Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други болести на червата Абсцес на червата

Абсцес на червата МКБ K63.0

Абсцес на червата МКБ K63.0 - изображение

Гнойно възпалителен процес в стената на тънките и дебелите черва ограничен от капсула се нарича абсцес на червата. Това е медицинско състояние, при което има подутина на червото, в резултат от събиране на гнойна колекция, насъбрана в ограничен участък от червото.

Най-честата причина за развитие на абсцес е инфекция. Дивертикулите са най-широко разпространен източник на инфекция отговорен за образуване на абсцес. Други източници са перитонит, апендицит, възпалителни заболявания на червата и др.
Възпалителни заболявания на червата, които могат да доведат до абсцес, са улцерозен колит, болест на Крон, инфекциозен колит (туберкулоза, тиф, амеба), псевдомембранозен колит, исхемичен колит, радиационен и химически колит.

Клинична картина на абсцес на червата

  • Обща отпадналост;
  • Продължителна диария;
  • Повръщане;
  • Тенезми (болезнени позиви за дефекация);
  • Висока температура и втрисане;
  • Персистираща коремна болка;
  • Загуба на тегло.

Ако абсцесът не се диагностицира и лекува своевременно може да перфорира в съседни органи или коремната кухина, да се развие бактериемия, генерализиран сепсис и шок.

Диагноза и лечение на абсцес на червата
Диагнозата може да затрудни лекаря, тъй като това е едно много рядко заболяване и обикновено е усложнение на друго заболяване. Ехографията може да покаже задебелена стена на засегнатия участък на червата, и добре дефинирана окръглена, хипоехогенна сянка. Фиброколоноскопията доуточнява състоянието.
Понякога се налага хирургична намеса за отстраняване на проблема. Широкоспектърни антибиотици са задължителни.

3.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия