Начало Медицинска енциклопедия Лечения Подходящо хранене

Подходящо хранене

Подходящо хранене - изображение

Подходящо хранене при затлъстяване т.е подходяща диета се определя въз основа на енргийния разход на човека. Количеството на храната и нейния калораж се изчисляват с помощта на таблици с енергийните стойности на продуктите за 100 грама и таблици със стойностите на енергийния разход при извършването на определени дейности. Съобразявайки се с това могат да бъдат изработени диети за редуциране на теглото, които са строго индивидуални. Освен това всяка диета трябва да се съобразена с възрастта и ако има налични болести. Основното правило, която трябва да се спазва е приетите калории с храната да са по-малко от изразходените през деня. Препоръчва се употребата на пълнозърнести храни, повече белтъчини, плодове и задължително зеленчуци. Подходящи са нискокалорийните храни като зеленчуци, извара, риба. Особено препоръчителна е рибата, защото тя съдържа ненаситени мастни кисели - Омега 3 и Омега 6, който имат благоприятен ефект при редуцирането на теглото, защото подобряват метаболизма. Трябва да се не се консумират бързи въглехидрати като бял хляб за предпочитане е пълнозърнестия. Трябва да се избягват и много мазните храни, който са въсококалорийни. Също храненето трябва да бъде през около 3-4 часа.

Подходящо хранене при хора болни от диабет - трябва да се избягват бързите въглехидрати, който водят до рязко повишаване на инсулина в кръвта. Тези бързи въглехидрати включват: бял хляб, спагети, палачинки, козунаци т. е. всички продукти, които съдържа бяло брашно и захар. Не са подходящи и плодовете, които съдържат много високи нива на глюкоза като например грозде, банани. Не са подходящи също всички видове чипсове и снаксове. За предпочитане е да се консумират бавни въглехидрати като овесени ядки, пълнозърнести продукти като: кафяв орис, пълнозърнест хляб (ръжен, пшеничен, грахам). Пълнозърнестите храни са много богати на фибри, които водят до по-бавно усвояване на въглехидратите и не водят до бързо покачване на глюкозата в кръвта. Освен това пълнозърнестите храни са много по-богати на витамини и минерали. Ако се приемат плодове те трябва да бъдат богати на пектин. Пектинът набъбва в храносмилателния тракт и също води до по-бавно усвояване на въглехидратите. За периодите между храненето е добре да се употребяват ядки (орехи, бадеми, фъстъци, лешници, тиквени ядки), защото те се усвояват много бавно и поддържат нивата на глюкозата на едно ниво, което е много важно при диабетно болните. Друго важно е, че не трябва да се пропуска ядене т. е. не трябва да има много големи интервали при храненето. Препоръчва се белтъчната храна като: млечни продукти (сирене, извара, кашкавал, мляко), извара, месни продукти (телешко, пилешки, риба и свинско, но по-рядко).Те са необходими на организма за да се поддържат нормалните функции на организма. Белтъците служат като градивен елемент на мускулите, използват се за изработка на ензими (с тяхна помощ се осъществяват всички процеси в тялото). Освен това не водят до рязко повишаване на кръвната захар (глюкоза).

Подходящо хранене при хора с анемия включва употребата на храни съдържащи желязо в големи количества. Най-богати на желязо са месните продукти като телешко, свинско, агнешко, пилешко. Много богат източник на желязо е черния дроб. Морските дарове също са много подходящи като скариди, миди, октопод и морски риби. Зеленчуци като броколи, зеле, спанак, коприва, червено цвекло, моркови. Много важно е също употребата на плодове съдържащи много витамин С, защото желязото не може да се усвои без него. Препоръчват се плодове като лимон, портокал, грейпфрут, киви, ягоди, череши, малини.

Подходящо хранене при подагра - основно трябва да се избягват мазнините, солта и алкохола. Задължително трябва да се избягват свинското месо особено тлъстото, трябва да се избягват черния дроб, сланина, хайвер, бъбреци, воденички. От зеленчуците царевица, боб, леца, грах. Строго забранено е приемането на гъби. Не се разрешава захар и шоколад.
За препоръчване са млечните продукти, но нискомаслените като извара и нискомаслено мляко. Най-препоръчително е да се консумират орис и картофи като най-добре те да са варени. Също са подходящи зеленчуци и плодове.

Подходящо хранене при колит препоръчва се полутечна диета, която ще подпомогне червата. Препоръчително е да се приемат месни храни, които да са по-леки и лесно смилаеми като риба и пилешко месо. Също извън пристъп е подходящо приемането на храна богата на фибри като зеленчуци и пълнозърнести храни. Трябва да се избягват храни богати на лактоза (млечни продукти), алкохол, кафе и сорбитол (вид подсладител), защото могат да влошат колита.   

3.2, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Подходящо хранене

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиХранене при...СпортЛайфстайлБотаникаНовиниЗаведенияАлтернативна медицинаОрганизацииДиетиНормативни актовеРецептиПроизводителиТестовеИнтервютаСнимкиМедицински изследванияЗдравни проблемиПсихологияКалкулаториАнкетиСоциални грижи