Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилоза Други спондилози

Други спондилози МКБ M47.8

Други спондилози МКБ M47.8 - изображение

Към другите спондилози спадат цервикалната (шийна), лумбосакралната и торакалната спондилоза.

Цервикалната спондилоза е заболяване на шийния отдел на гръбначния стълб, протичащо с характерни дегенеративни изменения на дисковете между прешлените, поради което междупрешленните пространства се стесняват. Образуват се също костни израстъци от ставните ръбове на прешлените, наречени остеофити, или с по-популярното наименование шипове.

Гръбначният мозък, който е продължение на главния, преминава през отворите на прешлените по протежение на целия гръбначен стълб – през гръбначномозъчния канал. Новосъздадените патологични костни образувания – остеофитите, в много случаи причиняват големи поражения. Те могат да стеснят канала на гръбначния мозък и отворите, през които излизат нервите за мускулите на крайниците и коремната стена. Остеофитите притискат гръбначния мозък и коренчетата на периферните нерви и смущават провеждането на импулсите нагоре към мозъка и надолу от него, което засяга мускулната функция и сетивността.

Симптомите при цервикалната спондилоза се силна болка в тила, слабост и атрофия на мускулите на ръцете. Болките и ограничените движения на шията понякога се придружават от главоболие в тилната част на главата.
Диагнозата се поставя посредством анамнестични, клинични и инструментални методи на изследване.

На рентгенови снимки остеофитите се виждат много добре, както и стеснението на гръбначния канал. Ако гръбначно-мозъчният канал е по рождение тесен, тогава гръбначният мозък или коренчетата на нервите могат да бъдат притиснати от сравнително малки остеофити или хипертрофирани лигаменти. От друга страна, широкият канал позволява добра приспособимост към спондилозните изменения, без да води до неврологични симптоми от компресия.

Лечението е симптоматично с противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти. При много силни болки се прилага обездвижваща яка за ограничаване на движенията в шията. При тежки случаи и възникнали усложнения е възможно да се предприеме хирургическа интервенция за отстраняване на притискащите гръбначния мозък остеофити.

Лумбосакралната спондилоза се предизвиква най-често от неспецифични инфекции, простуда, травма или патологични процеси в тъканите граничещи с исшиасния нерв.

Симптомите при лумбосакралната спондилоза се изразяват в болка в поясно-кръстната област и по хода на нерва. Наблюдават се нарушения в сетивността, рефлексите, движенията и трофиката.

Лечението е предимно консервативно с аналгетици и антифлогестици. Позиционното лечение се изразява в лежане на твърдо и слагане на възглавници под колената, така че тазобедрената става да е на 90 градуса и колянната става също.

Торакалната спондилоза представлява заболяване на гръбначния стълб, което се характеризира с увреждане на междупрешлените дискове в гръдния отдел на гръбначния стълб. Това увреждане може да се дължи на дегенеративни промени в хрущялите, настъпващи с напредването на възрастта. Това прави междупрешлените дискови по-податливи на увреждания и води до поява на болка при движението на тялото, при повдигане на тежести, при заемане на неправилна стойка и други. Други симптоми, които могат да бъдат наблюдавани при това заболяване са скованост в средната част на гърба, особено сутрин след ставане; чувство за боцкане или изтръпване на краката или ръцете, мускулна слабост, нарушения на координацията и други. Диагнозата на този вид увреждане не се различава същствено от тази на останалите видове спондилоза. Използват се лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други. Лечението е консервативно или хирургично и се осъществява от специалист.

4.5, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други спондилози МКБ M47.8

ЛЕЧЕНИЕ НА Други спондилози МКБ M47.8

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Други спондилози МКБ M47.8

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки