Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Радиоизотопно изследване на хранопровода Инструментални изследвания Радиоизотопно изследване (Сцинтиграфия)

Радиоизотопно изследване на хранопровода

Радиоизотопно изследване на хранопровода - изображение

Хранопроводът представлява мускулест орган с тръбовидна форма, който осъществява връзката между устната кухина и стомаха. Перисталтичните съкращения на мускулатурата на хранопровода и наличието на сфинктери обезпечава преминаването на храната от устата до стомаха и предотвратява движението в обратна посока.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Към радиоизотопно изследване на хранопровода често се прибягва, когато останалите функционални методи не са дали достатъчно информативен резултат, или когато е необходимо да се установи степента на нарушението. Чрез този метод може да се установи по-бавно преминаване на храната през хранопровода.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Пациентите, които се подлагат на радиоизотопно изследване на хранопровода трябва да прекратят приема на храна и течности 8-12 часа преди теста.

 

Метод на провеждане на изследването:

Радиоизотопно изследване на хранопровода се осъществява посредством поглъщане на вещество, което излъчва ниски дози радиация. Движението на маркера се проследява посредством специална камера.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При радиоизотопно изследване на хранопровода не се усеща болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Използваните дози радиация са малки и не могат да предизвикат увреди при здрави индивиди. Има известен риск от увреждане на плода по време на бременност.

 

Резултати от проведеното изследване:

Радиоизотопното изследване на хранопровода предоставя информация за структурата и функцията на органа. Чрез този метод могат да се открият структурни аномалии (например дивертикули) или нарушена функция (например забавен пасаж).

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Провеждането на радиоизотопно изследване на хранопровода се избягва при бременност.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияКлинични пътекиПатологияНовиниЛюбопитноИсторияЗаболявания (МКБ)Направления в медицинатаСпециалистиИнтервютаАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииПроизводителиЗаведенияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСнимкиСпортСоциални грижиЛечения