Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Микробиологична характеристика на инфекциите по системи

Микробиологична характеристика на инфекциите по системи

от 14 юни 2017г., обновено на 10 май 2022г.
Микробиологична характеристика на инфекциите по системи - изображение
  • Инфо
  • Подраздели
  • Коментари
Инфо
Инфо
Подраздели
Коментари

В раздел микробиологична характеристика на инфекциите по системи се разглеждат специфичните особености на инфекциозните процеси в зависимост от тяхната локализация и микроорганизмите, които ги причиняват.

Микроорганизмите могат да се адаптират към различни среди на живот. В природата те обитават почвата, водите и въздуха, а една част от тях са намерили благоприятни условия за развитие в животинските и човешкия организъм. При човека отношението между собствените му клетки и тези на поселяващите го микроорганизми и е 1/10. По-голямата част от тях са нормални представители на микрофлората при човека и в повечето случаи не причиняват заболявания, а напротив - предпазват организма от потенциално патогенни микроорганизми, които могат да причинят инфекция. Доказана е ролята на нормалната микрофлора за изграждане и поддържане имунитета на макроорганизма и участието й в естествената му резистентност срещу болестотворни агенти. Чрез приспособяване за живот в макроорганизма, бактериите гарантират оцеляването си и възможността за предаване на други индивиди.

При здрави хора с интактна кожа и лигавици обикновено микробните агенти не могат да причинят заболяване поради наличието на естествени (неспецифични) и специфични механизми на резистентност. Те се осъществяват от бариерните функции на кожата и лигавиците, отделянето на специфични секрети, съдържащи бактерицидни и бактериостатични вещества, както и от органите на имунната система. Независимо от това, при определени условия - потисната имунна система, нарушаване целостта на бариерните тъкани или висок патогенен потенциал на микробния агент, може да се стигне до развитие на инфекциозно заболяване със засягане на различни системи на организма. Причинители могат да бъда микроорганизми от нормалната флора, както и такива, които не са характерни за човека.

Една част от бактериите, които обикновено причиняват заболяване при хората, съществуват предимно в животински организми и случайно инфектират човека. Така например представители на род Salmonella и Campylobacter обикновено заразяват животни и се предават на хората чрез консумация на животински хранителни продукти. Други бактерии могат да причинят инфекции при нарушаване на естествения жизнен цикъл на микроорганизма, при които човекът не е характерен гостоприемник. В тези случаи болестотворните агенти не се адаптират към организма и патологичния инфекциозен процес, който причиняват може да протече със значителна тежест и дори да доведе до смърт на макроорганизма. Например Yersinia pestis (чумен бактерии) има установен жизнен цикъл, при който бактерията се предава от гризачи на бълхи и чрез тях на други гризачи. Предаването на бактерия на хората чрез ухапване от бълхи също е случайно. Представители на род Clostridium обикновено са намират в почвата и се предават на хора чрез поглъщане на контаминирани храни (напр. C. perfringens - гастроентерит, и C. botulinum - ботулизъм) или при наличен кожни рани, замърсени с почва (напр. C perfringens - газ гангрена и C. tetani - тетанус).
Входна врата за условно патогенни и патогенни микроорганизми могат са началните отдели на дихателна, храносмилателна и пикочно-полива система, както и увредената кожа.

В раздела микробиологична характеристика на инфекциите по системи се описват характерните локализации на инфекциите, причиняващите ги микроорганизми, някои особености на клиничните прояви на заболяванията и микробиологичните методи за изследване и доказване на конкретния болестотворен агент.

По вече информация за особеностите на инфекциите в отделните системи може да прочетете в статиите, влючени по-долу.

5.0/5 5 оценки

Подраздели на Микробиологична характеристика на инфекциите по системи

  • Инфекции на кожата

  • Инфекции на опорно-двигателна система и меки тъкани

  • Инфекции на пикочните пътища и бъбреците

  • Инфекции на дихателната система

  • Инфекции на сърдечно-съдовата система

  • Инфекции на централна нервна система

  • Инфекции на стомашно-чревния тракт

  • Полово-предавани инфекции

  • Инфекции при пациенти с имунен дефицит

  • Вътреболнични инфекции

Коментари към Микробиологична характеристика на инфекциите по системи

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Микробиологична характеристика на инфекциите по системи
    www.framar.bg 
    на 01 July 2022 в 19:19
    Коментирайте "Микробиологична характеристика на инфекциите по системи"

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Задължителни черни кутии и системи за автоматично спиране за колите след 2022?

преди 1192 дни, 5 часа и 49 мин.

Микробиология - мнения и въпроси

преди 1255 дни, 2 часа и 6 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Електронните направления за преглед и изследвания - съществуват ли

преди 4 дни, 7 часа и 20 мин.

Аспирин Протект и Куркумин

преди 12 дни, 21 часа и 15 мин.

SANITAS - Нова Здравна Социална мрежа

преди 24 дни, 13 часа и 16 мин.

Зарадвай деца, от семейства в неравностойно положение, с малък подарък за 1 юни

преди 44 дни, 4 часа и 12 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Трябва ли в България да се забранят абортите?

Виж резултатите
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2022 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах