Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Кръглолистна урока, Урока

Кръглолистна урока, Урока

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Кръглолистна урока, Урока - изображение

Кръглолистна урока, Урока (Bupleurum rotundifolium) представлява едногодишно, храстовидно растение. Класифицира се към семейство Сенникоцветни (Umbelliferae, Apiaceae) и не е защитена от Закона за биологичното разнообразие.

Устройство на урока

урокаРастението израства на височина до 75 см и се разклонява във връхната си част. Стъблата му имат червеникав отенък. Листата на урока са прости и имат сърцевидна форма. Разположени са последователно по стъблата и по начин, по който изглежда, че са пробити от самото него, а всъщност го обграждат. Листният ръб е гладък. Цветовете й са малки, жълто-зелени, обградени от листен пръстен, събрани в съцветия на края на всеки клон. Състоят се от пет венчелистчета цветя. Цъфтят от юни до август месец. Те биват заместени от сухи плодове кутийки, които при узряване не се разпукват. Имат големина от 2,5 до 3,25 мм.

Разпространение на урока

Билката вероятно произхожда от Азия и е слабо разпространена в Северна Америка. В Европа се открива от Испания до Южна Русия, на юг до Италия и Гърция; в Западна Азия - Кавказ; в Северна Африка - Алжир. Расте при надморска височина до 1000 метра.

Обитава ливади и полета, тревисти, сухи и каменисти площи. Вирее по пунктове за отпадъци и покрай пътищата, често и като плевел по обработваема земя. Почти навсякъде където се среща се приема за плевел. Изисква добре дренирана почва и слънчева експозиция за своето развитие.

Използваема част на урока

Употребява се стрък урока, който се бере през месеците май и юли.

Лечебни свойства и приложение на урока

За медицинското приложение на кръглолистната урока, в световен мащаб, се знае много малко. Въпреки това в Китай и Япония тя отдавна е част от традиционната билкова медицина. Растението се събира от дивата природа за местна употреба като храна и лекарство. Притежава жлъчегонни свойства и влиза в състава на хепатопротективни средства. Известно е, че приета под формата на отвара, билката стимулира образуването на кърма.

Листата на кръглолистната урока се консумират сурови или варени. Добавят се към салати или се използват като подправки. Урока може да се отглежда и като саксийно растение. Намира приложение и като рязан цвят или сухо цвете в цветни аранжировки.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Bupleurum+rotundifolium
https://gobotany.newenglandwild.org/species/bupleurum/rotundifolium/
https://www.rhs.org.uk/Plants/24950/i-Bupleurum-rotundifolium-i/Details
http://temperate.theferns.info/plant/Bupleurum+rotundifolium
https://bgflora.net/families/apiaceae/bupleurum/bupleurum_rotundifolium/bupleurum_rotundifolium.html

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЛеченияЛайфстайл