Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Cyperaceae (Острицови) Закръглен циперус

Закръглен циперус

Сем. Cyperaceae (Острицови)

Закръглен циперус - изображение

Закръглен циперус (Cyperus rotundus) представлява тревисто растение, което се отнася към семейство Острицови (Cyperaceae). Cyperus rotundus е лечебна билка, традиционно използвана за лечение на различни клинични състояния в домашна обстановка, като диария, диабет, възпаление, малария и стомашно-чревни неразположения. В момента билката е една от най-разпространените, проблематични и икономически вредни агрономически плевели, диво растящи в различни тропически и субтропични региони на света. Космополитният плевел се среща и в умерени географски ширини. В Индия, тя е известна като Nagarmotha. Намерени са доклади за етноботаничната употреба на C. rotundus при атеросклероза, стареене, апоптоза, рак, цистит, епилепсия, хирзутизъм, ноцицепция, простатит.

Аюрведичните лекари използват растението за лечение на треска, нарушения в храносмилателната система, дисменорея и други болести. Съвременната алтернативна медицина препоръчва използването му за лечение на гадене, повишена температура и възпаление; за намаляване на болката; за мускулна релаксация и др. C. rotundus се използват от векове в парфюми, подправки и традиционни лекарства в Индия, Китай, арабски и африкански държави. C. rotundus също е важна съставка на анти-стареещите аюрведични неутрализатори.

Устройство на закръглен циперус

закръглен циперусCyperus rotundus е многогодишно растение, което може да достигне височина до 140 см. Кореновата система на младото растение първоначално образува бели, месести коренища. Някои коренища растат нагоре в почвата, след това образуват структура, подобна на луковица, от която растат нови издънки и корени, а от новите корени растът нови коренища. Други коренища растат хоризонтално или надолу и образуват тъмно червеникаво-кафяви грудки или вериги от клубени. Всеки клубен има апикална пъпка и няколко странични такива. Листата поникват в редици по три от основата на растението, с дължина от 5 до 20 см. Те са линейни, обикновено по-къси от цъфтящото стъбло, широки до 7 мм и излизат от обвивка около основата на издънките. Имат ясно изразена централна листна вена.

съцветие на циперус

 

Стъблата на цветята имат триъгълно напречно сечение, изправен растеж и височина до 60 см. Съцветието е терминално, отворено, подобно на лък, прикрепено от няколко листни прицветници. Състои се от няколко неравни лъча, дълги 2-6 см, поддържащи 3-8 червеникаво-кафяви до пурпурно-кафяви, сплескани израстъка, 1-2 см дълги и 2 мм широки, всеки състоящ се от до 30 сегмента. Периодът на цъфтеж е през лятото и есента. Плодът има триъгълна форма, с дължина 1,5 мм, тъмнокафяв или черен на цвят.

 

Разпространение на закръглен циперус

Родният ареал на разпространение на билката е в Африка, Южна и Централна Европа и Южна Азия. Предпочита сухите условия на живот, съответно не толерира влажни почви, като често расте в пустинята и в полетата. Много бързо се разпространява с помощта на коренищата си. Смята се, че води произходът си от Индия, но според други данни той е от Северна и Източна Австралия. Видът е установен в 92 страни. В Индия той е често срещано явление в открити, нарушени местообитания до надморска височина около 1800 метра.

разпространение на закръглен циперусШироко разпространен е в топлите умерени до тропическите зони на Южна Европа, Африка, Азия, Австралия, Тихия океан и Северна и Южна Америка. Расте по пътища, пясъчни полета и култивирана земя в Източна Северна Америка. За своето развитие предпочита влажна пясъчна почва и слънчево изложение. Предпочита pH в диапазона 5,5 - 7, толериращ 3,5 - 8. Това растение понякога се отглежда за ядливите си клубени в тропическите региони, но то се явява сериозен плевел сред земеделските земи в тропиците, където се разпространява бързо от корените си и се счита за един от най-вредните плевели в света. Подлежи на законов контрол в няколко страни.

Закръгленият циперус е смятан за един от най-лошите в света плевели. В повече от 90 страни, където расте като плевел, е заразил най-малко 52 различни култури. Расте във всички видове почви и може да оцелее при високи температури. C. rotundus може да се намери в голямо разнообразие от местообитания, включително култивирани полета, зони за отпадъци, крайпътни зони, пасища, брегове на реки, пясъчни ивици, напоителни канали, речни и потокови брегове и природни зони. Смята се за проблем за градинарите и фермерите заради коварния и бърз растеж и толерантността към хербициди. C. rotundus произвежда обширна система от подземни клубени, които могат да се регенерират лесно и следователно е много трудно да се контролира, след като се установи.

Използваема част на закръглен циперус

Употребяват се корените на закръгления циперус. Растението се прибира от дивата природа за употреба главно като лекарство, но и за храна, за получаване на етерични масла и за използване в кошничарство. Понякога, в тропическите региони, се отглежда за ядливите си клубени. Те се консумират сурови или варени. Имат много силен аромат като прясно прибрана реколта. Клубените стават по-меки, ако им се позволи да изсъхнат. Някои ги определят с приятен вкус, а други че са много неприятни сурови и малко по-добри, но все още не са много вкусни, когато се сготвят. Изсушените корени могат да бъдат смлени на прах и да се използват като зърнени култури. Корените се събират през лятото или зимата и се сушат за по-късна употреба.

Химичен състав на закръглен циперус

Екстракт от листа и грудки на Cyperus rotundus увеличава случайното вкореняване на различни растителни видове. Тези екстракти съдържат голямо количество ауксини и фенолни съединения, които насърчават вкореняването на резници и разсад.

Основните химически компоненти на тази билка са етерични масла, флавоноиди, терпеноиди, алфа-циперон, бета-селинен, циперен, пачуленон, моносесквитерпени, сугеонол, кобусон и изокобусон, сесквитерпенът ротодон, сесквитерпени, ципротен, аселинен, валенцен, циперол, гурюнене, транс-каламен, кадален, циперотудон, мустакон, изоциперол, ациперон, ацепеен, амуролен, гмурулен, 1,8-цинеол и др.

клас закръглен циперусРазлични фитохимични изследвания върху билката разкриват още наличие на алкалоиди, танини, нишесте, гликозиди, фурохромони, монотерпени, сескитерпени, ситостерин, етерично масло, съдържащо неутрално восъчно вещество, глицерол, линоленова, миристинова и стеаринова киселини. Основните съединения изолирани от етеричното масло и екстрактите от коренището на C.rotundus са алфа-циперон, алфа-ротунол, бета-циперон, бета-пинен, бета-ротунол, бета-селинен, калций, камфен, копаен, циперен, циперенон, циперол, циперолон, циперотудон D-копадиен, D-епоксигуаин, D-фруктоза, D-глюкоза, флавоноиди, гама-цимен, изоциперол, изокобузон, кобузон, лимонен, линолова киселина, линоленова киселина, магнезий, манган, ротундускон, миристинова киселина, олеанолова киселина, олеанолова киселина-3-о-неохесперидозид, олеинова киселина, Р-цимол, пачуленон, пектин, полифеноли, ротунден, ротунденол, ротундон, селинатриен, ситостерин, стеаринова киселина, сугеонол, сугетриол.

Етерично масло има характерен мирис и вкус, дължащи се предимно на съдържанието на сескитерпенови въглеводороди, епоксиди, кетони, монотерпени и алифатни алкохоли. Сесквитерпените включват селинен, изокуркумен, нооткатон, аристолон, изоротунден, ципера-2,4 (15) -диен и норротундан, както и сескитерпеналкалоидите ротодини A-C. Други негови съставки са кетона циперадион и монотерпените цинеол, камфен и лимонен.

Лечебни свойства и приложение на закръглен циперус

Билката е пикантно горчиво-сладка, като облекчава спазми и болки и действа главно върху храносмилателната система и матката. Използва се вътрешно за лечение на храносмилателни проблеми и менструални оплаквания. Обикновено се комбинира с черен пипер (Piper nigrum) при лечение на стомашни болки. Съдържа много въглехидрати и минерали, които действат като катализатор за различни биохимични реакции и помагат на храносмилането.

Притежава следните свойства:

прах от корен на закръглен циперус

 • диуретично;
 • газогонно;
 • стимулиращо менструалния поток;
 • антихелминтно;
 • седативно;
 • антипиретично;
 • антиконвулсантно;
 • аналгетично;
 • противовъзпалително;
 • невропротективно;
 • антиревматично;
 • противодиарично, противоповръщателно;
 • инхибира стомашната подвижност, гастропротективно;
 • антибактериално;
 • спазмолитично;
 • антитусивно;
 • ароматизиращо;
 • противораково;
 • стягащо;
 • диафоретично;
 • литолитично;
 • хиполепидемично;
 • хепатопротективно;
 • общо тонизиращо;
 • цитопротективно;
 • хипотензивно;
 • ефект на стомашен тоник.

Фитохимичните и фармакологичните проучвания разкриват значимостта на C. rotundus и като антиандрогенно, антидиабетно, антигенотоксично, антималарийно, антимутагенно, антиоксидантно, антиуропатогенно, кардиопротективно, невропротективно и ноотропно средство. Това е най-изследваното растение в световен мащаб поради по-високата концентрация на активни съставки под формата на етерични масла, фенолни киселини, аскорбинови киселини и флавоноиди в клубените и коренищата. За съжаление, този значителен растителен вид не е оценен при подобрени условия на отглеждане с цел опазване на естествените местообитания и високо качество.

корени на закръглен циперусРастението е класирано на 8-о място в Китай сред 250 потенциални такива относно противовъзпалително действие. Използва се и за лечение на рак на маточната шийка. Според редица доклади билката се употребява при: атеросклероза, като противостареещ агент, при апоптоза, рак, цистит, епилепсия, хирзутизъм, ноцицепция, простатит. C. rotundus е важно лекарство в Индия и Китай, като там се отбелязва използването му от фармацевтичните компании за производство на диуретици, антихелминтни средства и медикаменти предназначени за лечение на кашлица, бронхиална астма и треска. Отвари от растението в Бразилия се използват поради техните противоинфекциозни и противовъзпалителни свойства.

C. rotundus има много полезни приложения. Той е основна въглехидратна храна в тропическите райони за последните ловци-събирачи. Съвременната аюрведична медицина използва растението при треска, нарушения в храносмилателната система, дисменорея и други болести.

Състояния и заболявания, при които се употребява билаката са: гадене и повръщане, диспепсия, колики, газове, диария, дизентерия, чревни паразити, треска, малария, кашлица, бронхит, бъбречни и циститни камъни, проблеми с уринирането, тенезъм, кожни заболявания, рани, недостатъчна лактация, загуба на памет, ухапвания от насекоми, хранително отравяне, нарушено храносмилане, дизурия, безплодие, рак на цервикса и менструални нарушения.

Активност на закръглен циперус

Овицидна и ларвицидна активност

Овицидният и ларвициден ефект на етеричните масла, извлечени от клубените на C. rotundus, е изследван върху яйца и ларви в четвъртия стадий на Aedes albopictus. Яйцата и ларвите се подлагат на серийно концентриране на маслата се държат под наблюдение в продължение на 24 часа. И двете масла показват забележителни овицидни и ларвицидни активности.

Репелентна активност

Хексановият екстракт от клубена от растение C. rotundus е скриниран в лабораторни условия за репелентна активност срещу комарния вектор Anopheles culicifacies, Anopheles stephensi и Culex quinquefasciatus. Екстрактът от C. rotundus tuber се използва за определяне на техния ефект върху комарния вектор и сравнение с N, N-диетил-3-метилбензамид. Резултатите, получени от лабораторния експеримент, показват, че екстрактите от клубени са по-ефективни за отблъскване на целия комарен вектор дори при ниска доза.

Инсектицидна активност

Проведено е изследване за фитохимичен скрининг и инсектицидно изследване на C. rotundus. Той е по-ефективен от карбамата и има почти същата ефикасност като тази на органофосфата. Резултатът показва, че C. rotundus е на първо място, тъй като след 10 секунди всички тествани животни (мравки) са умрели. Органофосфатът се класира на второ място с 9 мъртви мъртви след 10 сек. Последният е карбаматът със седем убити след 12 сек.

Антимикробна активност

Етеричното масло се екстрахира чрез хидродестилация от клубените на C. rotundus. Хидродестилираното масло от е подложено на GC-MS анализ. Установено е, че то е ефективно срещу различни бактериални и гъбични щамове - Bacillus subtilis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus, Candida parapsilosis, Aspergillus flavus, Aspergillus fumigatus и Fusarium oxysporum, в различни концентрации.

Антимутагенна активност

цъфтящ циперусПроучване оценява мутагенните и антимутагенни ефекти на водни, тотални олигомерни флавоноиди (TOF), етил ацетатни и метанолови екстракти от надземни части на C. rotundus със система за анализ на Salmonella typhimurium. Различните екстракти не показват мутагенност, когато се тестват със Salmonella typhimurium щамове. От друга страна, резултатите сочат, че всички екстракти имат антимутагенна активност срещу афлатоксин В1. В допълнение към антимутагенната активност, тези екстракти показват важна активност за отстраняване на свободните радикали.

Антималарийна активност

Изследването на активността на клубените на  C. rotundus, довежда до изолиране на пачуленон, кариофилен или оксид, 10,12-пероксикаламенен и 4,7-диметил-1-тетралон. Антималарийните активности на тези съединения са оценени като сравнително силни и силни.

Антиспазматично действие

Воден екстракт от коренища на билката е тестван за неговата противодиарична и антиспазматична активност. Противодиаричният ефект се оценява при диария, предизвикана от рициново масло при мишки, а спазмолитичното действие се оценява чрез тест с хранителен продукт при мишки. Тези резултати показват, че екстрактът предизвиква антидиарийния си ефект чрез намаляване на чревните секрети и антиспазматичния ефект чрез инхибиране на чревния мотилитет.

Антиконвулсантна и антиоксидантна активност

По отношение на високата честота на епилепсия в човешкото общество и по отношение на недостатъчните терапии, в проучване експериментално е изследван антиконвулсивния ефект на C. rotundus. В него са използвани миши модели. Анализът на данните показа, че хидроалкохолният екстракт на C. rotundus може да намали интензивността и продължителността на припадъка. Заключението е, че екстрактът от коренищата на C. rotundus, вероятно чрез неговите антиоксидантни свойства, е могъл да прояви силен антиепилептичен ефект.

Антибактериална активност

Антибактериалната активност на маслото от циперуса е изследвана при различни микроорганизми (S. aureus, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Streptococcus pyogenes, Е. coli и P. aeruginosa). То показва забележителна активност срещу Грам-положителни бактерии, по-малко антибактериална активност е установена срещу Грам-отрицателни бактерии и не е наблюдавана активност срещу P. aeruginosa и P. vulgaris.

Антитромбоцитна активност

Има малко информация за билката относно нейната антитромбоцитна активност. Екстракт от нея показва значими и зависими от концентрацията инхибиторни ефекти върху колаген, тромбин и / или индуцирана тромбоцитна агрегация. Установено е, че от неговите осем компонента, нооткатонът има най-силно инхибиращо действие върху колаген, тромбин и АА-индуцирана тромбоцитна агрегация. В допълнение, мишките третирани с нооткатон, показват значително удължено време на кървене. Освен това веществото има значителен инхибиторен ефект върху агрегацията на тромбоцити от плъх ех vivo. Проучването демонстрира антитромботичните ефекти на екстракта от билката и неговия активен компонент нооткатона и предполага, че тези агенти могат да имат терапевтична полза за профилактиката на сърдечно-съдови заболявания, свързани със свойствата на тромбоцитите.

Липидно понижаваща активност

стръкове закръглен циперусВ изследване, хиперлипидемията се индуцира от диета с високо съдържание на мазнини, тъй като тя винаги е полезна за оценка на агенти, които пречат на абсорбцията, разграждането и екскрецията на холестерола. Храненето с храна с високо съдържание на мазнини причинява значително увеличение на нивата на серумния общ холестерол (ТК), триглицеридите (TG) и липопротеините с ниска плътност (LDL) по отношение на изходната стойност. Въпреки че при хранене с високо съдържание на мазнини, се наблюдава повишаване на нивата на липопротеини с висока плътност (HDL), те не са установени като статистически значими. В настоящото проучване, лечението със стандартните и различните дози от екстракта показват статистически значимо намаляване на нивата на серумните ТС, LDL, TG, HDL в края на 15-дневната интервенция.

Ранозаздравяващи свойства

Изследване има за цел да оцени лечебната активност при рани на екстракта от части от клубени на C. rotundus. Изследван е алкохолен екстракт под формата на мехлем в три типа рани на плъхове. Екстрактните мехлеми показват значителна разлика по отношение на способността за свиване на рани, времето за затваряне на раната и якостта на опъване на тъканите.

Етерично масло от закръглен циперус

Етеричното масло (0,5-0,9%) от клубена се използва в парфюмерията, за направата на сапуни и репелентни кремове. Етерично масло в клубените притежава антибиотична активност и е доказано, че спира растежа на Micrococcus pyrogenes.

Начин на употреба на закръглен циперус

Отвара от коренище със стволови парченца от Tinospora cardifolia и сух джинджифил се дава за лечение на маларийна треска. Отвара от кората на коренищата от закръглен циперус с листа от Fuaria indica, Swertia chirayita, черен пипер и джинджифил се използва за лечение на коремен тиф. Сокът от коренището се дава в доза от 25 милилитра три пъти дневно в продължение на 3 дни за лечение на запек. Коренищата се почистват и наситняват заедно със зелен джинджифил, смесват с мед - предписват се при дизентерия, стомашни и чревни проблеми.

Интересно за закръглен циперус

отглеждане на закръглен циперус в саксияАнтибактериалните свойства на клубените може да са помогнали за предотвратяване на кариеси при хора, които са живели в Судан преди 2000 години. Съществуват биомаркери и микроскопични доказателства за C. rotundus, че присъства в човешкия зъбен камък, намерен в археологическия комплекс Ал Khiday в централен Судан, датиращ преди 6700 г. пр. Хр. Предполага се, че консумацията на C. rotundus може да е допринесла за относително ниската честота на зъбния кариес сред мероитската популация на Al Khiday, поради способността му да инхибира развитието Streptococcus mutans. По-малко от 1% от зъбите на местното население са имали кухини, абсцеси или други признаци на кариес, макар че тези хора вероятно са били фермери (зъбите на ранните фермери обикновено са имали повече кариеси от тези на ловците-събирачи, защото високото съдържание на зърно в диетата създава гостоприемна среда за бактерии, които процъфтяват в човешката уста, отделящи киселини, които "разяждат" зъбите).

Растението е било използвано в Древен Египет, микенска Гърция и на други места в древността като ароматен агент и за пречистване на вода. То е било употребявано от древногръцките лекари Теофраст, Плиний Стар и Диоскорид като лекарство и парфюм. Растението се споменава в древноиндийската аюрведична медицина „Чарака Самита” (около 100 г. сл. Хр.).

Арабите от Левант традиционно използват печени клубени, докато са все още горещи, или гореща пепел от изгорени клубени при рани, натъртвания и карбункули. Розес и Чарлз Алстън описват употребата му като стомашно-чревна, стимулираща менструацията, омекотяваща и деобструктивна.

Други употреби на закръглен циперус

Различни доклади показват, че билките закръглен циперус са били използвани от векове в парфюми, подправки и традиционни лекарства в Индия, Китай, арабски и африкански републики.

сух стрък циперусВъпреки горчивия вкус на клубените на растението, те са годни за консумация и имат хранителна стойност. Някои части от него са служели за храна на хората в миналото. Растението съдържа голямо количество въглехидрати. Консумира се в Африка в засегнатите от глад райони.

Освен това клубените са важен хранителен източник на минерали и микроелементи за мигриращи птици. Добре изсушената трева им предоставя места за нощуване. Служи като фураж за животните.

Растението се използва и като стабилизатор на почвата - контрол на ерозията; стабилизира дюните.

Листата се използват в кошничарството, за тъкане на шапки, рогозки и др. Ароматният корен се употребява в парфюмерията в Индия. Когато се изсуши и смели на фин прах, той се използва като талк. Прилага се и като репелент за насекоми и за ароматизиране на дрехи.

Прасетата ядат клубените на закръгления циперус. Въпреки това смесен с фуражни видове влошава качеството на приготвения от тях фураж.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Cyperus_rotundus
https://www.cropscience.bayer.com/en/crop-compendium/pests-diseases-weeds/weeds/cyperus-rotundus
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874115300799
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Cyperus+rotundus
https://www.cabi.org/isc/datasheet/17506
http://issg.org/database/species/ecology.asp?si=1448&fr=1&sts=&lang=EN
http://www.iucngisd.org/gisd/species.php?sc=1448
http://www.ijnpnd.com/article.asp?issn=2231-0738;year=2014;volume=4;issue=1;spage=23;epage=27;aulast=Imam
https://www.researchgate.net/publication/256736999_Medicinal_uses_and_Pharmacological_activities_of_Cyperus_rotundus_Linn_-_A_Reviev
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26297840
http://iosrphr.org/papers/v6i7V2/E06723248.pdf
https://www.curejoy.com/content/health-benefits-musta-cyperus-rotundus/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаБотаникаНовиниЗдравни съветиЛайфстайлТестовеФизиологияСпортИсторияХрани и ястияЛеченияСимптомиХранене при...Заболявания (МКБ)Клинични пътекиИзследванияЗдравни проблеми