Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Антимитохондриални антитела

Антимитохондриални антитела

Антимитохондриални антитела - изображение

Продукцията на антимитохондриални антитела е силно свързана с първичната билиарна цироза - автоимунно заболяване, което се характеризира с възпаление на жлъчните пътища в черния дроб, причиняващо прогресивна деструкция на черния дроб и блокаж на жлъчния поток. Най-често се среща при жени между 35 и 60 годишна възраст. Повече от 90% от засегнатите от първична билиарна цироза имат значително повишени количества на антимитохондриални антитела.

Повишение на антимитохондриалните антитела се среща и при първичен и вторичен склерозиращ холангит, чернодробни заболявания, дължащи се на хронични възпалителни процеси в жлъчния мехур и обструкция на жлъчните пътища. В тези случаи често е повишена и алкалната фосфатаза.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Тестът за антимитохондриални антитела се използва при съмнение за автоимунно заболяване, като първична билиарна цироза. Симптомите, които насочват към тези заболявания са хепатоспленомегалия (увеличени размери на черния дроб и слезката), силна умора, жълтеница, сърбеж, но много пациенти в ранни стадии са безсимптомни. Състоянието често се открива случайно, след като са открити повишени чернодробни ензими при рутинни кръвни изследвания.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Специална подготовка за изследване на антимитохондриални антитела не се налага.

 

Метод на провеждане на изследването:

Взема се проба кръв, най-често от вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Леко неприятно чувство може да се получи при навлизането на иглата във вената.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на кръв за изследване съществуват някои минимални рискове от поява на леки усложнения, като продължително кървене, поява на хематом или флебит (локално възпаление на вената).

 

Резултати от проведеното изследване:

Значително повишени нива на антимитохондриални антитела най-вероятно означават първична билиарна цироза. Малки количества антимитохондриални антитела може да се открият при пациенти, страдащи от хроничен активен хепатит, автоимунен хепатит, обструкция на жлъчните пътища, сифилис, остри инфекциозни хепатити, системен лупус, ревматоиден артрит, склеродермия, автоимунен тиреоидит и други автоимунни заболявания.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Контраиндикации за изследване на антимитохондриални антитела няма.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаДиетиНовиниКлинични пътекиХрани и ястияФизиологияЛеченияМикробиологияБотаникаЛайфстайлПсихологияСнимкиСпортСпециалистиНормативни актовеИсторияСоциални грижиЗаведенияОрганизацииРецептиПатологияТестовеСъставки