Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други болести на червата Фистула на червата

Фистула на червата МКБ K63.2

Фистула на червата МКБ K63.2 - изображение

Фистула на червата е патологично свързване на една част от червото с друга част от червото, свързване на червото с друг кух орган или коремната стена. Повечето фистули на червата (75% - 85%) се срещат като усложнение на коремна операция. Въпреки това (15% - 25%) от фистулите се развиват спонтанно и обикновено са резултат от интраабдоминално възпаление или инфекция.

Фистулите на червата могат да се класифицират на базата на анатомични, физиологични, етиологични характеристики.

Според анатомичните характеристики фистулите на червата могат да бъдат външна, вътрешна и комплексна фистула.
- Вътрешни са фистулите, които се свързват черво с черво и се наричат ентеро - ентерални фистули или черво с друг орган (пикочен мехур, уретра, матка, влагалище) и др.
- Външни са фистулите, които свързват червото с кожата чрез патологичен отвор на коремната стена - чревно - кожни фистули.
- Комплексна фистула - този тип включва вътрешни органи и кожата.
Рядко фистулите могат да възникнат между червата и кръвоносни съдове.

Етиология на фистула на червата
- Хирургични процедури за лечение на рак, възпалителни заболявания на червата пептична язва;
- Възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит;
- Облъчване по повод лъчетерапия в корема;
- Злокачествени заболявания - особено гинекологични и на панкреас;
- Коремна травма - огнестрелна рана, проникваща рана, пътнотранспортни произшествия (тъпи травми);
- Аортна аневризма.

Клинична картина на фистула на червата
Излизане на секрет или изхождания през кожата, диария, коремна болка, загуба на тегло, признаци за недохранване и електролитен дисбаланс са възможни признаци за фистула.
Симптомите причинени от фистули, които включват два сегмента на червата варират в зависимост от местоположението и размера на фистулата. Чревните фистули, при които е прескочен само кратък сегмент от червата може да бъдат безсимптомни и да се диагностицират случайно по време на операция по друг повод. При илео - сигмоидните фистули симптоматиката е по изразена има диария, болка в корема и загуба на тегло. Пациентите с фистули между тънките черва и пикочния мехур, и дебелото черво и пикочния мехур съобщават за отделяне на въздух при уриниране и отделяне на фекални маси с урината, както и често повтарящи се инфекции на пикочните пътища. Пациентите с външни фистули имат изтичане на чревно съдържимо през кожата. Фистулите между аортата и червата дават оплаквания от хипотония и ректално кървене. Ректалното кървене може да бъде находка и при болни с анамнеза за лъчетерапия.

Диагноза на фистула на червата
От лабораторните изследвания се изследва албумин и преалбумин, както и урея, креатинин и електролити, за да се оцени хранителния статус на пациента, водно 0 електролитните и метаболитни нарушения. Изследване на пълна кръвна картина обикновено е в рамките на референтните стойности. Може да има левкоцитоза като резултат от продължителен възпалителен процес в тънките черва или абсцес. Анемията обикновено се дължи на хронично заболяване или злокачествен процес.
При фистулите между пикочен мехур и черва, в урината се откриват повишен брой бели кръвни клетки и бактерии.
За потвърждаване на вътрешните фистули се използва контрастно рентгеново изследване с бариева каша. Фистулограмата е друго рентгеново изследване за външни фистули, при което се инжектира контраст в отвора на фистулата на кожата.
Ендоскопско изследване или колоноскопия е друг метод, за доказване на фистули. Хистологичната находка на биопсиран участък от фистулата е сходен с хроничен възпалителен процес.

Лечение на фистула на червата
За успешно лечение на пациентите с чревни фистули е необходимо адекватно хранене, контрол и поддържане на дренажното място на фистулата, подходяща антибиотична терапия. Спонтанно затваряне на фистулите зависи от анатомичните, етиологични и други характеристики. Обикновено оперативното лечение е задължително. Резекция на червото около фистулата и свързване с останалата част от червото.

2.9, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия