Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Специална микробиология Бактериология Семействo Enterobacteriaceae Салмонели

Салмонели (Salmonella)

от 15 юни 2017г., обновено на 06 юни 2022г.
Автор: д-р Ралица Руменова
Салмонели (Salmonella) - изображение
  • Инфо
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Библиография
Коментари
Свързаност

Обща характеристика

Род Salmonella принадлежи към семейство Enterobacteriaceae. Родът е наречен на американския микробиолог С. Салмон, който открива видът S. Choleraesuis и го изолира в чиста култура. Инфекцията със салмонела (салмонелоза) е често срещано бактериално заболяване, което засяга стомашно-чревния тракт. Бактериите от рода живеят в животински и човешки гостоприемници и се отделят чрез изпражненията. Хората се заразяват най-често чрез приема на контаминирана вода или храна.

Морфология

Салмонелите са Грам-отрицателни пръчици и притежават характерната за сем. Enterobacteriaceae структура. Не образуват капсули, с изключение на S. Typhi, която притежава микрокапсула, не притежават спори. Салмонелите варират по дължина. Повечето изолати са подвижни с перитрихеално разположена флагела (peritrichous flagella).

Културелни особености

Род Salmonella са факултативни анаероби, невзискателни са към температурните условия, като растат  в температурен диапазон от 5 до 41 градуса °C. Върху обикновен агар образуват кръгли колонии с равна периферия и гладка повърхност. Салмонелите не ферментират лактоза или захароза. Те са Н2S положителни, не втечняват желатина и са индол отрицателни. Салмонелите са устойчиви на въздействието на определени химикали (напр. брилянтно зелено и натриев тетратионат).

Антигенна структура

Класификацията на салмонелите е сложна. Членовете на рода Salmonella първоначално са класифицирани въз основа на техните О-, Н- и Vi-антигени. Всички салмонели притежават О- (липополизахаридите, които изграждат клетъчната стена на бактериите) и Н- (антигенната специфичност на ресните) антигени, а някои видове и микрокапсулният антиген — Vi. Бактериите могат да загубят Н-антигена и да се превърнат в непатогенни. Загубата на О-антигена се свързва с промяна от гладка в груба форма на колонията.

Таксономия

Съществуват няколко класификации на род Salmonella, които се основават на техните антигенни и биохимични свойства. Класификацията на Кауфман-Уайт е създадена въз основа на салмонелните О- и Н-антигени. Според нея съществуват около 2500 салмонелни вида. След прилагането на съвременни генетични методи днес се приема, че описаните бактерии принадлежат към 2 вида, а всички описани бактерии от класификацията на Кауфман-Уайт са серотипове. Към S. bongori се отнасят 10 серотипа. Видът S. Choleraesuis се разделя на следните подраздели и подвидове:

  1. S. Choleraesuis subspecies arizonae;
  2. S. Choleraesuis subspecies choleraesuis;
  3. S. Choleraesuis subspecies diarizonae;
  4. S. Choleraesuis subspecies houtenae;
  5. S. Choleraesuis subspecies salmae;
  6. S. Choleraesuis subspecies indica.

Медицински значимите за човека серотипове се отнасят към подвид S.Choleraesuis subspecies choleraesuis, те са следните:

  • S. typhi;
  • S. paratyphi А;
  • S. paratyphi. В;
  • S. paratyphi С;
  • S. typhimurium;
  • S. enteriditis;
  • S. choleraesuis.

Епидемиология

Животните представляват резервоар за салмонелната инфекция. Всяка сурова храна от животински произход — месо, мляко и млечни продукти, яйца, морски дарове, както и някои плодове и зеленчуци е възможно да бъдат заразени от салмонелни бактерии.

eggs

Изображение CC0 Public domain

Хората трябва да избягват консумацията на сурово месо, яйца или непастьоризирани млечни продукти. Списъкът включва също домашно приготвени храни със сурови яйца като майонеза или сладолед. Източник на S. typhi и S. paratyphi А са заразоносителите и болният, а S. paratyphi. В се предава, освен от човека и от едрия рогат добитък. Механизмът на предаване на инфекцията е фекално-орален.

Клинична картина и патогенеза

В зависимост от патогенезата на заболяванията, които салмонелите предизвикват те могат да бъдат разделени в три групи:

  1. Причинители на Тифо-паратифни заболявания — S. typhi, S. paratyphi А, S. paratyphi В и S. paratyphi С;
  2. Причинители на гастроентерити (хранителни токсикоинфекции) — S. typhimurium, S. enteriditis и други;
  3. Причинители на локализирани инфекции и септицемии — причиняват инфекции извън гастроинтестиналния тракт при имунодефицитни пациенти.

Тифо-паратифните заболявания са най-тежко протичащите салмонелози. От голямо значение е коремният тиф, причинен от S. typhi. Паратиф А и  паратиф В по своята патогенеза наподобяват коремния тиф, но протичат с по-нисък леталитет, те се причиняват от S. paratyphi А и S. paratyphi В. Източник на заразата е болният и заразоносителите, като механизма на предаване е фекално-орален. Бактериите проникват през лимфоините фоликули на тънкото черво.

Много по-чести са хранителните токсикоинфеции, те са зоонози. Естествен резервоар са селскостопанските животни и гризачите. Човек се заразява по алиментарен механизъм (консумация на заразени храни). Инфекциозният процес се развива в тънкото черво. Клиничните симптоми се проявяват 6 до 48 часа след консумиране на заразена храна. Заболяването са характеризира с:

  • коремна болка;
  • повръщане;
  • диария.

Най-честите усложнения са чревно кървене и перфорация.

В имунокомпрометирани индивиди салмонелите могат да причинят септицемия, която се характеризира с остро начало, треска, безапетитие и анемия.

За защита срещу салмонелите се изисква както хуморален, така и клетъчно медииран имунитет. Хората с недостатъчни серумни нива на интерферон гама и IL-12 са особено чувствителни към не-тифоидни салмонелни бактерии. 

Микробиологична диагностика

При съмнение за коремен тиф от пациентите се вземат кръв, фекалии, урина, повърнати материи или костен мозък.

Кръв за хемокултура се взима още през първата седмица на заболяването. Хемокултурелният метод е основен при диагностиката на салмонелна септицемия.

Наличието на кръв и левкоцити в пробите от фецес е маркер за наличието на инвазивен причинител, това налага изготвянето на микроскопски препарат и оцветяването му с метиленово синьо.

Посевките на материалите се извършват върху диференциращи среди на МакКонхи и Левин.

Лечение

В терапия на септицемиите и коремния тиф се използват антибиотични препарати като ципрофлоксацин (ciprofloxacin) и хлорамфеникол (chloramphenicol).

Хранителните токсикоинфеции не се нуждаят от антимикробна терапия поради техния самоограничаващ се характер.

Заглавно изображение CC0 Public domain

5.0/5 9 оценки

Библиография

https://www.cdc.gov/salmonella/general/diagnosis.html
https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/ss/slideshow-salmonella
http://www.mdedge.com/jfponline/dsm/1001/infectious-diseases/salmonella-species-including-s-typhi

Коментари към Салмонели (Salmonella)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Салмонели (Salmonella)
    www.framar.bg 
    на 20 June 2025 в 14:10
    Коментирайте "Салмонели (Salmonella)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Специална микробиология
  • Бактериология
  • Семействo Enterobacteriaceae
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Микробиология - мнения и въпроси

преди 2339 дни, 20 часа и 57 мин.

Сухи хранителни среди и реагенти за микробиология.

преди 2991 дни, 20 часа и 32 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 6 дни, 21 часа и 54 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 7 дни, 4 часа и 55 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 10 дни, 21 часа и 12 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 11 дни, 20 часа и 37 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДАБЪЛ УУД SPM (ПОЛИНЕНАСИТЕНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ ОТ РИБА) капсули * 120

ВЕГАВЕРО ФИМЕЙЛ ХАРМОНИ 50+ капсули * 120

НОРДЕЙД ОМЕГА-3 + ВИТАМИН D3 спрей за уста 30 мл

ВЕГАВЕРО D - МАНОЗА + ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА + АЦЕРОЛА капсули * 120

ВИЙТ КРЕМ ДЕПИЛАТОАР ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА 400 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Стент на сърцето

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 юни 2025г. в 12:20:07

ПАНЦЕФ таблетки 400 мг * 10 АЛКАЛОИД

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 юни 2025г. в 12:18:51

ПАНЦЕФ таблетки 400 мг * 10 АЛКАЛОИД

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 юни 2025г. в 12:17:18

МЕТРОНИДАЗОЛ ABR таблетки 250 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 юни 2025г. в 12:15:52

ПАНИКОЛ сублингвални таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 юни 2025г. в 12:14:23
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival