Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Дебрянка

Дебрянка

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Дебрянка - изображение

Дебрянка (Sanicula europaea) е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни (Umbelliferae). Билката е възхвалявана още в миналото и начините и на употреба са записани във фолклорната (народната) литература. През средните векове Sanicula europaea е била едно от най-важните лекарствени растения, с което са се лекували болести на дихателните пътища и на храносмилателната система.

Устройство на дебрянка:

дебрянка

 

 

Корените на билката са светлокафяви, проникващи дълбоко в почвата. Стъблото е до 40 см високо, голо, изправено. Листата при основата са с дълги дръжки, разделени на 3 до 5 дяла.

 

 

 

 

цветове на дебрянка

 

Цветовете са розово-бели, събрани на върха на стъблото в 3-5 неправилни сенничета (съцветия). Подредбата на цветовете в съцветия зависи от пола им, като периферните цветове са мъжки, а вътрешните са двуполови. Билката цъфти от май до юли. Плодът на дебрянката е покрит от кукести шипчета.

 

Разпространение на дебрянка

Sanicula europaea е разпространена в Европа, Азия, Африка. Често расте под групи от дървета и храсти, на склонове, обикновено в райони, които са били оформени като пасища или ливади. Предпочита влажни места.

Използваема част на дебрянка

От билката се употребяват надземната част и коренищата й. Бере се от юни до август месец. Надземната част се събира по време на цъфтене на растението, а коренищата му се вадят през есента. Сушат се в проветриви помещения на температура до 50 градуса.

Химичен състав на дебрянка

цвят на дебрянкаНадземната част на растението съдържа: етерично масло, кристален сапонин, смоли, горчиви вещества, калиеви соли, витамин С, хидроксиянтарна (ябълчна), монохидрокси-трикарбонова (лимонена) и оксалова киселини.

Коренищата съдържат малко етерично масло, алантоин, сапонини. Въпреки, че сапонините са токсички, те много слабо се абсорбират от тялото и така са склонни да преминават през него без да му причиняват вреда. Унищожават се при цялостна топлинна обработка на растението. Сапонините се намират в много растения, включително и такива, които често се използват за храна, като например някои видове боб. Те притежават бактерициден ефект.

Приложение на дебрянка

растение дебрянкаДрогата се използва за медицински цели, благодарение на своето кръвоспиращо, газогонно, отхрачващо, антиоксидантно, очистващо, противовирусно и укрепващо действие. 

Заболявания, при които се прилага запарка от дебрянка:

 • болки в стомаха;
 • диария;
 • хемороиди;
 • ангина;
 • кръвоизливи;
 • кашлица;
 • скорбут;
 • еризипелоид;
 • обриви;
 • сифилис;
 • гонорея;
 • дизентерия.

запарка от дебрянкаДебрянката се използва за лечение на рани и кървене в стомаха. Това е една мощна билка, която силно се препоръчва при онкологични заболявания, както и за овладяване на прекомерна менструация. Също така се използва за намаляване на кръвоизливи в гръдния кош, белите дробове, червата и бъбреците. Билката с успех се включва и в лечението на тежка кашлица, болки в гърлото, повръщане на кръв и слуз, бяло течение, диария и дизентерия. Ефективна е в терапията на болести като скорбут, еризипелоид, обриви. Поради мощната й способност да чисти токсини от лигавиците на тялото, е добър избор за лечение на венерически заболявания като сифилис и гонорея.

Sanicula europaea намира и външно приложение като смачканите й листа в прясно състояния се прилагат върху рани, циреи, обриви, при контузии, ревматизъм. Използва се и в хомеопатията.

Форми на употреба на дебрянка:

 • запарка;
 • паста.

Начин на употреба:

 • запарка от надземната или подземната част на растението - 1 супена лъжица  се залива с 400 милилитра вряла вода. Оставя се да изстине, прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3 пъти на ден. Запарката може да се употребява и за гаргара.

Внимание!

Да се използва внимателно от хора употребяващи лекарства за понижаване на кръвното налягане и диуретици. Да не се използва по време на бременност и кърмене! Бъдете внимателни с дозировката и се консултирайте с лекар или фармацевт преди употребата на дебрянка.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.pfaf.org

https://homeopathie-conseils.fr/

http://www.naturesownherbs.com/

http://www.medicinalherbs-4u.com/

http://www.luontoportti.com/

http://www.webmd.com

https://en.wikipedia.org

David E. Allen, Gabrielle Hatfield; “Medicinal Plants in Folk Tradition”

Dr. Rick Sawyer, Barbara Sawye ;Dissolve Brain “Tumor” Type Problem

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноИсторияЗдравни съветиИзследванияНовиниКлинични пътекиСпортЛеченияФизиологияАлт. медицинаХранене при...СпециалистиПатологияЗаведения