Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други болести на червата

Други болести на червата МКБ K63

Други болести на червата МКБ K63 - изображение

Болестите на червата са разнородна група от заболявания, причинени от различни етиологични заболявания и дават сходна клинична изява.

Други болести на червата включва: абсцес и перфорация на червата, фистула и язва на червата, ентероптоза, полипи на колона и други уточнени и неуточнени болести на червата.

Ограничено гнойно възпаление в чревната стена се нарича абсцес. Чревните абсцеси обикновено са усложнение на друго чревно заболяване като дивертикулит, болест на Крон, улцерозен колит, инфекциозен колит и др.
Клинично се изявява с коремна болка в началото локализирана около абсцеса, след това дифузна, силна обща отпадналост, повръщане, остро появила се диария и повишена температура. Диагнозата е затруднена, тъй като не се мисли за това заболяване. Тя се поставя ехографски и ендоскопски.
Повече за чревен абсцес можете да прочетете при:

Перфорация на червата е нетравматично разкъсване на чревната стена в резултат на което чревното съдържимо, се излива в коремната кухина. Нетравматичните перфорации са други болести на червата, най-често усложнение на друго заболяване и по-рядко спонтанно. Перфорацията на червата води до възможност за бактериално замърсяване на коремната кухина - състояние известно като перитонит.
Клинично се изявява с остро настъпила болка, започва от мястото на перфорацията, висцерална, а след това се разпространява по целия корем. Има коремна резистентност и няма перисталтика.
Повече за нетравматична перфорация на червата можете да прочетете при:

Чревната фистула представлява съединение между лумена на червото и кожната повърхност или друг коремен орган, през която се отделя чревно съдържимо или гной. Фистули, които свързват червото с кожната повърхност, се наричат външни, а черво с друг кух коремен орган - вътрешни.
Класификация на чревните фистули като част от други болести на червата:
1. По етиология и патогенеза: вродени и придобити (следоперативни, травматични, възпалителни).
2. По степен на отделяне на чревното съдържимо: пълна фистула (когато цялото чревно съдържимо се отделя) и непълна (когато се отделя само част от съдържимото).
3. По морфологичен вид на фистулата: каналчести (когато червото е отдалечено от кожата и се свързва с каналчест вход) и гъбовидни (когато червото лежи непосредствено до кожата и се отваря като уста).
4. По локализация: тънкочревни и дебелочревни.
Повече за чревни фистули можете да прочетете при:

Язвата е рана на тънкото и дебелото черво, която в началото засяга само лигавицата, а впоследствие може да обхване и мускулния слой на червото. Язвите на червата са други болести на червата усложнение на лиимфом, карцином, болест на Крон, радиационен ентерит, исхемични промени в червото, системен лупус и като резултат от някои лекарства. Язвата представлява дефект в чревната лигавица с неправилна, овална или кръгла форма и различен диаметър и дълбочина. Обикновено неусложнените язви не дават клинична изява или ако има симптоматика това е неопределена коремна болка. Язвите на червата клинично се изявяват с обструкция, кървене и перфорация на язвата.
Повече за язвите на червата можете да прочетете при:

Ентероптоза е друго заболяване от групата други болести на червата. То представлява спадане (преместване) или пролапс на червата надолу от нормалната им позиция. Много често при чести бременности, рязко отслабване, асцит или коремни тумори се разхлабва прикрепващия апарат на червата, което води до преместването има надолу и могат да достигнат до малкия таз. Най-честите оплаквания, които дават болните с ентероптоза е дърпане в областта на гръбначния стълб, коремен дискомфорт, лесна уморяемост, запек и непостоянна тъпа болка в корема.
Повече за ентероптоза можете да прочетете при:

Полипи на колона представляват доброкачествени тумори от епителен произход. Различават се следните групи полипи: единични и множествени полипи, вилозни тумори и дифузна полипоза. Те са други болести на червата, чиято локализация е най-често в лявата половина на дебелото черво. Полипите са окръглени, бледорозови туморчета на краче или на широка основа, развиващи се от лигавицата. Единичните полипи показват склонност към ракова дегенерация. В повечето случаи полипите протичат безсимптомно и се откриват при ендоскопски изследвания или по време на операция. Главен признак на полипите е кръвотечението. Болните могат да имат болки в корема, честа дефекация, обилно отделяне на слуз и кръв при дефекация, периодични обилни ректални кръвотечения и болезнени диарии. Болните слабеят, оплакват се от обща слабост, анемизират, изостават в развитието.
Диагнозата изисква да се извърши ректално туширане, ректороманоскопия, фиброколоноскопия с биопсия и по-рядко иригография.
Лечението на полипите е полипектомия, поради вероятността за малигнизация.

Други болести на червата са чревни нарушения, които дават симптоми и признаци на чревно заболяване. Тези симптоми и признаци са общи и неспецифични за чревните нарушения на тънкото и дебелото черво. Обикновено болен с чревно заболяване идва при лекаря с оплаквания от гадене и повръщане, корена болка, подуване на корема, запек или диария, промяна в изхожданията, кръв в изхожданията или върху тях, черни изхождания, метеоризъм и други общи симптоми, които не дават категорична клинична картина на едно заболяване. Те са неуточнени, но насочват лекаря към група заболявания, и предстои да се направят набор от изследвания, за да се уточни точното заболяване.
Повече за други уточнени и неуточнени болести на червата можете да прочетете при:

3.3, 7 гласа

ВИДОВЕ Други болести на червата МКБ K63

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други болести на червата МКБ K63

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки