Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ухото и мастоидния израстък Болести на вътрешното ухо Отосклероза

Отосклероза МКБ H80

Отосклероза МКБ H80 - изображение

Заболяване на вътрешното ухо, при което има преустройство на костния лабиринт с формиране на зони с уплътняване на коста се нарича отосклероза. Отосклерозата може да се дефинира още като костна дискразия, ограничаваща се в темпоралната кост.

Тези зони на преобразуване на коста се наричат отосклеротични огнища. Точната причина за това преустройство на костната тъкан не е известна, но се обсъжда нарушение в обмяната на веществата, засягащо костния лабиринт.

Характерно за отосклерозата е фамилността, при 50% от болните техните родители са имали същото заболяване. Отдава се значение и на хормоналните влияния, заради това че се наблюдават тласъчни влошавания на състоянието предимно при жени по бреме на бременност и менопауза.

В зависимост от това, къде се намират склеротичните огнища се различават няколко вида отосклероза:

- отосклероза, засягаща овалното прозорче

- отосклероза, засягаща капсулата на кохлеята

Отосклеротичните огнища се формират под действието на клетки на коста, отговорни за разрушаването й (остеокласти) и на други, клетки - остеобласти, чиято функция е образуване на нова спонгиозоподобна кост. Заради това другото име на заболяването е и остеоспонгиоза.

Това преустройство на костната тъкан, води до затруднено движение на стремето - една от слуховите костици, а това е причината за намалението на слуха. За да може да се предаде звуковата вълна, трябва слуховите костици да се движат свободно.

Отосклерозата започва постепенно и има бавно развитие. Започва с шум в ушите, а по-късно болния се оплаква и от намаление на слуха. Отначало слухът е намален само в едното ухо, а след това се засяга и другото. Симптомите се засилват по време на умора и стрес, а при жените и по време на мензис, бременност и менопауза.

Слухът прогресивно намалява и може да се стигне до глухота. Характерно за отосклерозата е, че болните чуват по-добре в шумна обстановка.

Диагнозата отосклероза се поставя, чрез отоскопия (оглеждане на тъпанчето и външния слухов проход с отоскоп). От съществено значение е аудиометричното изследване, което ще покаже типа на загубата на слуха. В зависимост от местоположението на отосклеротичните огнища загубата на слуха може да бъде от:

- звукопроводен тип (при фиксация на стремето)

- звукоприемен тип (при засягане на кохлеята)

- комбиниран тип (при наличие на отосклеротични огнища в слуховите костици и кохлеята)

Днес лечението на заболяването отосклероза е оперативно. Методът, които се използва се нарича стапедопластиката - премахване на засегната от склеротичния процес костица - стреме и поставяне на нейно място протеза.

3.3, 6 гласа

ВИДОВЕ Отосклероза МКБ H80

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Отосклероза МКБ H80

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Отосклероза МКБ H80

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Отосклероза МКБ H80

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия