Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Ашитаба, Японска ашитаба

Ашитаба, Японска ашитаба

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Ашитаба, Японска ашитаба - изображение

Ашитаба, Японска ашитаба (Angelica keiskei, Ashitaba) е вид цъфтящо, многогодишно растение от семейство Сенникоцветни (Umbelliferae, Apiaceae). Това е вид ангелика, която е известна с множество лечебни свойства. От стотици години се консумира като зеленчук и използва като лекарство. Японската ашитаба е богата на витамини, минерали и диетични фибри. Съдържа разнообразни биоактивни компоненти, включително халкони, линейни и ъглови кумарини и флавоноиди.

младо растение ашитаба"Ашитаба" произлиза от японските думи "ashita" (утре) и "ba" (листа), която се отнася до способността на растението да регенерира нови листа след откъсване, в рамките на едно денонощие. Събирането на листа през деня често води до ново поникване и нарастване през нощта. Така е известна и под името "утрешния лист". Тази способност да се възстановява толкова бързо, ясно показва, че това растение има някои сериозни специални ползи за здравето.

Всички членове на рода, към който принадлежи японската ашитаба, съдържат фурокумарини, които повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина и могат да причинят дерматит. Може да се яде сурова, варена, изсушена и да бъде използвана под формата на инфузии или тинктура, локално като лапа за рани, кожни инфекции и мускулни, ставни и неврологични болки.

Устройство на ашитаба

японска ашитаба

 

 

 

Билката е с височина на растеж от 50 до 120 см. Корените й са тънки, конусовидни или цилиндрични. Стъблата са дебели и крехки, оребрени, оцветени в светло зелено, като при пречупване отделят жълт сок. Листата й са перести, тъмно зелени, с дълбоко нарязан, неравен листен ръб.

 

 

 

 

цветове на ашитабаЦъфти в малки белезникаво-зелени цветчета, който са събрани в кръгло или подобно на чадър съцветие. Цветята са хермафродитни (имащи мъжки и женски плодни органи). Растенията са самоплодни и регенеративни.

Angelica keiskei прилича много на Angelica japonica, като двете могат да се различат по периода на цъфтеж. Той при ашитаба продължава от май до октомври, докато цъфтежният период на А. japonica трае само между май и юли месец.

Разпространение на ашитаба

разпространение на ашитабаРодният ареал на разпространение на ашитаба е в Япония. Ендемичен района за билката са полуостров Бозо, полуостров Миура, полуостров Изу и островите Изу. Тя е широко отглеждана извън естествения й диапазон на разпространение. Расте на полусянка или на слънце. Предпочита влажна почва и проявява толерантност към морска експозиция. От скоро се култивира във Филипините, заради медицинските ползи от нея. Известна е също и в Тайван, Китай и Корея и е въведена в Малайзия, Индонезия и САЩ. За своето развитие най-много обича влажните местообитания край морското крайбрежие на Япония.

Използваема част на ашитаба

Коренът, листата и стъблото на билката се използват за производството на лекарства. Те се влагат и в кулинарни идеи.

Химичен състав на ашитаба

Ашитаба съдържа: бета-каротин, витамин Е, рибофлавин, фолиева киселина, аскорбинова киселина, калций, магнезий, желязо, германий, цинк и калий, протеин, бета-каротин, витамин С, К, В1, В2 , В6, кумарини (псорален, императорин, колумбиангин), флавони (халкони, които показват антибактериални, противогъбични, антитуморни и противовъзпалителни свойства), витамин В12 и халконоиди, гликозиди (изокуерцитин, рутеорин, ангелинова киселина, бергаптен), фурокумарини, ксантотоксин и анелицин, сапонини, значително количество мелатонин.

Растението се изследва за съдържание на следните седем вещества: 1-цератол (1), даукостерол (2), стигмастерол (3), кверцетин-3-0-бета-D-глюкопирид (4), лутеолин-7-рамоглюкозид -7-0-а-0-глюкпиранозид (6) и стевиол-13-О-бета-глюкопиранозид 19-р-глюкопиранозилов естер октаацетат.

жълт секрет от ствол на ашитабаФумокумаринът повишава чувствителността към слънчевата светлина и може да причини фотодерматит. В жълтия сок, който се продуцира при пречупване на стъблата на растението, се съдържа витамин В12 (не се среща в никое друго растение) и халкони - биоактивни съединения, които са едни от най-силните антиоксиданти.

Повечето от ползите за здравето на Angelica kiskei са последиците от химичните действия на халконите и витамин В12, който не може да бъде намерен в никакви други растения (само при животни, бактерии, водорасли и някои гъби) и е необходим за сдравето на нервната система и образуването на кръвните елементи. Това прави растението особено ценно за вегетарианци и хора, страдащи от анемия.

Лечебни свойства и приложение на ашитаба

Това е една от най-здравословните храни на планетата. Ползите за здравето от ашитаба са многобройни. Това се дължи на огромното му съдържание на витамини и минерали, антиоксиданти, мелатонин, хлорофил и др. Както вече бе показано, ашитаба е зелено листно растение, което расте в Япония. Тя е била използвана като естествено лекарство в продължение на повече от 400 години. Растителният вид е богат на противостареещи агенти, които помагат за поддържане на гладка, млада кожа. Ашитаба помага за детоксикацията на черния дроб и бъбреците, укрепва хрущялите, костите и сухожилията, пречиства кръвта, подобрява имунната система, третира хипертонията, намалява риска от рак и риска от мозъчни нарушения и сърдечни проблеми.

Свойства на ашитаба:

стъбла на ашитаба

 • цитостатични;
 • антидиабетични;
 • антиоксидантни;
 • противовъзпалителни;
 • слабителни;
 • противогъбични;
 • антихипертензивни;
 • антимикробни и др.

Въпреки че много изследвания in vitro са проведени върху химичните съставки на ashitaba, in vivo ефикасността и клиничното значение на това растение все още не са потвърдени за повечето от тези свойства. Проучванията предполагат, че билката притежава противоракови (особено за рак на кожата и белите дробове), антибактериални, антивирусни (дори анти-HIV), хепатопротективни, антиоксидантни, антипролиферативни, хемопревантивни, антидиабетни ефекти. Счита се за тоник, диуретик, стимулант на апетита, заздравяващ рани и антиинфекциозен агент. Укрепва имунната система и почиства кръвта, регулира нивата на холестерола и кръвната захар, подобрява кръвообращението и намалява високото кръвно налягане, подобрява зрителната острота. Също така стимулира нов растеж на нервите.

В Япония жълтият сок от стъблата и листните дръжки се използва за локално лечение на едра шарка.
Корените традиционно се прилагат като диуретици, слабително, аналептично и лактогонно средство. Включват се в лечението на чревни неразположения, дисурия, артрит и заболявания на имунната система. В китайската медицина ашитаба се употребява при менструални проблеми и отново като лактогонно (увеличаване потока на кърмата) средство.

Японската билка се използва при "киселини" (гастроезофагеален рефлукс, ГЕРБ), стомашни язви, високо кръвно налягане, висок холестерол, подагра, запек и сенна хрема. Употребява се и при раково заболяване, едра шарка, задържане на течности, кръвни съсиреци и хранително отравяне.

Няма достатъчно информация за това как ашитабата работи. Някои от веществата в нея са с антиоксидантни свойства, други блокират секрецията на стомашна киселина. Предстой изясняване на механизмите й на действие.

Още състояния или заболявания, при които се прилага билката:

цветове на ашитаба

 • гадене (гастроезофагеална рефлуксна болест, ГЕРБ);
 • проблеми със стомаха, включително стомашни язви;
 • високо кръвно налягане;
 • висок холестерол;
 • подагра, артрит;
 • запек;
 • алергии;
 • рак;
 • едрата шарка;
 • хранително отравяне;
 • заболявания на далака и бъбреците;
 • диабет;
 • карциноми;
 • отоци и др.

Предпазва от развитието на инфекции. Ашитаба е отлична за лечение на симптомите на настинка и грип. Също така спомага за предотвратяването и лечението на остеопорозата. Облекчава болката в мускули и стави. Ускорява зарастването на раните. Сокът от растението може да се приложи директно върху раната.

Традиционно се счита за основен фактор за предполагаемо по-здравословен и по-продължителен живот на местните жители, вероятно поради халконоидите, които са уникални за този вид ангелика. В народната медицина се приема като диуретична и тонизираща билка, която подобрява храносмилането, а когато се прилага локално ускорява зарастването на раните и предотвратява инфекцията.

Проучвания върху японска ашитаба

Изследване за козметична токсичност - за целта се използват водни и етанолови фракции от екстракт от листата на билката, като с тях се провежда остър тест за дразнене на очите. Не се наблюдават промени или увреждания на очите - роговични лезии, мътност на роговицата, подуване или увисване на клепачите. Екстрактите показват обещаващо начало за изпозлването на ашитаба като съставка в козметични формули.

Ксантоангалоли - инхибиране на възпалително индуциран инхибитор на плазминогенния активатор - екстрактите от ашитаба съдържат ксантоангелол и ксантоангалоли В и D, които значително инхибират възпалителни фактори. Резултатите показват, че Ashitaba може да намали повишеното производство на PAI-1, а ежедневното потребление може да поддържа антикоагулантен статус чрез инхибиране на повишаването на PAI-1 при възпалителни състояния.

Химиопревантивни / халкони, кумарини и флаванони / ексудати - проучването на етил ацетатна фракция от стъблени екстракти дава 17 съединения, а именно пет халкони, седем кумарини и три флавонони. Всички съединения, с изключение на три, проявяват силни инхибиторни ефекти върху индуцирането на EBV-EA (ранен антиген на Epstein-Barr вирус) в клетки Raji, известни като първичен скринингов тест за антитуморни промотори. Резултатите показват, че халконите, кумарините и флавононите от стъбловите ексудати могат да бъдат полезни като химиопрофилактични средства при химическа карциногенеза и могат да бъдат ценни и като хранителни съставки.

Халкони / Адипонектин / Анти-метаболитен синдром - изследване на етанолов екстракт дава ксантоангелол, 4-хидроксидерицин и шест халкони. Халконите значително повишават експресията на адипонектиновия ген и продуцирането на адипонектин в 3T3-L1 адипоцитите. Резултатите показват потенциална полза от билката за предотвратяване на метаболитния синдром.

Антитуморни свойства на листата - проучването е оценило ефекта от екстракт от листата на японска ашитаба върху растежа на карциномни миши клетки от млечната жлеза на животното in vitro и in vivo. Резултатите показаха антипролиферативна активност in vitro и антитуморна активност in vivo. Антипролиферативната активност не може да бъде приписана само на ксантотоксините или фуранокумарините, съдържащи се в билката. Флавоноидите и полизахаридите, присъстващи в листата, също може да са допринесли за антитуморната активност.

Противовъзпалителни свойства на листата - проучването на фракция на n-хексан от A. keiskei показва противовъзпалителен ефект, вероятно медииран чрез модулиране и блокиране възпалителни агенти на различни нива в процеса на възпаление.

Антипролиферативни ефекти върху хепатокарциномни клетки - изследването показа, че халконът изолиран от Angelica keiskei може да инхибира пролиферативната активност на хепатокарциномните клетки на мишки.

Инхибитор на ангиотензин-1-конвертиращ ензим (АСЕ) - инхибитор на АСЕ е извлечен от 80% етанолов екстракт от листата на ашитаба. Антихипертензивните ефекти върху спонтанно хипертензивни плъхове са наблюдавани при дългосрочно приложение и чрез еднократно интравенозно приложение на екстракта.

Антитуморни / антиметастатични екстракти от корени - проучването оценява противотуморните и антиметастатичните ефекти на различни фракции от 50% етанолов екстракт от корени. Бива установено, че ксантоангелолът в него показва инхибиране на туморния растеж при мишки, както и на белодробните метастази у тях, като удължава времето им на преживяване. Ефектите могат да се дължат на инхибиране на ДНК синтезата в туморните клетки и образуването на нови кръвоносни единици в неоплазията.

Хепатозащита при хепатотоксичност, индуцирана от D-галактозамин - изследването се отнася до хепатопротективните ефекти на метанолов екстракт от ашитаба при плъхове с индуцирана хепатотоксичност на D-галактозамин и тетрахлорметан. Резултатите показват защитни ефекти на екстракта върху черния дроб.

Антиоксидантните ензими и ефектите им върху на липидите - изследването на ефектите от храненето с билката на плъхове, чиято основна храна е с високо съдържание на мазнини, показва повишаване на експресията на антиоксидантните ензими, намалено чернодробно съдържание на холестерол и повишена ефективна абсорбция на лутеолин.

Ефекти на билката върху метаболитния синдром - поглъщането на зеленчуков сок от Ashitaba в продължение на 8 седмици значително намалява висцералната мазнина, телесното тегло и телесните мазнини. Не са наблюдавани нежелани ефекти. Резултатите предполагат, че японската ашитаба е безопасна храна или добавка за профилактика на метаболитния синдром.

Инхибиторна активност срещу две вирусни протеази - проучване е изолирало девет алкилирани халкони и четири кумарини от A. keiskei. Един от халконите, халкон 6, показва силна инхибиторна активност срещу двете вирусни протеази.

Антидиабетични свойства на халконите, изолирани от билката - етанолов екстракт от A. keiskei дава два основни халкона, 4-хидроксидерицин (4HD) и ксантоангелол, които показват силни инсулиноподобни активности. 4-HD специално показа превантивни ефекти върху диабетната прогресия при генетично диабетни мишки.

Халконите и апоптозата в раковите клетки на стомаха - изследването на екстракт от стъблата на растението идентифицира два халкона: ксантоангелол и 4-хидроксидерицин. Халконите показват противоракова активност - инхибират растежа на ракови клетки в стомаха на човек чрез индуциране на апоптоза.

Антитромботичен механизъм на действие на ашитаба - изследват се антитромботичните ефекти на халконите, съдържащи се в ашитаба. На лице са такива, но се нуждаят от още проучвания.

Антиоксидантна активност на билката - изследването оценява три лечебни растения, нийм (Azadirachta indica), ашитаба (Angelica keiskei) и лимонена трева (Cymbopogon citratus) за антиоксидантна активност и съдържание на микроелементи. От трите, ашитабата показа най-висока антиоксидантна активност.

Ефект върху телесното тегло и висцералната мастна тъкан - изследването се провежда при леко затлъстели възрастни хора. Има значително намаляване на висцералната мастна тъкан и телесното тегло в лечебната група на 8-та седмица в сравнение с изходното ниво. Проучването е поставило доказателства за безопасността на халконите от ашитаба приемани в доза от 200 милиграма / ден в продължение на 56 дни.

Ефекти за здравето при прием на ашитаба

1. Бавно стареене

Ashitaba съдържа големи количества антиоксиданти, които се борят с увреждащите клетките свободни радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, произведени чрез използването на кислород от организма. Те отслабват клетъчните стени, разрушават здравите клетки. Антиоксидантите защитават клетките чрез деактивиране на свободните радикали. Посочените вредни молекули за организма състаряват и кожата. Ашитаба може да се прилага директно върху кожата, като ексфолира мъртвите клетки, оставяйки я мека и копринено гладка.

Мелатонинът е антиоксидант, който се среща в ашитаба. Той не само допринася за здравословен и спокоен сън, но и забавя стареенето, като атакува свободните радикали. Ето защо храненето с високо съдържание на антиоксиданти е свързано със забавянето на процеса на стареене, защото позволява на кожата да регенерира нови клетки.

2. Помощ за предотвратяване развитието на раково заболяване

Свободните радикали също са свързани с причиняване на рак. Антиоксидантните свойства на Ashitaba показват, че проявяват противоракови ефекти. Те имат забележителната способност да потискат аномалиите на растежа на клетките. Едно проучване показва, че два вида ракови клетки биват подтиснати, когато са изложени на ксантоангелол. Това е халкон, намиращ се в стъблото на ашитабата. Халконът е естествено срещащо се химическо съединение антиоксидант в лечебните растения.

3. Стимулира дейността на имунната система

Редовното консумиране на ашитаба оказва огромен ефект върху имунната система. Силната имунна система е безценна за всеки, който иска да води здравословен начин на живот.

4. Подобрява функцията на централната нервна система

Консумирането на билката стимулира производството на нервен растежен фактор (NGF) поради високите нива на витамини от вида B12 в нея. НРФ е от решаващо значение за оцеляването и поддържането на симпатиковите и сетивните неврони. Здравите неврони означават отлична когнитивна функция. Здравето на централната нервна система е жизненоважно: в крайна сметка контролира повечето функции на тялото и съзнанието.

5. Подкрепя сърдечно-съдовото здраве

Халконите, открити в ашитабата, имат невероятната способност да намаляват и регулират кръвното налягане. Тя е антитромботичен (анти-съсирващ агент), предотвратяващ болезнени и опасни кръвни съсиреци.

Ашитабата може да увеличи добрия холестерол (HDL) и да намали триглицеридите и лошия холестерол (LDL), което осигурява на индивида здрави кръвоносни съдове. Калият, намиращ се в ашитабата, също помага на сърдечния мускул. Здравето на сърцето е изключително важно. Контролирането на холестерола намалява риска от сърдечни заболявания, сърдечен удар и инсулт.

6. Кръвотворна функция

Ашитабата предотвратява и води борба с анемията с високи нива на желязо, калций и калий. Позволява на кръвта да отделя вредни токсини. В12 и съдържанието на хлорофил, намерени в ашитабата, позволяват на кръвта да тече свободно. Билката също подпомага образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин. Детоксикирането на кръвта позволява на тялото да бъде подмладено. Кръвта ще предава всякакви примеси през тялото ви, така че това значително влияе върху цялостното ви здраве.

7. Предпазва от развитие и участва в лечението на диабет

Халконите, съдържащи се в билката, регулират нивата на глюкозата. Ашитаба позволява на страдащите от диабет да намалят употребата на инсулин чрез стабилизиране нивата на кръвната захар. Освен това увеличава инсулиновата чувствителност. Тя понижава и стабилизира нивата на кръвната захар. Също така намалява кръвното налягане и подобрява функциите на черния дроб и бъбреците.

8. Стимулира метаболизма

Ашитаба увеличава енергията и стимулира обмяната на веществата, което значително подпомага загубата на тегло. В комбинация със здравословна диета и редовни упражнения, тя може да бъде полезна при елиминирането на наднорменото тегло. Създава алкално рН в тялото, което може да помогне в контрола на апетита. Протеините, открити в ашитаба спомагат за изграждането на мускулите при упражнения.

9. Предотвратяване и лечение на стомашни проблеми

Чудотворните халкони на ашитаба са свързани с предотвратяването на запек. Растението е диуретик, който позволява на тялото да се освободи от излишната вода. По този начин се чувствате по-добре и имате по-добро храносмилане. Намалява стомашните секрети, помага при симптоми на киселини (ГЕРБ) и пептични язви. Едно проучване показва, че колкото по-висока е дозата от ашитаба, която е била дадена в проучване при животни, толкова по-малко киселина се секретира.

10. В помощ на мозъчната функция

Високите нива на B12, намерени в ashitaba, предотвратяват загубата на памет. Загубата на паметта е често срещана при заболявания като болестта на Алцхаймер, болест на Паркинсон и деменцията. Витаминът повишава концентрацията и вниманието. Увеличава Вашия контрол върху емоциите.

Мозъкът е енергийно взискателен орган. Взривът на витамини, минерали и антиоксиданти, открити в ашитабата, помагат напълно да бъде зареден.

Множеството здравословни предимства на ашитаба подобряват състоянието на тялото, което позволява на всеки орган да работи по-добре и по-добре. За да увеличите максимално ползите за здравето си от билката, я консумирайте ежедневно. Разбира се, консултирайте се с Вашия лекар, преди да направите каквито и да е промени в съпътстващото медицинско лечение.

Козметични приложения на ашитаба

Angelica keiskei благодарение на силните си антиоксиданти, антисептични и противовъзпалителни свойства може да се използва като антистареещ тоник за кожата. Под формата на капсули, сок или козметични препарати като кремове и масла, може да се прилага върху малки рани, ухапвания от насекоми, акне, обриви, кисти, зачервявания, пустули, едра шарка.

Ашитаба в кулинарията

цветя на ашитабаАшитаба има толкова много ползи за здравето, че често се счита за общ тонизиращ и профилактичен панацеум, който води до дълголетие, когато се консумира в свежо състояние, непрекъснато. С кулинарни цели се използват младите стъбла, листата и главният корен на растението. Могат да се консумират като зеленчуци, сурови или варени. В Япония се влагат в направата на сладолед, макаронени изделия, чай, в комбинация с месо и различни видове риба, в състава на сосове.

Листата могат да се консумират сурови или врени, а коренът само варен. Свежите листа имат уникален, леко горчив, малко целинов вкус, а са и по-сладки, когато са млади. Могат да се влагат в салати, сандвичи или сладкиши, супи, яхнии, пържени картофи, суши, кнедли и дори сладоледи. Растението може да се суши и в този вид да се използва за направата на чай.

Корените и стъблата могат да се накиснат преди употреба. Стъблата се ядат сурови, варени или пържени. Заедно с листата могат да бъдат изсушени и смлени на прах добавени към сокове, десерти или други продукти. Корените могат да се правят и на трушия, като киселите краставички. Стъблата имат вкус на джин с тоник и пръчица целина.

Най-често растението се приема като чай, на сладкиши или на салата. Прахообразна негова форма също намира приложение в кулинарните творения.

Интересно за ашитаба

жълт сок от японска ашитабаЖълтият сок от билката се използва ефективно при външното лечение на едра шарка, което кара Кайбара Еккен да я опише в своя "Yamato honz" под името "ashitagusa", което означава "мощен тоничен наркотик".

Също така се смята, че хранителните й качества са факторът, който поддържа издържливостта на хората при работа.

Приета от говедата по време на паша, тя подобрява качеството на млякото и едновременно поддържа здравето на едрия рогат добитък.

Внимание!

Информацията за безопасността на употреба на ашитаба е оскъдна. Поради това не трябва да се изпозлва по време на бременност и кърмене.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Ashitaba
https://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Angelica+keiskei
https://wendiland.com/products/ashitaba
https://avrdc.org/ashitaba-angelica-keiskei/
http://www.stuartxchange.org/Ashitaba.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27399234
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1134/ashitaba
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/angelica-keiskei.php
https://www.kenko.green/blogs/ashitaba/benefits-of-ashitaba
http://herbsfromdistantlands.blogspot.com/2015/04/angelica-keiskei-ashitaba-tomorrows-leaf.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория