Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Вродени аномалии, деформации и хромозомни аберации Вродени аномалии на окото, ухото, лицето и шията Вродени аномалии на ухото, които причиняват увреждане на слуха

Вродени аномалии на ухото, които причиняват увреждане на слуха МКБ Q16

Вродени аномалии на ухото, които  причиняват увреждане на слуха МКБ Q16 - изображение

Нарушенията в ембриогенезата или интраутеринни увреждания от лекарства, токсични вещества, вируси и други, могат да доведат до вродени аномалии на ухото, които причиняват увреждане на слуха.

Изграждането на ухото се осъществява от ектодермата, ендодермата и мезодермата. Нарушенията на някои от етапите във формирането може да доведе до редица дисфункционални структури или липса на нормалните структури на ухото, увреждащи в различна степен слуха.

Най-често срещаните аномалии, които увреждат слуха, са липсата на ушна мида и някои варианти на деформацията й, малформации на външния слухов проход, липса на евстахиева тръба, вродени аномалии на слуховите костици и други.

Основните клинични прояви при тези нарушения включват деформация на ушната мида и нарушен слух до пълна глухота.

Диагнозата понякога е трудна, особено при засягане само на едното ухо. Правят се редица тестове, които се извършват трудно на бебета и малки деца, което допълнително затруднява диагностицирането. Някои от специализираните изследвания, които се правят, са:

  • отоскопия - оглед на структурите на ухото;
  • аудиометрия;
  • тестване на костаната проводимост.

Повече информация за вродените аномалии на ухото, които причиняват увреждане на слуха, можете да прочетете при:

3.6, 7 гласа

ВИДОВЕ Вродени аномалии на ухото, които причиняват увреждане на слуха МКБ Q16

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Вродени аномалии на ухото, които причиняват увреждане на слуха МКБ Q16

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия