Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на червата Други болести на червата Перфорация на червата (нетравматична)

Перфорация на червата (нетравматична) МКБ K63.1

Перфорация на червата (нетравматична) МКБ K63.1 - изображение

Перфорация на червата e нарушаване целостта на чревната стена и излизане на чревно съдържимо към съседни органи или коремната кухина. Перфорация на червата (нетравматична) е нарушаване на целостта на чревната стена, което не се дължи на травма или рана, а на спонтанна перфорация или друго заболяване. Перфорацията води до бактериално замърсяване на коремната кухина и се развива дифузен перитонит, поради което тези усложнения са от особена хирургическа важност.

Основни причини водещи до перфорация на червата са: язва на дванадесетопръстника, апендицит, рак на червата, възпалителни заболявания на червата, аскарис, коремен тиф, поглъщане на корозивни материи и др.

Клиничната картина на перфорацията на червата (нетравматична)
Оплакванията на болните не са така ясни, за да насочат вниманието на лекаря към перфорацията. Ето защо разпознаването на усложнението става по-късно. За това допринася и тежкото общо състояние на болните. Настъпва остра, внезапна болка в корема, в началото локализирана на мястото на перфорацията, скоро след това болката става дифузна и обхваща целия корем. Веднага започва гадене, повръщане и хематемеза. По-късни симптоми са повишаване на температурата и втрисане.

Диагноза на перфорация на червата (нетравматична)
Диагнозата се поставя трудно - субективните данни са неясни, а при обективното изследване невинаги могат да се открият изменения, говорещи за настъпване на перфорация. Характерното тук е, че пулсът се ускорява. Белите кръвни клетки често са повишени. При обективно изследване в областта на перфорацията винаги се намира известна мускулна защита, по-късно мускулната защита обхваща целия корем. На рентген се вижда свободен газ в коремната кухина. Перфорацията често може да се визуализира с помощта на компютърна томография.

Лечение на перфорация на червата (нетравматична)
Лечението зависи от основната причина. Почти винаги изисква хирургическа намеса във формата на диагностична лапаротомия и затваряне на перфорация с перитонеална промивка. Консервативно лечение включва вливане на интравенозни течности и антибиотици.

2.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия