Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми на шията Счупване на шийния отдел на гръбначния стълб

Счупване на шийния отдел на гръбначния стълб МКБ S12

Счупване на шийния отдел  на гръбначния стълб МКБ S12 - изображение

Травмите на шийната част на гръбначния стълб съставляват 19% от всички травми на гръбначния стълб.

Механизъм на счупване на шийния отдел на гръбначния стълб
Счупването на шийни прешлени се получават най-често по компресионен механизъм, когато силата действа вертикално по оста на прешлените. По принцип тези счупвания са стабилни, тъй като е запазена средната колона на гръбнака.
Увреждането на шийните прешлени е една от най-честите травми на гръбначния стълб поради следните причини:

  • изразена нормална физиологична лордоза в шийния отдел на гръбначния стълб;
  • тялото на шийните прешлени е наклонено напред;
  • междупрешленните дискове са по-широки отпред;
  • извънредно голяма подвижност на шията;

Счупванията на шията могат да бъдат получени в резултат на директни или индиректни травми по отломъчен, компресионен, огъвачен и др механизми.
Пострадалите от травма на гръбначния мозък в областта на шията с увреждане на гръбначния мозък в мирно време е под 1%. Характерно за уврежданията на гръбначния мозък е, че при разрушаване на сравнително малък участък може да има много тежки усложнения.

Клиника счупване на шийния отдел на гръбначния стълб
Положението на главата е принудително, шията е блокирана, отокът и болезнеността са отчетливи. Често се среща коренчева симптоматика, а също така и симптоми от притискане на гръбначния мозък.
При неусложнени счупвания на шийните прешлени, пострадалите се оплакват от болки в шията, които се усилват при незначителни движения. Болният придържа главата си с две ръце и движенията в шията са блокирани. Може да има затруднено и болезнено гълтане от хематома (колекция от кръв), който притиска хранопровода. Установява се болка при притискане на procesus spinosus.
При по-тежки увреждания на шийните прешлени се установява параплегия (парализа на четирите крайника). При най-тежките травми е възможно зъбът на аксиса (втория шиен прешлен) да се забие в гръбначния мозък, което да доведе до притискане на жизненоважните центрове на дишането и сърдечната дейност и съществува риск от смърт. При счупване на зъба на аксиса смъртта настъпва моментално, тъй като задната дъга на атласа притиска и уврежда мозъка на границата между продълговатия и гръбначния мозък.

Диагноза на счупване на шийния отдел на гръбначния стълб
Диагнозата се поставя рентгенологично и клинично.

Усложнения при счупване на шийния отдел на гръбначния стълб

Патофизиологично и патоморфологично гръбначномозъчните травми могат да бъдат разделени на:

Сътресение на гръбначния мозък - настъпват обратими функционални разтройства с динамичен характер; неврологичната симптоматика настъпва бързо още в момента на травмата, подобрението настъпва също бързо - до часове или няколко дни (4-5 дни);
Натъртване на гръбначния мозък - наблюдават се морфологични и структурни промени на гръбначния мозък при запазена анатомична цялост на мозъка;
Притискане на гръбначния мозък - компресията се предизвиква от костни отломъци, чужди тела, от хематом;
Частично анатомично прекъсване на гръбначния мозък - прекъсват се само някои проводникови пътища, при засягане на първите четири шийни сегмента се засягат движенията на четирите крайника и мускулатурата на гръдния кош и диафрагмата. А при засягане на долните 4-ри сегмента и първия гръден сегмент се получават двигателни разтройства в горните и долните крайници, с по-ниско разположение на сетивните разтройства;
Пълно прекъсване проводимостта на гръбначния мозък - тази най-тежка повреда се характеризира с парализа на мускулатурата инервирана от гръбначномозъчните сегменти на нивото на пораженията и по-надолу от него. При пълно прекъсване на функцията на гръбначния мозък се развиват много тежки трофични разтройства, декубитални рани, уроинфекции и обща тежка инфекция, водеща до септично състояние и смърт.

Лечение на счупване на шийния отдел на гръбначния стълб
Първа помощ се извършва с яка на Шанц.
Ръчното наместване крие известни рискове и трябва да се извършва само от много опитен специалист.
Постоянната екстензия през костта по Кръчфилд се извършва със специална скоба. Правят се симетрично отвори от двете страни на черепа, като се пробива външната ламина.
Най-широко се прилага имобилизация с гипсова превръзка тип Минерва за 4-5 месеца.
Прилага се и оперативно лечение - вертебродезиране.

2.8, 6 гласа

ВИДОВЕ Счупване на шийния отдел на гръбначния стълб МКБ S12

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Счупване на шийния отдел на гръбначния стълб МКБ S12

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Счупване на шийния отдел на гръбначния стълб МКБ S12

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Счупване на шийния отдел на гръбначния стълб МКБ S12

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия