Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ухото и мастоидния израстък Други болести на ухото Друга загуба на слуха Пресбиакузис

Пресбиакузис МКБ H91.1

Пресбиакузис МКБ H91.1 - изображение

Прогресивното намаление на слуха с напредване на възрастта се нарича пресбиакузис. Постепенното прогресивно намаление на слуха засяга всички хора над 55 години, като предимно се засягат високите тонове.

Видове презбиакузис:

  • Физиологичен пресбиакузис - дегенеративните процеси се наблюдават, заради отлагането на пигмента на стареенето - липофусцин.
  • Патологичен пресбиакузис - дегенеративните процеси са следствие и на допълнителни фактори като продължително пребиваване в шумова среда, стрес, тютюнопушене, високо кръвно налягане, диабет

С напредване на възрастта се наблюдават промени в кръвоносните съдове, това засега и тези съдове, които хранят средното и вътрешното ухо. Отлагането на холестеролови плаки води до стесняване на кръвоносния съд и от там нарушение във функцията - понижаване на слуха.

Диагнозата пресбиакузис се поставя на базата на проведена аудиограма и установяване на двустранно симетрично намаление на слуха.

Тъй като това заболяване е асоциирано с нарастване на годините, превенцията не може да бъде много голяма, но все пак могат да се намалят рисковите фактори -  намаляване експозицията в шумова среда, използване на антифони на работното място в шумна среда, спиране на цигарите и избягване на стреса. Лечението е подобряване на слуха чрез поставяне на слухов апарат.

2.5, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Пресбиакузис МКБ H91.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Пресбиакузис МКБ H91.1

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Пресбиакузис МКБ H91.1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия