Начало Медицинска енциклопедия Лечения Йонофореза Неконвенционално лечение

Йонофореза

Йонофореза - изображение

От откриването на електричеството до днешни времена токът се използва за многобройни цели, допринасяйки за подобряване на комфорта, качеството на живот и облекчаване на различни сфери от бита.

Освен добре познатите приложения на електричеството, токът от десетки години е намерил своето място и в козметиката, в дерматологията и физикалната терапия (а дори и в стоматологията), като с негова помощ се осъществява по-доброто, пълноценно и дълбоко проникване на определени субстанции с цел подобряване на външния вид, облекчаване на болка, лечение на определени състояния.

Разработването на техниката, известна като йонофореза, както и нейното внедряване в редица направления на медицината и стоматологията, прави възможно лечението и благоприятното повлияване на редица болестни състояния, посредством проникване на съответните лекарства и субстанции чрез галваничния ток и спестявайки на пациента голяма част от системните нежелани ефекти вследствие приложението на същите лекарства и субстанции.

Процедурата се извършва от различни специалисти (козметици, дерматолози, физикални терапевти, стоматолози и други), като се различават различни устройства в зависимост от потребностите на пациента.

 Какво представлява йонофореза?

Какво представлява йонофорезата?

Йонофорезата по същество е процес, при който с помощта на галваничен (прав) ток се улеснява проникването на различни лекарства и лечебни субстанции през кожата (трансдермално). Молекулите се транспортират през stratum corneum посредством електрофореза и електроосмоза, като самото електричество (слаб ток с ниско напрежение) повишава пропускливостта на кожата.

Благодарение на тази си способност йонофорезата си е издействала многобройни приложения в клиничната практика, като показва лечебно, профилактично, диагностично и експериментално значение и се прилага широко за постигане на различни цели.

Лекарствата и лечебните вещества, използвани при извършването на йонофореза са електрически заредени (притежават електрически заряд) под формата на йони. В зависимост от техния вид (положителни йони или катийони и отрицателни йони или анийони) се използват различни прийоми за постигане на оптимални резултати от манипулацията.

Съществуват многобройни и различни по размери и начин на приложение устройства за извършване на йонофореза в зависимост от целта за тяхното използване. Така например в козметичните салони се използват малки, компактни, удобни накрайници, с които нежно се обтрива кожата, като предварително пациентът е свалил всички метални предмети и бижута от себе си и държи в ръка единия край на устройството.

При използването на йонофореза за лечение например на хиперхидроза (ексцесивно изпотяване) се използват специално разработени за целта малки ванички, в които се поставят необходимите субстанции (често добър ефект се постига и с дестилирана вода), като пациентът поставя ръцете си в тях за различен период от време (обикновено варира между 20 и 40 минути в зависимост от тежестта на хиперхидрозата).

При използването на йонофореза за целите на физикалната терапия се предпочитат отново устройствата с подходящи по размери накрайници, с които се осъществява обтриване на засегнатото от травма място, което предварително е третирано с подходящ лекарствен агент (обезболяващо, противовъзпалително, анестетик и други).

Независимо от вида на използваните устройства за йонофореза и желаните цели се препоръчва да се доверите на специалист с достатъчно опит в областта. Налични са устройства и за домашна употреба, като при тях е необходимо стриктно да следвате указанията за експлоатация, предоставени от фирмата производител.

 При кои състояния се прилага йонофореза?

При кои състояния се препоръчва извършване на йонофореза?

Йонофорезата се прилага успешно в редица направления за постигане на различни цели (обезболяване, лечение на определени състояния, подобряване вида и състоянието на кожата и други).

Широката употреба, висока ефективност и относително ниска цена на манипулацията бързо превръщат йонофорезата в един от често използваните методи за постигането на определени цели.

В зависимост от състоянието на пациента, желаните резултати и общо състояние йонофорезата се използва в следните направления за постигане на съответните ефекти:

  • медицина: сред медицинските среди йонофореза се прилага най-често за лечение на ексцесивно изпотяване (хиперхидроза) на дланите (най-често). Методът е изключително ефективен като се препоръчва извършването на няколко процедури с продължителност между 20 и 40 минути, а след постигане на желаните резултати (свеждане на изпотяването до нормални нива) се препоръчват между една и три процедури месечно за контрол над състоянието
  • дерматология и козметология: изключително широка популярност има процедурата в козметичните среди и дерматологията, тъй като подпомага лечението на определени кожни заболявания (различни форми на акне), намаляване видимостта на пигментните петна, широките пори, разширени капиляри, корекция на фините линии, освежаване, озаряване, подмладяване на кожата. С помощта на йонофореза се отстраняват натрупаните токсини в кожата на лицето и успоредно с това се улеснява проникването на витамини, минерали, есенциални киселини, антиоксиданти, противовъзпалителни средства, необходими за оптималното състояние на кожата. Слабият и с ниско напрежение ток спомага за укрепването на кръвоносните съдове, подобряване на локалното кръвообращение и нормализиране на обмяната на веществата в кожните клетки
  • физикална терапия: сред физиотерапевтите процедурата също е добре позната, като се прилага често при някои спортни травми, заболявания на опорно-двигателния апарат (особено такива, засягащи малките стави и причиняващи болка, подуване и възпаление). След консултация с лекуващия лекар и предписване на подходящ медикамент, последният се използва при йонофорезата за постигане на дълбоко проникване и избягване на системните нежелани ефекти. Обикновено процедурите са с продължителност около 15 минути (времетраенето варира в зависимост от вида на травмата, тежестта, локализацията), като са необходими няколко процедури за постигане на желаните ефекти. С йонофореза се подобрява проникването на обезболяващи средства, анестетици (например лидокаин), кортикостероиди, противовъзпалителни средства и други
  • стоматология: макар и странно на пръв поглед йонофорезата намира приложение и в стоматологията. В някои страни нейната употреба е рутинна и се използва за профилактика и лечение на различни заболявания, засягащи съзъбието, като например кариес, периодонтит, тригеминална неврлагия, артрит на темпоромандибуларната става и други. В зависимост от състоянието на пациента с йонофореза се въвеждат различни субстанции и лекарства. Така например за профилактика на кариес се използват флуор и калций, за комплексно лечение на перидонтит, тригеминална невралгия се използват лидокаин или новокаин, при хиперестезии на твърдите зъбни тъкани могат да се използват флуор, витамин В1, дикаин
  • за диагностика: за поставяне на диагнозата на някои заболявания също може да се използва йонофореза. Такъв е например случаят с доказването на муковисцидоза (кистична фиброза), при която се провежда йонофореза с пилокарпин за стимулиране на потните жлези

Изборът на лекарства и субстанции, както и продължителността на лечението с йонофореза се определят от съответния специалист.

 Рискове и противопоказания за извършване на йонофореза

Рискове и противопоказания за извършване на йонофореза

Въпреки че в основата на манипулацията стои електрически ток и привидно изглежда изключително рискова, йонофорезата се отличава с много добър профил на безопасност, минимален риск от нежелани ефекти и усложнения.

При голям процент от пациентите липсват странични реакции след провеждането на йонофореза. Много от пациентите съобщават за леко мравучкане по време на самата манипулация, което не се отчита като страничен ефект, а като индикатор за достигане на съответната сила на тока, при която е налице оптимален ефект без дразнене на пациента, причиняване на болка или дискомфорт.

При лица с чувствителна кожа, както и при използването на определени лекарствени средства е възможно леко до умерено зачервяване на кожата след извършване на процедурата.

При някои пациенти се описват изсушаване на кожата, раздразнение и усещане за опъване вследствие сухотата, което лесно може да бъде предотвратено с помощта на подходящи хидратиращи средства и емолиенти, приложени след процедурата.

В масовия случай йонофорезата се описва като процес на инжектиране на лекарствени субстанции в кожата, но без използването на игли и практически е безболезнена и напълно безопасна процедура.

Въпреки това се препоръчва обстоен преглед и разпит на пациента преди прилагането на манипулацията, тъй като някои подлежащи заболявания и състояния са противопоказания за нейното извършване.

Така например не се препоръчва провеждането на йонофореза при пациенти с пейсмейкър, метални частици, импланти или шини в тялото, при наличие на аритмия и неконтролирано сърдечно заболяване, при наличие на изострено кожно заболяване, обрив, а при приложение в стоматологията противопоказания са наличието на гнойни възпалителни процеси.

При лица алергични към използваните субстанции може да се очаква негативна реакция, поради което е необходим предварителен разпит на болния за всички познати му алергии (към лекарства, храни, субстанции, материали).

Процедурата не се препоръчва и по време на бременност, тъй като не са налични достатъчно проучвания в областта за нейната безопасност за развиващия се плод. По време на кърмене също се препоръчва избягване на йонофореза и прилагане само под медицински контрол и при доказана необходимост (като разкрасително средство може да я приложите във всеки друг период, не е нужно да е непременно в периода на лактацията или бременността).

За извличане на оптималните ползи от лечението с йонофореза се препоръчва да се доверите на специалист с достатъчно опит в областта, наличие на съответното оборудване и подход към всеки отделен пациент.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/iontophoresis
http://www.therapeutique-dermatologique.org/spip.php?article1636
https://www.verywellhealth.com/iontophoresis-in-physical-therapy-2696534
https://www.cosmeticsandskin.com/cdc/iontophoresis.php
https://www.sweathelp.org/hyperhidrosis-treatments/iontophoresis.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Iontophoresis
http://www.electrotherapy.org/modality/iontophoresis
https://www.hidroxa.com/en/iontophoresis

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноКлинични пътекиЗдравни съветиЛеченияЗаведенияНовиниИсторияПсихологияСнимкиСоциални грижиИнтервютаЛайфстайлОрганизацииНормативни актовеСпециалистиГеографияСпортДиетиАнкетиБотаникаЛичностиНаправления в медицинатаХранене при...МикробиологияПатологияФизиологияАлт. медицинаПроизводителиВидеоИзследвания