Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хормонална терапия за лечение на рак Лечебни практики при заболявания

Хормонална терапия за лечение на рак

Хормонална терапия за лечение на рак - изображение

Хормоните са химически вещества, които може да стимулират някои видове ракови клетки да растат. Това се случва например при рак на гърдата и рак на простатата. В други случаи, хормоните могат да убиват ракови клетки, да забавят растежа им или да го спрат напълно. Хормонална терапия за лечение на рак може да включва както лекарства, които повлияват активността на даден хормон или група хормони, така и такива, които спират производството на хормони.

Повече информация за хормоналната терапия може да намерите:

Хормоналната терапия за лечение на рак може да включва също така хирургичното отстраняване на жлезата, която произвежда целевите хормони.

Видът на хормоналната терапия за лечение на рак се избира в зависимост от много фактори, като вида и размера на тумора, възрастта на лицето, наличието на хормонални рецептори на тумора и други фактори.

След поставяне на диагнозата, някои лекари препоръчват прилагането първо на хормонална терапия. Когато хормоналната терапия предхожда оперативното лечение, се нарича неоадювантно лечение. Прилага се, с цел да:

  • убие раковите клетки или поне да ги свие;
  • да спре напредването на заболяването;
  • да подсили ефективността на оперативната терапия.

При някои ракови заболявания, като рак на простатата, хормоналната терапия е ефективна за облекчаване на болезнеността. Може да се приложи веднага след поставяне на диагнозата.

Ако хормонална терапия за лечение на рак се прилага след оперативно лечение, се нарича адювантно лечение. Адювантната терапия се прилага за подобряване шансовете за излекуване.

Преди да се препоръча хормонална терапия за лечение на рак се прави изследване за хормонални рецептори на тумора. Този тест може да подскаже дали раковите клетки са чувствителни към някои хормони.

Някои хормони, които се синтезират естествено в организма, например естроген и прогестерон, може да имат свойството да подпомагат растежа на раковите клетки (когато тумора има рецептори за тях). Те се свързват с рецепторите на раковата клетка и стимулират развитието й.

 

Ако теста за тези рецептори е положителен, се предписва хормонална терапия, която може да бъде в три направления:

  • лечение на раковите клетки, като се предотвратява достъпа на хормоните до рецепторите им - медикамента се свързва с рецепторите на раковата клетка, с което предотвратява свързването им със стимулиращите хормони;
  • лечение на жлезите, които произвеждат конкретните хормони;
  • операция за отстраняване на жлезите, които произвеждат хормони, като например на яйчниците, които произвеждат естроген или на тестисите, които произвеждат тестостерон.

Практиката показва, че в около две-трети от случаите на рак на гърдата, раковите клетки имат рецептори за естроген, прогестерон или и за двата хормона.

Ако тестът е отрицателен и хормоните не влияят на растежа на раковите клетки, се прилагат други, по-ефективни лечения на рак.

Прочетете още:

Още по темата:

3.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛайфстайлБотаникаПсихологияКлинични пътекиИсторияСпортСпециалистиФизиологияСнимкиИзследванияХранене при...ОрганизацииПатологияАлт. медицинаАнкетиНормативни актовеИнтервютаСоциални грижиЗаведенияГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицината