Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Остеохондрит на гръбначния стълб Остеохондрит на гръбначния стълб, неуточнен

Остеохондрит на гръбначния стълб, неуточнен МКБ M42.9

Остеохондрит на гръбначния стълб, неуточнен МКБ M42.9 - изображение

Група заболявания на гръбначния стълб с прогресиращо нарушаване на хрущяла и костната структура се определят като дегенеративни. Тази група от заболявания спрямо "международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето" са класифицирани като остеохондрит на гръбначния стълб, неуточнен.

Етиологията на остеохондрита е спорна. Първопричината за настъпването на болестта е неясна. Но през последните години се прие нейната многофакторна генеза. Предполага се, че в основата на патологичния процес стои травма или друго събитие, което предизвиква исхемия в определен участък от гръбначния стълб. Тоест настъпва регионално нарушение на кръвообращението в хрущялната и костната тъкан, съответно в нормалните анатомични свързвания на гръбначния стълб.

остеохондрит на гръбначния стълб, неуточненВажно е да се уточни, че не при всеки с травма в областта на гръбнака ще настъпи подобно късно усложнение. Болестта има фамилна генеза. Установено е, че кръвни роднини могат да унаследят мутирал ген ACAN. Експресията на този ген е отговорна за настъпването на нарушения в нормалния метаболзиъм на хрущялната тъкан, спрямо което интервертебралният хрущял губи своята здравина и функция. На следващия етап от патогенетичната каскада се ангажират nucleus pulposus и anulus firbosus на интервертебралния диск. Междупрешленното пространство намалява по обем, частично се деформира прешлена и настъпва дискова херния след пролапс (изпадане) на част от междупрешленното съдържимо. Сформират се остеофити.

Тази патогенеза е типична за развитието на остеохондрит на гръбначния стълб, неуточнен, в чиято рубрика са разгледани:

Всяко едно от тези заболявания има своите особености на развитие. Когато се касае за остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни болестта е с вариабилна клинична презентация, спрямо локализацията на болестния процес.

При шийно-гръдно ангажиране се установява силна и ирадираща болка по рамото и предмишницата, която достига до 4-ти и 5-ти пръст на ръката. Шията е с ограничен обем от движена, силно болезнена и скована, особенно сутрин, поради което заболелият приема принудително положение с наклоняване на главата към болната страна. Наличието на главоболие, притъмняване и световъртеж се обясняват с притискането на a. vertebralis, преминаваща през отворите на прешлените.

Когато болестния процес ангажира гръдно-поясния отдел може да бъде описан т.нар. синдром на висцеларната болка. Касае се за силна исхемична болка, която имитира тази при миокарден инфаркт. Болката се успокоята от прием на нитроглицерин и за да бъде отдиференцира от миокарден инфакт е необходимо да се направи ЕКГ и биохимични изследвания на тропонин и креатинкиназа в спешен медицински център. Болка, която е локализирана в ниския поясен сегмент придобива характера на лумбаго с ишиас. Остеохондрит с начална изява под 16-тата година на детето се определя като ювенилен остеохондрит на гръбначния стълб. Болестта при деца се проявя с две основни форми:

  • Болест на Calve
  • Болест на Scheuermann-Mau

При болест на Calve се установява остеохондрит на тялото на гръбначния стълб. Асептичната некроза ангажира само един прешлен. Болестта е изключително рядка и се асоциира с наличието на злокачествени новообразувания на костите и ставните хрущяли.

Болестта на Scheuermann-Mau е със синонимно название ювенилна кифоза. За разлика от болестта на Calve при нея се ангажират няколко съседни прешлена, при което се сформира гръдна кифоза.

злокачествени новообразувания на костите и ставните хрущяли
Конвенционален диагностичен метод на болестите от рубриката на "остеохондрит на гръбначния стълб, неуточнен" е рентгеново изследане на гръбначния стълб. Други образми методи с диагностично значение са ядрено-магнитния резонанс и компютърната томография.

Терапията е индивидуализирана спрямо клиничния и терапевтични ход на болестта. Лечението започва с комбинация от консервативни методи:

Остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни е с благоприятна прогноза със запазване на качеството на живот на заболелите. Поргнозата при ювенилната форма на болестта е вариабилна. Тя зависи от  прогреса на болестния процес и отговора към терапевтичните мероприятия.

4.1, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://emedicine.medscape.com/article/1254668-overview#showall
https://emedicine.medscape.com/article/1266349-overview

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия