Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Други увреждания на ставите Увреждания на капачката (пателата) Хондромалация на пателата

Хондромалация на пателата МКБ M22.4

Хондромалация на пателата МКБ M22.4 - изображение

Заболяването, при което се засяга и уврежда ставният хрущял се нарича хондромалация на пателата (Chondromalatio patellae). Среща се сравнително често.

Въникването на хондромалация на пателата става следствие повишаване на налягането в патело-феморалната става, при което се получават деструктивни промени в хрущяла. Самите промени в хрущяла предизвикват и промени в субхондралните структури на костта. Причини за това могат да бъдат освен травми и други аномалии на капачката, сублуксации и луксации на същата, плика синдорм и др.

Заболяването се среща в млада възраст. Оплакванията започват с болка под или около капачката. Болните изпитват затруднение при клякане и изправяне с болки под капачката. Болките са остри, като се повлияват от студ, влага и натоварване. Появяват се интермитиращи отоци на коляното. Понякога при поставяне на дланта върху капачката и радвижване на коляното могат да се усетят, дори да се чуят шумове от триене, скърцане, хрущене или щракане.

Диагнозата хондромалация на пателата се поставя посредством рентгенологично изследване, при което се забелязва вълнообразност на артикулиращата повръхност на капачето, двойни контури и пъпкувания, периостоза. В диференциално диагностичен план трябва да се имат предвид: лезия на менискуси, ревматоиден артрит, хемартрози от травматичен или друг произход, асептична некроза на медиалния бедрен кондил и др.

Лечението на хондромалация на пателата в началните стадии се изразява в имобилизация и създаване на покой с еластичен бинт или ортопедичен апарат. Предписват се нестероидни противовъзаплителни средства, витамини, физиотерапевтични процедури, балнеолечение. При  персистиращи хидропси се правят пункция и евакуация на хидропса с вътреставно приложение на кортикостероиди, хондропротектори. При неповлияващи се от консервативно лечение случаи се прибягва до оперативно лечение.

4.2, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Хондромалация на пателата МКБ M22.4

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Хондромалация на пателата МКБ M22.4

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Хондромалация на пателата МКБ M22.4

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия