Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата Лечебни практики при заболявания

Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата

Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата - изображение

Често прилагано лечение, с цел предотвратяване растежа и разпространяването на рака на гърдата, както и задържане периода на ремисия е хормонална терапия за лечение на рак на гърдата. Метода няма способността да лекува рака на гърдата, но може много ефективно да го контролира.

Повече за заболяването може да научите:

Женските полови хормони естроген и прогестерон имат свойството да стимулират развитието на туморните тъкани в областта на гърдата. Те се свързват с раковите клетки, които имат рецептори за съответните хормони. В свързано състояние хормоните проявяват своето стимулиращо действие.

Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата се прилага преди, след или вместо оперативна намеса.

 • Хормонална терапия преди операция се прилага с цел свиване и ограничаване на раковите клетки, така че те да бъдат отстранени чрез лумпектомия (отстраняване на малка част от гърдата), вместо да се налага отстраняване на цялата гърда (мастектомия).
 • Хормонална терапия след операция се провежда с цел предпазване от повторна поява на рака.
 • Хормонална терапия вместо операция се прилага при жени със здравословни проблеми или над 70-годишна възраст, при които хирургичната намеса е противопоказна или при жени, които отказват да се подложат на операция.

Повече за използването на хормоналната терапия при лечението на рак може да научите:

Едно от предимствата на хормоналното лечение е, че в общи линии хормоните са безопасни. Въпреки, че често водят до поява на странични ефекти, които понякога могат да бъдат доста обезпокоителни, те рядко са сериозни или застрашаващи здравето.

Видове хормонална терапия за лечение на рак на гърдата

Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата може да бъде три вида:

 • прилагане на медикаменти, които предотвратяват свързването на хормоните (естроген и прогестерон) с рецепторите за тях, разположени върху раковите клетки, при което съответния медикамент се свързва с дадените рецептори;
 • медикаментозно потискане синтеза на естроген и прогестерон в организма;
 • хирургично отстраняване на яйчниците, с цел окончателно прекратяване синтеза на тези хормони в организма.

Избора на вида хормонална терапия зависи от агресивността на рака, степента на разпространение и възрастта на жената.

При жени, които са във фертилна възраст, третия вид хормонална терапия за лечение на рак на гърдата се избягва - операцията води до внезапно настъпване на менопауза и придружаващите я симптоми.

За повече информация прочетете:

Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата не бива да се бърка с хормонално-заместителната терапия, която се прилага при жени в менопауза. Повече за този вид хормонална терапия може да прочетете:

Кога е подходящо прилагането на хормонална терапия за лечение на рак на гърдата?

Хормоналната терапия може да бъде много ефективна при лечение на тумори на гърдата, но само тогава, когато туморните клетки имат рецептори за женските полови хормони естроген и прогестерон - съответно:

 • естрогенни рецептори (ER) и
 • прогестеронови рецептори (PR или PgR).

Ако раковите клетки на гърдата имат естрогенни рецептори, ракът се нарича ER-позитивен рак на гърдата. Ако раковите клетки на гърдата имат прогестеронови рецептори, ракът се нарича PR-позитивен рак на гърдата. Ако клетките нямат нито един от тези два вида рецептора, ракът се нарича ER/PR-отрицателен.

Изследванията показват, че при около две-трети от болните от рак на гърдата се установяват ER- и/или PgR-рецептори.

Тестване на тумора за ER- и PgR-рецептори е стандартна част на диагнозата на рак на гърдата. Тъй като резултатите се използват за насочване към метод на лечение, е от изключително значение резултатите да бъдат точни.

Метода за тестване на тумора за наличие на рецептори се нарича имунохистохимия или IHC. Изследва се проба от тъканта, взета чрез биопсия на гърдата.

В случай, че тези рецептори не бъдат открити върху туморните клетки, се преминава към други, по-ефективни методи на лечение на рак на гърдата.

Какви лекарства се използват при хормонална терапия за лечение на рак на гърдата?

Най-често използваните лекарства за лечение на рак на гърдата са:

Тамоксифен е селективен модулатор на естрогенен рецептор (SERM). Действа като анти-естроген, като не позволява на хормона да се прикрепя към естрогенните рецептори в туморните клетки.

Тамоксифен е медикамент, което се използва повече от 30 години за лечение на рак на гърдата. Той е използван за първи път при "метастатичен" рак на гърдата (с разсейки), тъй като има способността да забавя или спира растежа на раковите клетки в тялото. Освен това тамоксифен намалява вероятността, че рака ще се появи отново пременопауза или менопауза.

Лечението с тамоксифен се прилага в следните случаи:

 • лечение на дуктален карцином ин ситу (DCIS);
 • адювантно лечение на лобуларен карцином ин ситу (LCIS), за да се намали риска от развитие на по-напреднал стадий на рак на гърдата;
 • адювантно лечение на рак на гърдата при мъже и жени, чиито рак са ER-положителен;
 • лечение на рецидивиращ и метастатичен рак на гърдата;
 • за предотвратяване развитието на рак на гърдата при жени с висок риск.

Летрозол, екземестан и анастрозол са ароматозни инхибитори, които се прилагат при жени в менопауза. В този период яйчниците вече не произвеждат естроген, но под влиянието на андрогените, в тялото се синтезират малки количества естроген. Ароматозните инхибитори предотвратяват превръщането на андрогените в естрогени.

Прилагат се при жени с ранен стадий на рак на гърдата, както и за предотвратяване появата на болестта при предразположени жени.

Анастрозол е ефективен само при жени, при които до този момент не е прилагано хормонално лечение за рак на гърдата. Летрозол е ефективен при жени, които са били лекувани с тамоксифен. Възможните странични ефекти на тези лекарства включват остеопороза или фрактури на костите.

Гозерелин действа като блокер на лутеинизиращия хормон, с което се спира синтеза на половите хормони от яйчниците. Прилага се при жени, които не са в менопауза. Приложението е инжекционно, като инжекциите се поставят веднъж месечно.

Противопоказания при хормонална терапия за лечение на рак на гърдата

Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата трябва да се избягва по време на бременност и кърмене.

При лечение чрез медикаменти, те не бива да се прилагат при установяване на алергия към съставките или активните вещества.

Някои лекарства не са подходящи за прием преди настъпване на менопауза.

Странични ефекти при хормонална терапия за лечение на рак на гърдата

Както индивидуалния медицински профил на всеки човек е различен, така и реакцията към лечението е индивидуална. Нежеланите реакции може да бъдат тежки, леки или да липсват.

Желателно е предварително всеки пациент да бъде подробно запознат с всички потенциални странични ефекти от лечението.

При провеждане на хормонална терапия за лечение на рак на гърдата чрез медикаменти, някои жени може да изпитат странични ефекти от приема на съответното лекарство. Тези нежелани реакции значително наподобяват симптомите, които някои жени изпитват в периода на менопауза. Други жени може да не изпитват никакъв дискомфорт.

По-долу са изброени някои от страничните ефекти, които могат да възникнат по време на приема на тамоксифен:

 • горещи вълни;
 • гадене и/или повръщане;
 • вагинално зацапване (което не е част от редовния менструален цикъл);
 • увеличаване на фертилността при по-млади жени;
 • нередовна менструация;
 • умора;
 • обрив по кожата;
 • загуба на апетит или наддаване на тегло;
 • задържане на течности;
 • главоболие;
 • вагинална сухота;
 • сърбеж и/или възпаление на кожата около вагината.

Друг потенциален риск, който крие хормоналното лечение чрез медикаменти, е повишаване риска от рак на ендометриума (лигавицата на матката) и сарком на матката (злокачествено заболяване, засягащо мускулната стена на матката), както и рак на матката.

Има и много малък риск от образуване на кръвни съсиреци и инсулт, очни заболявания, като катаракта, увреждане на черния дроб, остеопороза.

 

Рака на гърдата е сериозен проблем в световен мащаб. Той засяга една на всеки осем жени.

Ракът на гърдата убива повече жени в света, отколкото всеки друг рак. Никой не знае защо някои жени се разболяват от рак на гърдата, но има редица рискови фактори: възраст, генетична предразположеност, прием на противозачатъчни хапчета или други хормонални препарати, редовен прием на алкохол. Среща се често при нераждали жени.

Ако бъде открит навреме, рака на гърдата може да бъде успешно лекуван, с помощта на радиация, лумпектомия, мастектомия, химиотерапия и хормонална терапия.

За своевременното установяване на заболяването се препоръчва ежегодно провеждане на контролни прегледи, особено след 35-годишна възраст.

Прочетете още:

Още по темата:

3.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияНовиниЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлФизиологияСнимкиИсторияПатологияВидеоИзследванияАлт. медицинаБотаникаСоциални грижиСпортХранене при...Клинични пътекиОрганизацииСпециалистиИнтервютаЗаведенияНормативни актовеТестовеАнкетиДиетиРецепти