Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ухото и мастоидния израстък Други болести на ухото Друга загуба на слуха

Друга загуба на слуха МКБ H91

Друга загуба на слуха МКБ H91 - изображение

Към друга загуба на слуха спадат ототоксична загуба на слуха, пресбиакузис, внезапна идиопатична загуба на слуха; глухонемота, некласифицирана другаде, други уточнени форми на глухота, загуба на слуха неуточнена.

Причините за настъпване на друга загуба на слуха са разнообразни и това заболяване може да се дължи на много и различни ендогенни и екзогенни фактори. Към екзогенние фактори спадат остра звукова травма, удар от ток или светкавица, при резки колебания на атмосферното налягане, работа с електрочук, черепно-мозъчна травма с комоцио на лабиринта, фрактури на основата на черепа, руптура на мембрана тимпани секундариа и др.внезапна глухота може да настъпи от различни вируси, съдови заболявания. Тумори в задната черепна ямка, демиелинизиращи процеси в ствола на мозъка, хематоми и други, също могат да доведат до загуба на слуха. Ендогенните фактори включват генетична предиспозиция, метаболитни (при уремия, диабет, подагра, хиперхолестеринемия) и автоимунни процеси, засягащи слуховия анализатор.

Клиничната картина при друга загуба на слуха е разнообразна. Първоначално пациентът чувства пълнота в ухото, появява се неприятен шум с различен интензитет и за много кратко време, настъпва внезапно намаление на слуха до пълна глухота. Обикновено липсват световъртеж и смущения в равновесието. Когато е налице някакво остро вирусно заболяване, на фона на общото неразположение на организма с повишена температура, втрисане, могат да се явят болки в ухото, вследствие остро възпаление на средното ухо.

Намалението на слуха по може да бъде едностранно, но при някои случаи е възможно и двустранно внезапно оглушаване. Отоскопично се наблюдава нормален външен слухов проход и нормално тъпанче. Акуметричното и аудиометричното изследване показват звукоприемно намаление на слуха. Допълнителни методи на изследване са вирусологични, микробиологични, генетични, биохимични и др.

Лечението на друга загуба на слуха може да бъде консервативно и оперативно. Лечението е задължително стационарно и трябва да се започне възможно по-рано. В продължение на 10 дена се прилагат медикаменти, които подобряват храненето на вътрешното ухо: витамини от група А, Е и В- перорално или парентерално, вазоактивни вещества и противовъзпалителни средства. Оперативно лечение се прилага при руптура на мембрана тимпани секундария.

3.3, 3 гласа

ВИДОВЕ Друга загуба на слуха МКБ H91

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Друга загуба на слуха МКБ H91

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Друга загуба на слуха МКБ H91

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки