъзпалителни, тонизиращи сърцето, омекотяващи средства, невропротективни, противоепилептични. Включва се също в лечението на парализи, детска епилепсия, хорея, истерия, церебрална атония и нервна слабост.

европейски божурВ Аюрведа медицината се прилага при заболявания като: жълтеница, воднянка, хепатит, хепатомегалия, метрит, спленомегалия, дисфункция на черния дроб и далака, липса на апетит, цироза на черния дроб.

В китайската медицина е съставка на лекарства използвани за лечение на чернодробни заболявания.

В хомеопатията Paeonia officinalis се използва като диуретик, съдосвиващ агент, успокоително, антиконвулсивно, антиревматично средство, за облекчаване на болката. Включва се в лечението на хемороиди, подагра, камъни в бъбреците, цистит, истерия, бронхоспазъм, астматичен бронхит, жлъчно-каменна болест, жлъчна дискинезия, чернодробни проблеми, затруднения със запаметяването, мигрена, тумори, болки в гърлото, конюнктивит, полово предавани болести, разширени вени, депресия, запек, парализа включително лицева, менингит, епилепсия.

Легендите за божура гласят, че неговите корени са излекували Хадес, богът на подземния свят, който е бил ранен от Херакъл. Лекарите от онези времена, препоръчвали растението при камъни в пикочния мехур, жълтеница, болки в стомаха, диария, родилни болки, кошмари, епилепсия и лудост. Корените и семената на растението са били използвани от времето на Хипократ за лечение на епилепсия. Средновековен арабски лекар, също го препоръчва при епилепсия.

Обикновеният божур в кулинарията

Цветята се консумират варени. Могат да бъдат използвани за ароматизиране на чай. Загряти семена се смилат на прах и се влагат като подправка в различни видове храни и бира.

Внимание!

Трябва де се използва с повишено внимание. В големи дози обикновеният божур може да бъде токсичен. Да не се приема от бременни жени.

Нежелани реакции при употребата на растението: образуване на мехури в устата и гърлото, диария, виене на свят, прилошаване, гастроентерит, хематурия, гадене, слюноотделяне, болки в стомаха, повръщане.

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаАлт. медицинаЗаведенияНовиниИсторияСнимкиАнкетиВидеоСпециалистиЛюбопитноОрганизацииПроизводителиНаправления в медицинатаЗдравни съветиПсихологияСпортТестовеПатологияИнтервютаХранене при...ДиетиЗдравни проблемиИзследванияФизиологияКлинични пътеки