Начало Медицинска енциклопедия Патология Обща патология Патология на съединителната тъкан

Патология на съединителната тъкан

Патология на съединителната тъкан - изображение

Съединителната тъкан е една от четирите вида биологична тъкан в тялото, която поддържа и свързва отделни тъкани и органи. Съединителна тъкан се намира навсякъде между други тъкани в тялото, включително нервна система. В централната нервна система, трите външни мембрани (менингите), които обгръщат мозъка и гръбначния мозък се състои от съединителна тъкан.

Съединителната тъкан се състои от три основни компонента:

  • влакна (еластични и колагенови влакна)
  • междуклетъчно вещество
  • клетки

Клетките на съединителната тъкан включват фибробласти, фиброцити, перицити, хистиоцити, еозинофили, плазмоцити и мастоцити.

Съединителната тъкан е една от основните структурни единици на човешките органи и тъкани. Тя изгражда основата на всички паренхимни органи. Разположена е между паренхимните клетки, кръвоносните съдове и нервите, затова се нарича още и интерстициална тъкан.

Ембрионално съединителната тъкан произхожда от мезодермата и мезенхима. Тя се характеризира с голямо структурно разнообразие от клетки, които са разположени в междуклетъчното вещество.
Заболяване на съединителната тъкан се отнася до група от заболявания, включващи тъкан богата на протеини, която поддържа органи и други части на тялото. Тази патология на съединителната тъкан често включва ставите, мускулите и кожата, но те могат да включва и други органи и системи от органи, включително на очите, сърцето, белите дробове, бъбреците, стомашно-чревния тракт и кръвоносните съдове.

При патология на съединителната тъкан доказването на дадено заболяване става чрез макроскопски и микроскопски оглед. За микроскопски оглед, повечето от техниките на оцветяване на съединителната тъкан са следните:

  • оцветяване по ван Гизон
  • оцветяване по Mасон
  • оцветяване по Малори
  • оцветяване с анилиново синьо
  • оцветяване с еозин
  • оцветяване с ретикулин
3.1, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Color atlas of pathology, Section Connective tissue disorders
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/connective-tissue-disease#1
https://en.wikipedia.org/wiki/Connective_tissue_disease
https://en.wikipedia.org/wiki/Connective_tissue

ПОДРАЗДЕЛИ НА Патология на съединителната тъкан

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория