Начало Медицинска енциклопедия Лечения Слухови апарати Помощни средства и медицински изделия

Слухови апарати

Слухови апарати - изображение

Слухът е едно от основните сетива на хората, което спомага за нормалното осъществяване на социалните контакти и нормалното изпълняване на ежедневните дейности.

Подробна информация относно устройството и функцията на ухото като орган и слуха като процес може да прочетете в раздел Физиология и раздел Анатомия:

Намалението на слуха се наблюдава като естествена част от процеса на остаряване. Множество причини могат да причинят намаление или загуба на слуха в млада и активна възраст, както и при деца.

Такива са някои от следните:

 • Намаление на слухавродени заболявания
 • инфекциозни процеси
 • възпалителни заболявания
 • някои неопластични заболявания
 • наличие на чуждо тяло
 • травма
 • продължителна терапия с някои лекарства, като например аминогликозиди, някои диуретици

Загубата на слуха може да бъде внезапна или постепенна, като диагностицирането на последната понякога е много трудно, поради бавното и незабележимо развитие на клиничната симптоматика.

В зависимост от етиологичните причини, довели до загуба на слуха, се различават три основни форми:

 • кондуктивна: наблюдава се при невъзможност на звука да достигне средното ухо и обикновено се асоциира с инфекция, наличие на чуждо тяло или перфорация на тъпанчето
 • сензорна: наблюдава се при увреждане на така наречените космести клетки на вътрешното ухо и обикновено е нормална проява на процеса на стареене. Тази форма може да се развие при излагане на силен шум, увреждане на слуховия нерв, медикаментозна терапия
 • смесена: налице е комбинирано увреждане и засягане на външното, средното и вътрешното ухо

Подробна информация за различните причини, водещи до намаление или загуба на слуха, може да прочетете на:

За установяване на намаление или загуба на слуха е необходимо провеждане на тест за изследване на слуха (аудиометрия).

Слухов апаратОсновните средства, използвани в терапията на загубата на слуха, са така наречените слухови апарати.

Представляват средства, които компенсират намалението или загубата на слуха, но не могат да го възстановят.

Съвременната медицина предлага широк набор от различни видове устройства, подходящи при лека или тежка увреда на слуховия анализатор, както и апарати за подобряване на слуха при децата.

Тези електронни устройства се поставят в ухото или зад ухото, в зависимост от модела.

Слуховите апарати се състоят се от няколко части:

 • микрофон, който улавя звуковите вълни от външната среда и ги превръща в механични трептения
 • усилвател или преобразувател, който преобразува трептенията в звукови вълни
 • охлюв, за връзка с външния слухов проход и предаване на усилените звукови вълни по нормалния въздушен път. Охлювът трябва да обхваща плътно слуховия проход, за да не се получи микрофония (пищене в апарата)

На слухопротезиране подлежат всички с трайно и нелечимо намаление на слуха без възрастови ограничения.

Слухопротезирането бива:

 • моноаурално, при което има едностранно намаление на слуха
 • бинаурално, при което са засегнати двете уши, но разликата не е голяма
 • крос протезиране, когато е налице едностранна глухота. Микрофон се поставя на глухото ухо и се свързва с носения на здравото ухо задушен апарат. Така уловените сигнали се насочват към здравото ухо.
 • бикрос протезиране се прилага при едностранна глухота и намаление на слуха на другото ухо. Поставят се два микрофона в двете уши.

Съществуват и електронни протези, които представляват електроди, монтирани в кохлеята, които се използват при увреждания на вътрешното ухо и запазени слухови нервни влакна.

Слуховите апарати се делят на вътреканални, вътреушни, задушни и джобни. Според честотния диапазон биват теснолентови (450 - 3500 Hz) и широколентови (60 - 6000 Hz).

Видове слухови апаратиЕдни от първите въведени в практиката устройства са аналоговите слухови апарати, които притежават копче за регулиране на звука и малки възможности за корекция.

Подходящи са за тиха среда, но в шумна среда не позволяват пълноценно чуване.

Цифровите слухови апарати представляват технологично напредналите аналози на аналогиве апарати и са широко използвани в клиничната практика, тъй като позволяват обработка на сигнала и индивидуално програмиране при всеки пациент.

Те съдържат компютърен чип, който при най-модерните и съвременни устройства постоянна анализира звука от външната среда и автоматично извършва необходимите настройки, за пълноценно чуване при различни ситуации и в различни среди.

Вътре-ушните устройства се изработват по поръчка според анатомичните особености на ухото на конкретния пациент. Тяхното основно предимство е, че не се виждат и са подходящи при лека до средна загуба на слуха. Не се препоръчват при възрастни пациенти, поради малките им размери и възможните трудности при боравенето с тях. Тези апарати не се препоръчват и при пациенти, които имат много ушна кал, тъй като се налага ежедневно почистване.

Зад-ушните апарати са най-масово използваните, тъй като са ефективни при всички видове загуба на слуха, от лека до тежка. Те са удобни за носене и манипулиране, поради особености в дизайна и наличието на редица автоматични функции, които позволяват добро качество на слуха в различни по сила на звука среди.

Изборът на слухов апарат е индивидуален, като основната цел е удобство и комфорт на пациента.

Съществува огромно размнообразие по отношение на дизайн, наличие на автоматични функции, цветова гама и размери на устройствата.

Терапията обикновено се назначава след консултация със специалист и изясняване на степента на загуба на слуха.

4.2, 24 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Слухови апарати

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиОрганизацииОбразованиеХранене при...Здравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаФизиологияЛайфстайлЛеченияИсторияСнимкиКлинични пътекиИнтервютаНовиниИзследванияАнкетиСпортНормативни актовеБотаникаТестовеСпециалисти