Начало Медицинска енциклопедия Лечения Стимулантите

Стимулантите

Стимулантите - изображение

Стимулантите са субстанции, които повишават психическата и физическата издържливост и работоспособността. Премахват чувството за умора и сънливостта, подобрява се способността за концентрация. Основните ефекти на стимулантите са върху централната нервна система и тези ефекти са много бързи след приемането на стимуланта.

В зависимост от химическия си състав стимулантите са основно две категории: синтетични и растителни.

С растителен произход са кофеинът и теофилинът. Кофеинът въздейства основно на кората на главния мозък като пречи на натрупването на веществата на умората (цикличен аденозин монофосфат). Освен това кофеинът повлиява и ядрата разположени в продълговатия мозък като резултат се повишава артериалното кръвно налягане ако то е понижено и се задълбочава дишането. Кофеинът води до повишаване пулса и има диуретичен ефект.

Синтетичните психостимуланти в България за забранени за употреба. Към тях принадлежат: амфетамин и метилфенидат. Основният механизъм е освобождаване на норадреналин, допамин и серотонин от пресинаптичното пространство (пространството, където се осъществява контактът и комуникацията между две клетки) на нервните клетки. Към тази група на стимулантите може да се причислят и ноотропните лекарства, които водят до възстановяване до определена степен на нормалното действие на нервните клетки. Тези препарати се използват от болни след мозъчен инсулт, атеросклероза на мозъка, мозъчни увреждания в детска възраст, хроничен алкохолизъм, интоксикация с вещества увреждащи мозъка. Представители са: Piracetam, Deanol. Тези лекарства не водят до моментално повишаване на бодростта и работоспособността. Ефектът им се изявява след по-продължителна употреба.

Много често стимулантите водят до пристрастяване, затова тяхната употреба трябва да бъде в умерени количества.

Симптомите на предозиране са: непрестанна жажда, напрегнатост, агресивност, избухливост, сърцебиене, виене на свят.

4.3, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Стимулантите

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

БотаникаСпортЛюбопитноЛеченияНовиниИсторияЛайфстайлКлинични пътекиЗдравни съветиСнимкиРецептиДиетиАнкетиАлт. медицинаСъставкиХранене при...ТестовеПсихологияФизиологияСпециалистиПатологияНормативни актовеИзследванияОрганизацииЗаведения