Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Други видове недоимъчно хранене Недоимък на витамин A Други очни прояви при недоимък на витамин A

Други очни прояви при недоимък на витамин A МКБ E50.7

Други очни прояви при недоимък на витамин A МКБ E50.7 - изображение

Към други очни прояви при недоимък на витамин A принадлежи ксероофталмията.

Витамин А има огромно значение за правилното функциониране на човешкия организъм. Той е мастноразтворим витамин, който е важен за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, както и в растежа и развитието на кожата и лигавиците. Богати на витамин А са рибеното масло, черния дроб, яйцата и млякото. Повече информация за физиологичното действие на витамин А може да прочетете на:

Източници на витамин АКсероофталмията представлява сравнително рядко срещано заболяване, което се характеризира с наличие на абнормна сухота в конюнктивата и роговицата на човешкото око.

Ксерофталмията се отнася до съвкупността от очни признаци и симптоми, свързани с дефицит на витамин А. Те включват:

Дори и днес ксерофталмията е основен проблем в развиващите се страни и е водеща причина за предотвратима слепота. Освен безбройните очни признаци и симптоми, състоянието може да бъде свързано и с повишена заболеваемост, повишена смъртност и може да има неблагорпиятен ефект върху растежа на засегнатото дете.

Етиологията на други очни прояви при недоимък на витамин A обикновено е ясна. Има две причини за ксерофталмия. Тя може да бъде причинена от намаления прием на витамин А с храната, което се наблюдава по-често в развиващите се страни.
Другата група причини за ксерофталмия представляват тези състояния, при които тя не е свързана с намален прием на витамин А.
Ксерофталмията е вероятно единственото състояние, дължащо се на дефицит на витамини, което достига епидемични нива и води до сериозни последствия върху общественото здраве. Според СЗО около 254 милиона деца имат недостиг на витамин А, а 2,8 милиона деца имат ксерофталмия. Това е най-честата причина за детска слепота.

Проучвания показват, че ксерофталмията не причинява само детска слепота, но и засяга растежа, както и общата заболеваемост и смъртност.

КсерофталмияВитамин А е мастноразтворим витамин, основен източник, на който е храната. Той е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система, кожата, и ретината. Витамин А има 2 основни роли в човешкото тяло:

  1. необходим е за нормалното функциониране на зрителната система и за поддържане на епителната клетъчна цялост. В ретината витамин А е основен предшественик в синтезата на фотопигментите, които са важен компонент на зрението. Най-чувствителен на дефицит на витамин А е пигментът родопсин.
  2. важен е още и за поддържане на целостта при диференциране и пролиферация на епитела на конюнктивата и роговицата. Недостигът може да причини конюнктивална или роговична ксероза, язви на роговицата, кератомалация и белези на роговицата.

Клинично заболяването се характеризира с наличие на дискомфорт, неприятни усещания, наличие на сухота в конюнктивата и роговицата.

Симптомите на ксерофталмия започват постепенно като прогресивно се влошават. Нощната слепота е ранен симптом. Представлява невъзможност да се вижда при слаба светлина. С напредването на ксерофталмията окото се изсушава, образуват се петна на Bitot, образуват се лезии. В последните стадии, когато е засегната цялата роговица настъпва слепота.

Недостиг на витамин А обикновено съпътства състояния на тежка малнутриция, като квашиоркор и маразъм и може да се подозира при индивиди, които боледуват от необичайни инфекции, като морбили.

Ксерофталмията от своя страна може да доведе до нощна слепота или до по-сериозно увреждане на роговицата. Ксерофталмията обикновено е обратима при терапия с витамин А.

Диагнозата други очни прояви при недоимък на витамин A се поставя от офталмолог посредством прегледа, анамнезата и клиничната картина.

КсерофталмияДиагностицирането на ксерофталмия се основава на добре снета анамнеза, наличните клинични признаци и проведените изследвания.
Нивата на серумния ретинол над 0,70 микромола на литър се считат за нормални. Тъмните адаптометри и праговите тестове нощно виждане могат да помогнат при диагностициране на дефицити за нощно виждане.

Диференциална диагноза на ксероофталмията се прави други очни заболявания, при които има улцеративни промени протичащи със сходна симптоматика.

Лечението на заболяването е симптоматично до подобряване и изчезване симптомите на пациента. Употребяват се големи дози на витамин А, както и различни видове очни капки имащи за цел навлажняване на конюнктивата и роговицата.

СЗО препоръчва перорално приложение на 200 000 IU витамин А, повторено на следващия ден и последвано от същата доза няколко седмици по-късно.

Локалното лечение включва аплициране на изкуствени сълзи и антибиотици при наличие на вторична бактериална инфекция.

3.4, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/eye-health/xerophthalmia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431094/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО