Начало Медицинска енциклопедия Лечения Mетилметионин (витамин U) Лечение с храни и хранителни добавки

Mетилметионин (витамин U)

Mетилметионин (витамин U) - изображение

Често страдате от киселини и лошо храносмилане? Болката в корема става непоносима и обезболяващите средства не помагат? Често страдате от запек или диария?

В случай, че имате диагностицирано заболяване на стомашно-чревния тракт (язвена болест, гастрит, колит), е време за смяна на терапията, тъй като проявите говорят за обостряне на състоянието.

В случай, че нямате диагностицирано заболяване, е време да се погрижите за състоянието на храносмилателната система, за да си спестите много главоболия, излишен прием на медикаменти и неприятните прегледи и изследвания.

От дълбока древност са известни полезните свойства на любимия на много и мразен от още повече зелев сок и прясно кисело зеле. В продължение на десетки години народният илач е използван ефективно при лица с различни увреждания на стомашно-чревния тракт.

Повишеният научен интерес към състава на зелевия сок води до откритието на нова, витаминоподобна субстанция, която набира все повече популярност. Това е така нареченият витамин У (витамин U) или известен още като S-метилметионин (SMM). Терминът витамин У е предложен през 1952 година от Garnett Cheney, като буквата идва от латинския термин за язва (ulcus).

Витамин У (метилметионин)

Редица доказали с времето своите полезни ефекти витамини първоначално са означавани с една-единствена буква, като например витамин Н, известен днес като витамин В7 (биотин), част от голямото семейство на витамините от група В.

Субстанцията не е истински витамин, но нейните полезни свойства са в процес на проучване и нищо чудно в следващите няколко години нейната позиция в йерархията на полезните нутриенти да нарасне значително.

Витамин У представлява дериват на метионин, като се биосинтезира от L-метионин, превръщайки се първо в S-аденозилметионин (SAM). Представлява посредник в синтетичните процеси на редица ензими и метаболити, поради наличието на метилова група. Заместването на аденозиловата група на SAM с метилова група за получаването на SMM се катализира от ензима метионин-S-метилтрансфераза.

Субстанцията е водоразтворима и още в началните етапи на проучвания показва висока противоязвена активност.

Налице е изразен протективен ефект по отношение на стомашната и тънкочревната лигавица спрямо въздействието на редица агресивни агенти.

Така например много от факторите, предразполагащи развитието на язвена болест, като например емоционален стрес, системна консумация на алкохол, тютюнопушене, нездравословно хранене (липса на пресни плодове и зеленчуци в менюто, изобилие от мазни и пържени храни), честа употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, лечение с кортикостероиди, могат да бъдат неутрализирани с прием на достатъчно високи нива на метилметионин.

Вредни фактори

Намаляването на споменатите агресивни фактори (сред които е и повишението на пепсин и солна киселина) в комбинация с повишението на протективните фактори, за което способства витамин У, води до поддържане на оптимален баланс на храносмилателната система, намалявайки многократно рисковете от развитие на язвена болест, гастрит, колит, диспепсия и други.

Биологични функции на метилметионин (витамин U)

Субстанцията участва активно в осъществяването на редица физиологични процеси с изключително важно значение за организма. Налице са известни сходства и прилики с биологичната роля на метионин, но за разлика от него SMM е фокусиран върху стомашно-чревния тракт, поддържайки и регулирайки нормалната му дейност.

Основните биологични функции на метилметионин включват:

 • донор на метилови групи
 • предпазване на лигавицата на стомашно-чревния тракт, както и хепаталните структури от увреждащи въздействия: проучвания показват намаляване на токсичността на аспирин по отношение на интестиналния тракт при употреба на добавки, съдържащи SMM един до два часа преди приема му
 • стимулиране на възстановителните и оздравителни процеси при налични увреждания на стомашната лигавица и ускоряване на времето на зарастване на лигавичните увреждания
 • нормализиране на киселинността в стомаха
 • повишаване на устойчивостта на стомашната лигавица срещу увреждащото въздействие на солната киселина и пепсина
 • важен посредник в процесите на формиране на глутатион, една от субстанциите, улесняващи и допринасящи за детоксикацията на организма от токсични вещества, включително медикаментозни средства
 • подобрява холестероловия метаболизъм, повишавайки нивата на добрия холестерол (HDL холестерол), липотропен ефект (намалява натрупването на мазнини в черния дроб)
 • инактивиране на хистамин, който играе важна роля в патогенезата на язвената болест, както и за развитието на различни алергични прояви и заболявания
 • притежава известен аналгетичен ефект, като следствие от някои от своите биологични функции, който се изразява в облекчаване на болката при пациенти с нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт
 • облекчаване дейността на черния дроб
 • изразени антиоксидантни свойства
 • повишение на индивидуалната имунологична резистентност, подсилване на имунната активност срещу въздействието на различни патогени (бактерии, вируси, гъбички)

Витамин U - полезни свойства

Как да си набавим необходимата субстанция и каква е препоръчителната дневна доза?

Източници на метилметионин (витамин U)

Псведовитаминът изобилства предимно в хранителните продукти с растителен произход, главно зеленчуци, като особено ценни източници са:

 • зеленчуци: зеле, кисело зеле, лук, моркови, целина, магданоз, ряпа, аспержи, цвекло, спанак, броколи
 • зелен чай
 • суров яйчен жълтък
 • мляко и млечни продукти
 • черен дроб

По-високи концентрации се откриват в растителните култури, отглеждани в по-топли райони.

Важна особеност е необходимостта от консумация на зеленчуците в суров вид, тъй като термичната обработка намалява нивата на витамин У (колкото по-продължителна е топлинната обработка на продукта, толкова по-ниски нива се откриват в него).

Киселото зеле се отличава с високо съдържание на витамин У, но също така съдържа и Lactobacilli plantarum, важни пробиотици, потискащи растежа на патогенните бактерии в интестиналния тракт (E.coli, Salmonella).

Хранителни източници

Известни количества се откриват и в зеления чай, както и в някои животински източници, като например суров яйчен жълтък, сирене, черен дроб.

Витамин У се предлага и под формата на хранителна добавка, обикновено във вид на капсули или таблетки за перорална употреба. Тъй като много хора не обичат кисело зеле и фрешът от зеле не е в списъка им с любими напитки, добавките се явяват добра алтернатива за набавяне на необходимите количества от метилметионин.

Препоръчителна дневна доза

Тъй като хранителните добавки не са строго регулирани, при тях често дозите варират в широки граници. За намаляване на риска от неприятни изненади при употребата на каквито и да е добавки, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар.

Редица фактори са от значение при определянето на дозата, като например общо здравословно състояние, наличие на подлежащи заболявания, прием на медикаментозни средства, вредни навици и други.

При лица с леки оплаквания, както и пациенти, приемащи добавката с профилактична цел, дозата е в рамките на 100 до 300 милиграма дневно. В зависимост от състоянието ви и от избора на съответния препарат може да приемате еднократно дневно и по-ниски дози. Често добавката се употребява в два или три приема дневно.

При пациенти с подлежащи болестни увреждания на храносмилателната система (язвена болест, гастрит, диспепсия) дозата е малко по-висока, от порядъка на 200 до 400 милиграма. Проучвания в областта показват добра поносимост на организма на дози до 600 милиграма дневно, предписани след консултация със специалист.

За оптимален ефект се препоръчва допълнителен прием на други действащи като антиоксиданти субстанции и улесняващи дейността на стомашно-чревния тракт, като например глутамин, алантоин, витамини от група В, мастноразтворими витамини.

Много производители предлагат готови комбинации, съдържащи няколко активни субстанции, като често комбинираните продукти показват много по-висока ефективност в сравнение с монопрепаратите, поради допълване на ефектите на субстанциите.

Показания за приложение на метилметионин (витамин U)

Метилметионин е ценен и познат съюзник в борбата предимно със заболявания на стомашно-чревния тракт, но неговите приложения не се изчерпват само с това. Многобройните му биологични функции и повлияването на редица важни физиологични процеси са причина за широкото му приложение и незаслужено малка все още популярност.

Към основните показания за приложение на витамин У по отношение на заболяванията, ангажиращи храносмилателната система се отнасят:

Показания за приложение на метилметионин

Регулирайки киселинността на стомашното съдържимо субстанцията значително намалява риска от развитие на някое от гореизброените заболявания и облекчава симптоматиката при вече развили се.

Редица проучвания в областта сравняват ефективността на метилметионин с медикаментите от групата на Н2 блокерите, които са едни от най-често използваните средства при язвена болест и киселини.

Безопасният профил на субстанцията (минимална токсичност, нисък риск от нежелани ефекти) в комбинация с високата ефективност са причина много специалисти да се насочват именно към нея.

Неслучайно зелевият сок е добил висока популярност в народната медицина, като ефективно средство при язвена болест. В последствие се открива и доказва причината за тази негова висока ефективност и се създават достъпни форми на субстанцията, подходящи и за хора, непонасящи миризмата или вкуса на народния илач.

Редица експериментални проучвания потвърждават облекчаването на симптоматиката при лица, страдащи от нарушена секреторна функция, след прием на метилметионин. Всъщност ниските нива в организма (при повишени потребности или нисък внос с храната) са причина за нарушенията в киселинността и могат да стоят в основата на скоро появила са стомашна или дуоденална язва.

Адекватният внос на витамин У облекчава проявите, като болка, дискомфорт в областта на корема, подуване, запек или диария, лош дъх, чувството за парене зад гръдната кост и други.

Метилметионин е подходящо средство за високорискови пациенти, изложени на въздействието на многобройни рискови фактори, увреждащи лигавицата на стомаха, като например прием на медикаменти, системна консумация на алкохол, нездравословен хранителен режим, генетична предразположеност.

Показания за приложение на витамин U

Ефективността на витамин У по отношение на стомашно-чревните заболявания не изчерпва полезните приложения на субстанцията. Проучва се възможността за употребата му при следните състояния:

 • хиперлипидемия, повишени нива на LDL холестерол (лош холестерол) и триглицериди
 • чести инфекциозни заболявания: за повишаване на имунологичната резистентност
 • при нефротичен синдром: субстанцията повишава обема на отделената урина и намалява протеинурията
 • профилактика на атеросклероза: липотропният ефект в комбинация с подобряването на системната циркулация и особено мозъчното кръвооросяване представлява ефективна мярка срещу развитието на атеросклеротични промени в съдовете
 • заболявания с алергична компонента: сенна хрема, астма, хранителни алергии и други се повлияват ефективно от витамин У поради неговите антихистаминови ефекти
 • при депресия

Необходими са задълбочени проучвания за доказване ефективността на субстанцията при тези състояния, като към момента данните са въз основа на експерименти с животни или върху ограничени групи от хора.

Възможни рискове при употребата на метилметионин (витамин U)

Тъй като субстанцията е водоразтворима, излишните количества, приети с храната или под формата на хранителни добавки, се елиминират от организма през отделителната система.

Метилметионин се отличава с изключително безопасен профил, ниска токсичност, липса на кумулиращ ефект (не се натрупва). При силно чувствителни пациенти в много редки случаи са възможни леки прояви от страна на стомашно-чревния тракт, като например повишено образуване на газове, запек или диария, подуване на корема.

Не се описват нежелани лекарствени взаимодействия при едновременна употреба с други добавки и медикаменти, въпреки което се препоръчва да информирате вашия лекар за всички хапчета, които приемате, отпуснати независимо с или без рецепта.

Поради липсата на достатъчно проучвания в областта и възможните ефекти, не се препоръчва употребата на добавките, съдържащи витамин У, от бременни жени и кърмачки, освен по строги медицински показания.

Метилметионин

Ако сте от хората, които безпроблемно и с наслада консумират кисело зеле ежедневно или зелев сок, то намалявайки вредните навици (тютюнопушене, прием на алкохол, чест прием на обезболяващи медикаменти) ще постигнете оптимален баланс на чревната флора и естествената защита на стомашната лигавица.

В случай, че забързаното ежедневие краде твърде много от времето ви и честичко закусвате, обядвате и вечеряте с така наречените бързи храни, то е препоръчително да вземете своеобразни превантивни мерки за намаляване на риска от развитие на различни по тежест увреждания на стомашно-чревната лигавица (от неприятните киселини до язвена болест и новообразувания).

Нашият организъм няма система за рестарт, поради което всички вреди, които му нанасяме по един или друг начин, се трупат с времето и в един момент оказват своя пагубен ефект. При превръщане на грижата за здравословното ни състояние в приоритет номер едно, си гарантираме по-малко неприятности в дългосрочен план.


По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.9, 14 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov
https://en.wikipedia.org
http://www.med-chemist.com
https://www.austinchronicle.com
https://www.clinicaleducation.org
https://blissreturned.wordpress.com
https://www.seleneriverpress.com
http://www.dailyhealthmagazine.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ЛеченияАлт. медицинаБотаникаИсторияНовиниИнтервютаСпортСнимкиПроизводителиОткритияНормативни актовеЛайфстайл