Газове
Газове: наличие на прекомерно количество газове в храносмилателния тракт, което се означава в медицината с термина флатус или метеоризъм.
Флатусът е съставен от погълнати с храната малки количества въздух, азот, кислород и продукти от дейността на стомашно-чревната микрофлора (водород, метан, въглероден диоксид). Газовете причиняват дискомфорт - подуване и болка в корема. Те се освобождават през ануса придружени понякога от характерен звук и миризма. Тази миризмата се дължи на малки количества серни газове (ако храната не се усвоява правилно започва да се разлага, при което се освобождава сяра).
Изображение: freepik.com
Флатуленцията е нормален процес, който не изисква търсене на медицинска помощ, освен ако симптомите не са много тежки, което да показва наличие на заболяване, засягащо храносмилателната система.
При някой хора е нормално изпускането на газове няколко пъти на ден, а при други много повече. Като средна стойност се определя изпускането на газове между 5 и 15 пъти на ден.
Газовете може да се дължат на:
- Психични и поведенчески разстройства - стрес.
- Болести на храносмилателната система - малабсорбция, запек, болест на Крон (Crohn's disease), дивертикули на червата, цьолиакия, синдром на дразнимото черво, заболявания на панкреаса, цироза на черния дроб, хиперсаливация, запушване на червата, язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, гастрит, диспепсия, улцерозен колит, неинфекциозен гастроенетерит и колит, функционална диария, жлъчнокаменна болест, остър панкреатит, хроничен панкреатит, нарушена резорбция, причинена от непоносимост към въглехидрати, масти, белтък и нишесте.
- Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - непоносимост към лактоза.
- Инфекциозни и паразитни болести - жиардиаза, амебиаза, бактериална чревна инфекция, вирусна чревна инфекция, ротавирусен ентерит, диария и гастроентерит с инфекциозен произход.
- Новообразувания - рак на дебелото черво.
- Симптоми, признаци и отклонения от нормата - неуточнени болки в областта на корема.
- Други - бързо хранене, прием на газирани напитки, бобови култури (фасул, леща, грах), целулозни храни (зеле), царевица, праз, ряпа, антибиотично лечение, дъвчене на дъвка.
По-чести причини за газове
Поглъщане на въздух
Естествено е да се поглъща въздух. Обикновено това се случва по време на хранене и пиене. Като количеството на погълнатия въздух е малко. Ако често поглъщате по-големи количества въздух, това ще доведе до образуване на газове.
Причините, поради които се поглъща повече въздух от нормалното, включват дъвчене на дъвка, пушене, смучене на предмети (края на писалката, молива), пиене на газирани напитки и прекалено бързо хранене.
Определени храни
Храните, причиняващи газове, са тези, които имат високо съдържание на някои полизахариди (особено олигозахариди, като инулин).
Примери за такива са:
- зеленчуци - артишок, броколи, праз, карфиол, зеле, чесън, лук, брюкселско зеле и ряпа;
- зърнени култури, като пшеница или овес;
- варива, включително боб и леща;
- млечни продукти;
- дрожди в печени продукти, като хляб;
- сушени сливи, стафиди;
- ябълки;
- кашу.
Изображение: amymyersmd.com
Състояния, които могат да влошат образуването на газове:
- болест на Крон;
- улцерозен колит;
- дивертикулит;
- тумори, които могат да доведат до запушване на червата;
- проблеми с жлъчния мехур – камъни в жлъчката, холецистит;
- запек;
- гастроентерит и други чревни инфекции;
- прием на медикаменти – антибиотици, лаксативи.
Кога да посетите лекар?
- при упорита коремна болка и подуване на корема;
- при повтарящи се диария или запек;
- при необяснима загуба на тегло;
- при фекална инконтиненция;
- при наличие на кръв в изпражненията;
- при признаци на инфекция като: висока температура, повръщане, втрисане, болки в ставите и мускулни болки.
Тези симптоми могат да бъдат индикатор за по-сериозен здравен проблем и да изискват направата на изследвания.
Средства за защита
Газовете не са сериозен проблем. В повечето случаи е необходима промяна в храненето и начина на живот.
Флатуленцията може да се избегне, ако не се приемат храни, които могат да я причинят. Такива са тези, с високо съдържание на въглехидрати, които не могат да се абсорбират добре.
Храненето трябва да е бавно, често и на малки порции. Симптомите често се подобряват ако човек се храни от 4 до 6 пъти, вместо 3 пъти на ден.
Добре е да се избягват газираните напитки и дъвченето на дъвка (тъй като се поглъща повече въздух). Това може само да повиши образуването на газове.
Спрете тютюнопушенето и увеличете активността си!
Съществуват редица лекарствени продукти, които също могат да помогнат при газове, ако състоянието е обезпокоително. Най-често използваните съдържат активен въглен и симетикон.
Според Международната фондация за функционални стомашно-чревни нарушения, някои храни е по-малко вероятно да причинят газове. Такива са:
- месо и риба;
- яйца;
- зеленчуци като маруля, домати, тиквички и бамя;
- плодове като пъпеш, грозде, плодове, череши, авокадо и маслини;
- въглехидрати като хляб без глутен, оризов хляб и ориз.
Тъй като всички ние реагираме на определени храни по различен начин, понякога е необходима промяна в диетата, за да се предотврати образуването на газове.
Заглавно изображение: freepik.com
Заболявания при симптом Газове
- Анафилактичен шок, предизвикан от патологична реакция към храна
- Апендикс
- Бактериална чревна инфекция, неуточнена
- Болест на Crohn [регионарен ентерит]
- Болест на Hirschsprung
- Болест на ануса и ректума, неуточнена
Продукти свързани със СИМПТОМА
ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ АНАСОН 10 мл
СУОНСЪН АКТИВЕН ВЪГЛЕН капсули 260 мг * 120 SW1355
ПРОМОАЮЛАКС капсули * 60 WELEX LABORATORIES
ЕФЕКОЛ ФИБРИ саше * 14
БИОХЕРБА ПРЕСЕЧКА / БЛАГОСЛОВЕН ТРЪН капсули 250 мг * 100
АЛИН ЧАЙ ЧЕРВЕНО ПОДЪБИЧЕ СТРЪКОВЕ 50 гр.
Библиография
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/flatulence
https://www.medicalnewstoday.com/articles/7622.php
https://www.healthline.com/symptom/flatulence
https://www.emedicinehealth.com/flatulence_gas/article_em.htm
СИМПТОМА е свързан към
- Знаем ли всичко за пръцкането - десет въпроса, които ще ви замислят
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Газове при деца
- Давайте на бебето неподсладен чай от анасон при колики и газове
- Закръглен циперус
- Алтернативно лечение на запек
- Пръцкането – миризливо, но полезно
- Коча трева, котешка трева, бабица, мачо биле
- Полски джоджен, Див джоджен, Бласкун, Блатна мента
- Джинджифил, Исиот, Джинджър
Коментари към Газове
Гергана
Здравейте, С предполагаема диагноза Срч съм.Имам газове сутрин и вечер (придружени някой път с подуване).Пия ензими Креон и спазмомен,които не ги спират.Какво може да ме посъветвате да предприема?
Здравейте! При газове и подуване може да приемате продукт със симетикон, например Еспумизан или Дегазин.
Здравейте, С предполагаема диагноза Срч съм.Имам газове сутрин и вечер (придружени някой път с подуване).Пия ензими Креон и спазмомен,които не ги спират.Какво може да ме посъветвате да предприема?
Иван
Здравейте, откакто приемам пробиотика Lactoflor bio plus имам изключително много газове. На какво се дължи това?
Здравейте! Повишеното газообразуване в червата може да се дължи на пробиотичната комбинация и пребиотика инулин. Бихте могли да замените настоящия продукт с такъв, който не съдържа пребиотична съставка.
Здравейте, откакто приемам пробиотика Lactoflor bio plus имам изключително много газове. На какво се дължи това?
Любо
Здравейте! Като сте премахнали маруля от скобите за целулоза, то не я прави по-малко целулозна храна. Първоначалната забележка си остава - газовете се причиняват от целулозни храни (марулята, дори и премахната от статията горе си остава такава) и същевремено по-надолу се чете, че трябвало да се консумира маруля (високо-целулозна), домати (високо-целулозни). Нещо логически не е наред, Моля, проверете си източниците!
Здравейте! Всички плодове и зеленчуци съдържат целулоза, но количеството й варира в широки граници. Нормално е зеленчуците и варивата да образуват повече газове от други храни, поради което са посочени като газообразуващи. В конкретния случай марулята може да бъде сложената към хранителните продукти, които могат да доведат до образуване на газове, но сравнение с други храни е по-малко вероятно да е причина за появата им. Така и беше написано в статията. Все пак имайте предвид, че образуването на газове зависи и от количеството на определения тип храна. Например една маруля съдържа пет пъти по-малко целулоза от една чаша варен зрял боб, поради което е по-малко газообразуваща храна при прием в нормални количества.
Здравейте! Като сте премахнали маруля от скобите за целулоза, то не я прави по-малко целулозна храна. Първоначалната забележка си остава - газовете се причиняват от целулозни храни (марулята, дори и премахната от статията горе си остава такава) и същевремено по-надолу се чете, че трябвало да се консумира маруля (високо-целулозна), домати (високо-целулозни). Нещо логически не е наред, Моля, проверете си източниците!
Любо
Здравейте! Не Ви питам, а подсказвам да направите корекция. Предният коментар беше с \"Цитат1\" и \"Цитат2\" (незнайно защо е премахнато, преди да се публикува) за да се онагледи, че има противоречие в статията - един път се казва, че марулята причинява газове, а следващият път, че марулята е по-малко вероятно да причини газове.
Здравейте! Благодарим Ви за бдителността и сигнала! Ще направим корекции по информацията.
Здравейте! Не Ви питам, а подсказвам да направите корекция. Предният коментар беше с \"Цитат1\" и \"Цитат2\" (незнайно защо е премахнато, преди да се публикува) за да се онагледи, че има противоречие в статията - един път се казва, че марулята причинява газове, а следващият път, че марулята е по-малко вероятно да причини газове.
Любо
Кое е вярното? Газовете може да се дължат на: целулозни храни (зеле, маруля). Според "Международната фондация за функционални стомашно-чревни нарушения", някои храни е по-малко вероятно да причинят газове. Такива са зеленчуци като марулята.
Здравейте! Храните съдържащи целулоза могат да причинят газове, тъй като този сложен въглехидрат не се разгражда от смилателните сокове в червата до прости въглехидрати (глюкоза), а се смила от чревните бактерии. При този процес се отделят много газове, които се натрупват в червата.
Кое е вярното? Газовете може да се дължат на: целулозни храни (зеле, маруля). Според "Международната фондация за функционални стомашно-чревни нарушения", някои храни е по-малко вероятно да причинят газове. Такива са зеленчуци като марулята.