Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asparagaceae (Аспарагусови) Камасия

Камасия

Сем. Asparagaceae (Аспарагусови)

Камасия - изображение

Камасия (Camassia cusick) представлява пролетно цъфтящо растение, което не притежава лечебни качества, а се използва само като декоративно. Класифицира се към семейство Аспарагусови (Asparagaceae).

Устройство на камасия

камасия

 

 

Камасията е луковично многогодишно растение. Достига на височина до един метър и повече. Има ланцетовидни, дълги листа с успоредно жилкуване, които прорастват направо от луковицата. Може да се развива под формата на туфи или като самостоятелно растение в зависимост от мястото на което вирее свободно или начина на засаждане.

 

 

 

 

цвят на камасия

 

 

Цветоносното стъбло е по-високо от листата и на него се развива съцветие от звездовидни синьовиолетови или кремаво-бели цветя в края на пролетта и началото на лятото. Всяко цветче е с големина от 5 см в диаметър.

 

 

Разпространение на камасия

разпространение на камасия

 

 

Растението е родено в Северна Америка. По-широко е разпространено в северозападните щати и Канада, като предпочита влажни ливади за своето развитие.  Много бързо, при подходяща влага в почвата, покълват семенцата й. Така тя се разпространява сравнително лесно.

 

Приложение на камасия

Индианците са използвали растението за храна, по-точно като зеленчук. Мнозина смятат, че е негодно за консумация поради острата му и неприятна миризма.

декорация с камасия

 

Камасията намира приложение като декоративно растение. Особено добре се представя в цветните градини когато вече лалетата и нарцисите са почти увяхнали. Често култивирана е с търговска цел в градините на Холандия. Натурализирането на растението е известно от 1888 година.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.vanengelen.com

https://www.rhs.org.uk

https://en.wikipedia.org

http://www.whiteflowerfarm.com/

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайл