Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други болести на червата Ентероптоза

Ентероптоза МКБ K63.4

Ентероптоза МКБ K63.4 - изображение

Висцероптозата е заболяване, при което се намира общо спадане на коремните органи, които могат да достигнат до малкия таз. Ентероптоза е пролапс или спадане (преместване) на червата надолу.

Заболяването може да бъде вродено и придобито. То се дължи на разхлабване на прикрепващия апарат на червата и другите органи - често пъти последствие на чести бременности, коремни тумори, асцит (събиране на течност в коремната кухина), бързо отслабване. Понякога разхлабването на прикрепящия апарат се среща у хора с астеничен хабитус. В много случаи спадането на коремните органи се получава при бързо отслабване на коремните стени или при смущения в инервацията.

Клинична картина на ентероптоза
Клинично ентероптозата дава оплаквания от постоянно дърпане в областта на гръбначния стълб. Освен това болните се оплакват от тъпи болки по целия корем, понякога от коликообразни болки, по-често коремен дискомфорт, лесна уморяемост, често запек и постоянно отслабване.

Диагноза на ентероптоза
Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина, обективното физикално изследване и рентгеновото изследване.

Лечение на ентерптоза
Лечението се състои в тонизиране и общо подсилване на организма, гимнастика, масажи. Носенето на бандаж се препоръчва в случаите, когато радикалното лечение поради някакви причини е противопоказано. В тежки случаи необходимо може да бъде оперативно лечение.

3.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия