Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Хронични болести на долните дихателни пътища Друга хронична обструктивна белодробна болест Друга уточнена хронична обструктивна белодробна болест

Друга уточнена хронична обструктивна белодробна болест МКБ J44.8

Друга уточнена хронична обструктивна белодробна болест МКБ J44.8 - изображение

Хроничната обструктивна белодробна болест или ХОББ е общ термин за хора с хроничен бронхит, емфизем или и двете. Най-честата причина за това състояние е дългогодишното тютюнопушене. Хората по-често имат едновременно и двете заболявания.

Друга уточнена хронична обструктивна белодробна болест включва хроничен бронхит с: астматичен (обструктивен) характер, емфизематозен характер, обструктивен характер.

Хроничният бронхит се характеризира с хронична кашлица с експекторация, която продължава най-малко 2 седмици в 2 последователни години, като задължително трябва да са отхвърлени други етиологични причини като болести от сърдечно-съдовата система или други белодробни болести.

Повечето пациенти с хроничен бронхит са, или са били пушачи. С течение на времето тютюневият дим и другите дразнители на белите дробове може да доведат до възпаление на дихателните пътища. В резултат на това дихателните пътища произвеждат повече слуз от обикновеното. Възпалението и повишеното количество слуз причиняват стесняване на дихателните пътища. Това състояние е известно като бронхиална обструкция. Пациентите често имат кашлица и недостиг на въздух. В крайна сметка може да се стигне до трайно увреждане на белите дробове. Пациентите са по-застрашени от белодробни инфекции.

Клиничната картина се владее от кашлица с експекторация. Като силата и продължителността на кашлицата варират в зависимост от тежестта на заболяването. С влошаване на заболяването, симптомите се задълбочават като храчките могат да станат слузно-гнойни. Болните съобщават за недостиг на въздух при по-интензивни физически дейности. В късните стадии се наблюдава цианоза, сомнолентност, сутрешно главоболие, безсъние.

Физикалното изследване и анамнезата са много важни за диагнозата. Използва се също спирометрия, рентгенография, КТ.

Усложненията на друга уточнена хронична обструктивна белодробна болест са дихателна и сърдечна недостатъчност.

Първата и най-важна стъпка при лечението е спиране на тютюнопушенето. Прилагат се бронходилататори, инхалаторни и орални кортикостероиди, муколитици, кислород. За лечение на инфекциите се използват антибиотици.

3.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО