Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Oxalidales Семейство Elaeocarpaceae Маки бери, Макуй бери

Маки бери, Макуй бери

Семейство Elaeocarpaceae

Маки бери, Макуй бери - изображение

Маки бери, Макуй бери (Aristotelia chilensis) представлява малко, вечнозелено дърво, което се класифицира към семейство Elaeocarpaceae. Нарича се още само маки или чилийска винена боровинка. Маки бери е определен като суперплод, защото е ценен в борбата с възпалението на костите и ставите. Установени са и антибактериалните и противотуморни свойства на листата му. Сокът от плодовете му се явява важен стягащ, тонизиращ и антидиабетогенен агент.

Този вид растение е известно с употребата на плодовете му като храна. Ограничено е използването му за медицински цели. Първите, които са го прилагали като лекарство са хората от племето мапуче. От листата му са приготвяли отвара, която са употребявали при диария, остър тонзилит, ларингит и язви в устата.

Вътрешно плодовете се използват като тоник, който има антидиарийни, противовъзпалителни, подпомагащи храносмилането, диафоретични, отхрачващи, слабителни и диуретични свойства. Инфузиите от листата могат да се прилагат като гаргара при възпаление на орофарингеалната лигавица. Мапуче използват плодовете на чилийската винена боровинка външно за лечение на инфектирани рани и изгаряния.

Виното, произведено от плодовете на макуй бери, има лечебни свойства. Използва се за лечение на инфекции на гърлото и тумори на червата.

Устройство на макуй бери

дърво маки бери

 

 

Маки бери достига 4-5 метра височина. Стволът му има гладка кора. Изобилства от тънки и гъвкави клони. Листата му са прости, срещуположно разположени по клончетата, висящи, с овално-копиевидна форма, с назъбени листни ръбове, кожеста текстура и без власинково покритие. Листните вени са добре изразени, а листната дръжка е оцветена в червеникаво.

 

 

 

листа и плодове на макуй бериВ края на пролетта развива малки, еднородни бели цветя. Опрашването им става с помощта на насекоми, главно пчели. На тяхно място се образуват малки лилаво-черни плодчета, с диаметър приблизително 4-6 мм. Съдържат от 4 до 8 ъгловати семена. Едно дърво на възраст от седем години произвежда до 10 кг плодове годишно. Имат вкус подобен на този на къпините и боровинките.

Разпространение на макуй бери

Маки е с роден ареал на разпростанение във Валдивийските (Valdivian) умерени дъждовни гори на Чили и съседни райони на Южна Аржентина. От там бива пренесено в тропическа и умерена Азия, Австралия, на острови в Тихия океан. В чилийските гори площта му на разпространение е около 170 000 хектара. Средният добив на плодове от 1 хектар е около 220 кг., като прогнозният такъв от цялата площ с дръвчета е 90 тона, поради отдалечения достъп и трудността за транспортиране.

маки бери в чилийските гориПлодовете се събират от декември до март всяка година. Съхраняваните плодове се продават на местни пазари, като цените варират от 0,65 до 1,50 щатски долара на 100 грама.

Плодовете на маки са предпочитана храна за птиците в края на лятото. Обезлесяването на валдивийските умерени дъждовни гори в Чили потиска разпространението на семената от птиците, което води до ограничаване зараждането на нови дръвчета маки бери.

Макуй бери се засажда в домашни градини, като не се отглежда в овощни такива. Дървото е чувствително на измръзване и сравнително толерантно на морска експозиция. Предпочита добре дренирана почва и пълно слънце, със защита от вятър и студ. Почвата трябва да е леко кисела, с умерена плодовитост.

Отглежда се в части от САЩ, Испания и Великобритания, където зимните студове намаляват количеството на растенията, стимулирайки растежа на повече издънки през пролетта. Чрез семена се засажда в оранжерии. Последва пресаждане на всяко едно растение в саксии, като така може да преживее една година. Семената покълват без студено разслояване. В зони с възможна поява на замръзване, се препоръчва да се сеят през пролетта в оранжерия. Растенията се засаждат през есента в отделни саксии, ако са достатъчно развити. Съдовете се оставят в оранжерията за първата зима.

След последната очаквана слана през пролетта, растенията могат да бъдат засадени на крайните им позиции. През първата зима на открито се изисква защита от замръзване. За по-нататъшно размножаване е възможно растително възпроизводство: резници от дърво с дължина от 15 до 30 см могат да бъдат засадени в саксии. Тези резници обикновено се вкореняват, като през следващата пролет се засаждат навън.

Използваема част на макуй бери

Употребяват се плодовете на маки бери. Листната маса на билката, въпреки установените й лечебни свойства, все още се изследва до постигане на категорични резултати за нейната употреба. Поради това, с медицинска цел, листата на маки бери се прилагат слабо.

Химичен състав на макуй бери

Плодовете на маки са богати на антоцианини (делфинидин и цианидин 3-глюкозиди), елагични киселини и флавоноиди (кверцетин, лутеолин и мирицелин). В малки количества антоцианините се откриват и в листата на растението. Антоцианинът е вид флаваноид, който придава на маки плодовете черен цвят. Те съдържат и голямото количество калий, калций, магнезий и молибден. Микроелементите са с най-висока концентрации в сухи маки плодове, последвано от пресните такива и накрая в получения сок от тях. От билката са изолирани още други видове флавоноиди, производни на канелената киселина, производни на бензоената киселина, други биоактивни молекули и минерални елементи.

цветове на маки бериАнтоцианиновият състав - изолирани са осем пигмента, съответстващи на 3-глюкозидите, 3,5-диглюкозидите, 3-самубибиозидите и 3-самбубиозид-5-глюкозидите, на делфинидин и цианидин, като главният антоцианин е 3-самубибиозид 5-глюкозид. Средното общо съдържание на антоцианини е 137,6 +/- 0,4 мг / 100 гр пресен плод (211,9 +/- 0,6 мг / 100 гр сух плод). Относителното високо съдържание на антоцианин и важното присъствие на полярни полигликозилирани производни прави плодовете на A. chilensis интересен източник на антоцианинови екстракти за хранителни и фармацевтични цели.

Маки съдържа значително количество аскорбинова киселина. Натуралните храстови плодове имат по-високо съдържание на Br, Zn, Co, Cr, Fe, Mo и Na в сравнение с тези на екзотичните натурализирани видове. Maqui зрелите листа съдържат по-малко количество калий, отколкото младите листа и повишено съдържание на натрий. Съдържанието на магнезий, хлор, калций, титан и ванадий не варира между листата на растения, виреещи на различни места с различни годишни валежи.

От билката са изолирани още: индолови алкалоиди, кумарини, кофеинова и ферулова киселина, галова киселина, гентисинова, синапична, хидроксибензоена, ванилова, 8-оксо-9 дехидрохобартин и 8-оксо-9 дехидромакомакин.

Антоциани, флавоноиди и фенолни киселини са съединения, които се срещат много често в много растителни семейства. Техните различни биологични активности, включително антиоксидантни, антимикробни, канцерогенни, цитотоксични, противовъзпалителни и мутагенни свойства, ги правят интересни обекти на изследване.

Най-важните антоцианидини са: 3-гликозиди, 3,5-дигликозид, 3-самбубиозид 5- и 3-гликозид самубиозид на цианидина и делфинидина. Такива флавоноиди са: кверцетин 5,3'-диметил етер, малвидин, петунидин, фриеделин и урзолова киселина. Идентифицираните индолови алкалоиди са: аристон, аристотелин, аристотелинон, аристотел, аристотел, аристотелинин, протопин, сератинолин, хобартинол, 8-оксо-9-дехидрохобартин, маконтин, 8-оксо-9-дехидромакомакин, 9- дехидро- 8 оксо-макомакин.

Лечебни свойства и приложение на макуй бери

смлени плодове от макуй бериПлемето мапуче е единственото, което не се е поддало на колонизиране. Индианците от него най-много събират и използват плодовете на маки. В южната част на Чили, земите по които живеят мапуче, макуй бери расте в изобилие, дори покрай магистралите. Плодовете се събират в количества от тонове и се насочват към пазарите в САЩ.

Свойства на билката:

 • адстрингентно;
 • антипиретично;
 • приложен под формата на лапа локално облекчава възпаление и болезненост;
 • антиоксидантна активност - по-висока от тази на нара, боровинките и южноафриканско палмово дърво;
 • инхибира увреждането на фоторецепторните клетки от видимата светлина;
 • инхибира алфа-глюкозидазата;
 • инхибира панкреатичната липаза;
 • антидиабетични ефекти;
 • противовъзпалителни ефекти;
 • аналгетични ефекти;
 • ефективна превенция на атеросклерозата;
 • стимулира растежа на косата;
 • предпазва от стареене на кожата;
 • инхибира липидната пероксидация.

Антиоксидантна активност

Полифенолните съединения в маки плодовете са показали, че притежават мощни антиоксидантни ефекти in vitro. За плодовите сокове е установено, че пречат на липидната пероксидация, индуцирана от мед върху човешките ендотелни клетки. Механизмът им на действие се обяснява точно с антиоксидантния им ефект срещу оксидативния стрес. По същият начин, съчетаването на сок от маки и лимон е с доказано важен антиоксидантен ефект срещу редица радикали и подобни на тях по действие вредни вещества в организма. Водните и метаноловите екстракти от плода на A. chilensis са показали антиоксидантните си свойства.

плод на макуй бериСуровите екстракти от листа и плодове също показват антиоксидантна активност. Техните полифеноли задържат алфа-глюкозидазния ензим. Този ензим е от съществено значение за метаболизма на въглехидратите и използването на тези сурови екстракти може да бъде полезен механизъм за лечение на пациенти с диабет. Необходимо е обаче да се направят повече проучвания, за да се гарантира потенциална диетична употреба на това плодче при терапии за борба със симптомите на диабета.

Антоцианините, изолирани от макуй бери подобряват нивата на кръвната глюкоза на гладно и глюкозния толеранс при затлъстели диабетични мишки. Намаляване на продукцията на глюкоза и засилено инсулин-индуцирано генно експресиране на глюкоза-6-фосфатаза се наблюдава в чернодробните клетки. От друга страна, делфинидинът 3-самбубиозид-5-глюкозид (D3S5G) е идентифициран като основен антоцианин на Maqui berry и е отговорен за тези ефекти върху оползотворяването на глюкозата.

Фенолните съединения са добре известни антиоксиданти и тяхното редовно поглъщане допринася за подобряване на антиоксидантния статус на плазмата. Фитохимичните открития описват фенолните съединения в листата на Aristotelia chilensis, като вещества, които приети като билкови чайове подпомагат превенцията на заболявания, чиято етиология се крие в оксидативния стрес. Екстрактите, получени с полярни разтворители, показват стабилизиращия капацитет на свободните радикали и антиоксидантния капацитет на плазмата, който след като бъде приет чай от A. chilensis, се увеличи до средно 30,27%. Билковият чай и екстрактите от A. chilensis показват антиоксидантен капацитет. Метаноловият екстракт (МеОН) от зрелите плодове на макуй бери показва антиоксидантни активности и кардиозащитни ефекти при острата исхемия (реперфузия в сърдечните съдове) in vivo. Намаляват липидното окисление в сърдечния мускул. Метаноловите екстракти са добро кардиопротективно средство.

Противовъзпалителна и аналгетична активност

Народната медицина приписва на листата на този вид растение, аналгетични и противовъзпалителни свойства, които трябва да бъдат подкрепени от научни изследвания и също така е определила, че имат антимикробни и антиоксидантни ефекти.

маки бери плодовеПроведено е биологично проучване върху серийни екстракти от плодовете на маки бери (хексанов, дихлорометанов, метанолов, INFU и суров ALK-MIX). Всички те се оценяват за степен на локално и общо обезболяване и противовъзпалително действие върху животински модели. Откритите вещества в маки бери плодчетата - фенолни киселини, антоцианини и флавоноиди имат инхибиторна активност върху азотния оксид, замесен в патологията на хронично възпаление. Тези открития показват, че антоцианините, флавоноидите и фенолните киселини могат да бъдат отговорни за противовъзпалителната активност на този вид плод.

Антоцианините проявяват широка гама от антиоксидантна защита и благоприятни терапевтични ефекти, включително към съхраняване целостта на геномната ДНК, сърдечно-съдова защита, неврологична защита, противовъзпалително и противораково действие и могат значително да намалят производството на NO, намаляват и оксидативния стрес при противовъзпалителния процес.

Ацетоновите и метаноловите екстракти от растението проявяват мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Доказано е, че фенолите като фракции или смеси могат да осигурят потенциален терапевтичен подход при състояния, свързани с възпаление и могат да бъдат използвани като антагонистични средства за облекчаване на ефектите от оксидативния стрес.

Пигментите в плодовете на макуй бери

Макуй плодове са много богати на антоцианини, които са пурпурни пигменти с много висока антиоксидантна активност. По-конкретно, маки плодчетата съдържат високи нива на антоцианини, наречени делфинидини. Делфинидинът демонстрира силна противовъзпалителна активност и по този начин намалява риска от различни дегенеративни заболявания, които са свързани с възпаление. Тези пигменти също така инхибират растежа на раковите клетки на дебелото черво.

Маки бери и сърдечно-съдовите заболявания

макуй бериАнтиоксидантните съединения в маки бери помагат да се предотврати окисляването на холестерола в кръвта. Оксидирането на холестерола е фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт, инсулт и втвърдяване на артериите. Редовният дневен прием на плодове от маки или сок от ягодоплодни е интелигентна инвестиция за по-добро сърдечно-съдово здраве.

Как маки бери се грижи за здравето?

1. Защитава мозъка

Болестта на Алцхаймер (AD) се характеризира с амилоидни (Ар) плаки в мозъка и ниски нива на невротрансмитера ацетилхолин (ACh). Маки може да помогне за предотвратяване на AD чрез осигуряване на неврозащитни ефекти срещу Ар плаки. Билката е инхибитор на ацетилхолинестеразата (AChE) и може да помогне да се повишат нивата на ACh в цялото тяло и по-конкретно в мозъка. Също така предотвратява възпалението от ендотоксини, което е често срещан проблем с невровъзпалението (възпаление на нервната тъкан).

2. Участва в борба с диабета и затлъстяването

Маки може да помогне в борбата с диабета. Делфинолът, изолиран от него, е способен да намали нивата на кръвната глюкоза на гладно и нивата на инсулина при преддиабетични пациенти, когато се прилага в еднократна доза. Плодчетата могат да се приемат преди хранене, за да се намалят нивата на глюкозата и инсулиновите пикове. Увеличават усвояването на инсулин от клетките. Чрез модулиране на имунната система (като мощен противовъзпалителен агент), макуй бери може да предотврати инсулиновата резистентност.

Антиоксидантите в плодовете на растението могат да помогнат за предотвратяване на затлъстяването. Биха могли да инхибират адипогенезата (растеж на мастните клетки) и възпалението. Маки бери може да инхибира панкреатичната липаза.

сок от маки бери3. Участва в борбата със сърдечните заболявания

Маки има кардиопротективен ефект срещу сърдечно увреждане с кислород. В клинично проучване, делфинолът, изолиран от билката, е в състояние да предотврати натрупването на окислен LDL холестерол (ox-LDL) в кръвоносните съдове. Тази му способност е вид превенция на атеросклерозата.

4. Предпазва пушачите от развитие на възпаление

Макуй бери е алтернативен диетичен подход при респираторни неразположения. В тази посока може да нормализира оксидативния стрес при пушачи.

5. Антимикробна активност

Проявява такава срещу следните микроорганизми: Achromobacter denitrificans, Alcaligenes faecalis, Aeromonas hydrophilа, Bacillus subtilis, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Listeria innocua, Pseudomonas fluorescens, Serratia marcescens, Shewanella putrefaciens, Staphylococcus aureus.

Маки бери притежава и антивирусни свойства срещу херпес (HSV-2). Помага при грип като понижава температурата и намалява възпалението.

6. Участва в лечението на рани и подкрепя растежа на косата

Маки може да помогне за заздравяването на раните и да намали белезите, резултат от тях. Делфинолът в билката може да защити кожата от радиацията на ултравиолетовите лъчи и да действа като естествена алтернатива на слънцезащитен крем. Маки бери стимулира растежа на косата.

7. Защита чревния тракт

В традиционната чилийска медицина растението се употребява като средство за предотвратяване на диария. Предпазва от развитието и на възпалителни процеси, които се активират след хранене. Участва в лечението на тонзилит и орални язви.

8. Намалява болката

Като противовъзпалително средство, Maqui има аналгетични свойства и може да намали болката.

9. Защитава очите

Маки може да предпази очите от светлинни увреждания. Чрез инхибиране на оксидативния стрес, Maqui може да предотврати смъртта на светлинно индуцираните фоторецепторни клетки.

Билката може да помогне при сухота в очите. Например, в клинично пилотно проучване, орално приеманият MaquiBright може значително да увеличи обема на слъзната течност и да намали симптомите на сухото око до почти една четвърт от първоначалните стойности след два месеца от лечението.

10. Подобрява здравината на костите

Билката помага в процеса на минерализация на костите и повишаване на плътността им. Така може да бъде полезна при остеопороза.

11. Превенция на рака

Маки може да предотврати развитието на раковото заболяване, тъй като е в състояние да инхибира ангиогенезата (растеж на нови съдови клетки). В ниски дози, Maqui може да намали съдовия ендотелен растежен фактор (VEGF), често преекспресиран биомаркер при тумори.

Маки бери в кулинарията

напитка от макуй бериПлодовете се консумират сурови, сушени или варени на сладка и конфитюри. От тях се правят сокове, или влизат в състава на напитки и хранителни продукти. Сокът от маки бери има стягащо действие. Освен под формата на добавка, той се консумира натурален и като конфитюр. Прилага се и като естествен хранителен оцветител, особено за придаване цвят на виното.

При правилно съхранение, сушените плодове могат да се запазят за през цялата зима.

Интересно за маки бери

Клод Гей документира през 1844 г. в своя "Физически атлас на историята и политиката на Чили", че местните жители използват маки, за да подготвят дрога, която според тях давала необикновени сили и издръжливост на бойците им. Индианците мапуче използвали листа, стъбла, плодове и сок от маки бери с медицински цели.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Aristotelia_chilensis
https://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Aristotelia+chilensis
http://www.medicinehunter.com/maqui
https://mybiohack.com/blog/maqui-aristotelia-chilensis
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214786114000369
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26778456
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28040469
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16454470
https://www.omicsonline.org/open-access/aristotelia-chilensis-a-possible-nutraceutical-or-functional-food-2161-0444-1000289.php?aid=58790

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиИзследванияСпортЛеченияИсторияНовиниМикробиологияПатологияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаПсихологияКлинични пътекиХранене при...ФизиологияЛайфстайлИнтервютаСнимкиТестовеДиетиВидеоХрани и ястияАнкетиЗаведенияОрганизацииСпециалистиЗдравни проблемиПроизводителиСъставкиНормативни актовеСоциални грижиЕ-тата в храните