Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Alliaceae (Лукови) Тулбагия, Тулбагия виолацея, Розов агапандус

Тулбагия, Тулбагия виолацея, Розов агапандус

Сем. Alliaceae (Лукови)

Тулбагия, Тулбагия виолацея, Розов агапандус - изображение

Тулбагия, Тулбагия виолацея, Розов агапандус (Tulbaghia violacea, Society garlic) е вид цъфтящо, тревисто, многогодишно растение от семейство Лукови (Alliaceae). "Tulbaghia" е кръстена на Ryk Tulbagh, губернатор на Cape of Good Hope, а "violacea" означава виолетово оцветен. Печели престижната награда за градински заслуги на Кралското градинарско дружество. Нарича се още сладък чесън.

Tulbaghia violacea е африканска билка, използвана в исторически план за лечение на някои инфекциозни заболявания, което се дължи на антимикробния й потенциал. От много време тя е и част от кулинария свят на африканците.

Устройство на тулбагия

тулбагия виолацея

 

Тулбагия виолацея прораства от грудки. Развива се като туфа, която се състои от множество тънки, лентовидни листа в сиво-зелено оцветяване, леко месести и силно миришещи на чесън при нараняване. Израстват на височина до 120 см, с ширина на туфата до 30 см.

 

цвят на тулбагия

 

Образува съцветия от ароматни, розово-лилави до виолетови цветя, които цъфтят от лятото до есента. В едно съцветие се разполагат около 20 малки цветчета. Всяко цветче се състои от тръбна част и звездовидно разположени шест венчелистчета. Цветното стъбло е по-високо от листната маса. Те също миришат на чесън при разкъсване, а ненаранени излъчват миризма на зюмбюли. Особено вечер цветовете излъчват сладък аромат. Култивирано, растението цъфти през цялата година.

 

 

плодове на тулбагия

 

Плодовете представляват триъгълни капсули, които при узряване се разпукват и от тях се отделят множество черни, плоски и твърди семена. Плодчетата са групирани подобно на цветчетата в съцветието. Цялото растение носи миризма на чесън.

 

Разпространение на тулбагия

разпространениена тулбагия

 

Родният ареал на разпространение на билката е в Южна Африка, като по традиция е натурализирано в Танзания и Мексико. За своето развитие предпочита влажна, богата почва и слънце. Толерира и засушаване, но не и застудяване. Вирее на надморска височина от 1220 метра.

 

цветна декорация с тулбагия

 

Само два вида тулбагии се отглеждат като декоративни растения и се ползват с популярност в цветното градинарство. Бавно се размножават от грудките си, като нямат силата да се превърнат в инвазивна растителност.

 

 

Използваема част на тулбагия

Цветята и листата на розовия агапандус са годни за консумация. Имат лек вкус на чесън и могат да се използват в супи и салати, освен с лечебна цел.

Химичен състав на тулбагия

Билката съдържа следните вещества:

цветове на тулбагия

 • цистеинови производни, известни като марасмин, етиин и метиин;
 • кемпферол;
 • 2,4,5,7-тетратиаоктан-2,2-диоксид, 2,4,5,7-тетратиаоктан и 2,4,5,7-тетратиаоктан-4-оксид - изолирани от листата;
 • стероидни сапонини;
 • метил-алфа-D-глюкопиранозид;
 • сяросъдържащи съединения - в най-голяма концентрация от всички представители на семейство Лукови;
 • свободни захари, включително глюкоза, фруктоза, захароза, малтоза, арабиноза, рамноза, ксилоза, галактоза;
 • глюкопиранозид и гликозиди.

Лечебни свойства и приложение на тулбагия

цвят на тулбагия

Видовете тулбагии са около 20. Интересът към лечебните им свойства нараства. През последните години розовият агапандус се използва в бани предназначени за хора, страдащи от ревматизъм, а от листата му се приготвя чай. Луковиците, наситнени, се добавят към водата за вана за лечение на повишена температура, ревматизъм или парализа. Смачканите листа се използват като инхалатор при синусовите главоболия - миризмата им се вдишва или с тях се разтрива пространството около носа и челото.

Растението понякога се събира от дивата природа за местна употреба като храна и лекарство. Той е широко отглеждан в топли умерени до тропически райони като декоративно такова.

Т. violacea се използва локално като билково лекарство за лечение на няколко заболявания. Наскоро се демонстрира, че има андрогенни и противоракови свойства in vitro. Листата й са били използвани за лечение на рак на хранопровода и главоболие.

Свойства на тулбагия:

 • антибактериални;
 • противогъбични;
 • антиоксидантни;
 • антитромботични;
 • понижава кръвното налягане - изследвано ин витро при мишки;
 • антидиабетични;
 • увеличава освобождаването на тестостерон в отговор на стимулирането на лутеинизиращия хормон;
 • афродизиак.

Антитромботичните свойства на тулбагия виолацея са по-високи от тези на чесъна.

Действие на тулбагия виолацея

розов агапандус

 • тя е антибактериален агент, с действие насочено особено срещу Staphylococcus aureus и Bacillus subtilis;
 • понижава кръвното налягане и поддържа нормален сърдечния ритъм;
 • антидиабетично действие - повишава усвояването на глюкозата на 100%, най-голямото увеличение на използването на глюкоза сред 5 тествани растения;
 • антитромботични ефекти, които са по-високи дори от тези, които се получават от обикновения чесън;
 • андрогенни свойства - повишава производството на тестостерон с 30-72%, стимулирайки производството на лутеинизиращ хормон;
 • три отделни проучвания са показали, че атакува и убива раковите клетки чрез предизвикване на апоптоза. В допълнение, изолираното от билката вещество кемпферол е показало, че намалява пролиферацията на същите;
 • облекчава хипертонията и понижава нивата на холестерола, което спомага за борбата с атеросклерозата. Кемпферолът е полезен и за намаляване на образуването на атеросклеротични плаки, т.е риска от развитие на сърдечни заболявания. Този ефект се умножава, когато веществото се комбинира с кверцетин, намиращ се в листни зеленчуци, броколи, домати и плодове.
 • кемпферолът е един от трите флавоноли (другите два са кверцетин и мирицетин), за които е установено, че намаляват риска от рак на панкреаса с 23%.

Състояния и заболявания, при които се прилага тулбагия:

 • белодробна туберкулоза;
 • кашлица;
 • настинка и грип;
 • астма;
 • колики;
 • метеоризъм;
 • треска;
 • безпокойство;
 • главоболие;
 • стомашна болка и др.

Начин на употреба:

сандвичи с тулбагия

 • отвара от луковиците на розов агапандус - около 15 грама от тях се нарязват, раздробяват на ситно. Към тях се добавят 500 милилитра вода. Довежда се до кипене в продължение на 3-4 минути. След това се оставя да престои още 2-3 минути. Последва прецеждане и консумация;
 • извлек - към 15 грама наситнени листа се прибавя вряща вода в посоченото по-горе количество. Престояват под похлупак 10 минути. Прецедете течността и я консумирайте.

Дозата и в двата случая е 1 чаша дневно, гореща или студена, която може да бъде разделена на 3 по-малки приемни дози.

Свежите грудки се варят във вода, като отварата се приема перорално с цел туширане на кашлица и настинки. Луковицата е използвана като лекарство за белодробна туберкулоза и за унищожаване на паразити в червата. Дивият чесън може да се окаже, че има същите или подобни антибактериални и противогъбични действия, както е научно доказано за истинския чесън. Листата се използват за лечение на рак на хранопровода.

Плементо зулус употребява листата и цветята като спанак и като пикантна подправка за месо и картофи. Те също така използват грудката, за да направят афродизиачно лекарство. Тулбагията е много добър репелент за змии и поради тази причина зулус го засажда около домовете си.

Интересно за тулбагия виолацея

тулбагия виолацеяПрез 1962 година растението е било използвано от местните южноафриканци за облекчаване на стомашни заболявания, ревматизъм и висока температура. Други изследователи откриват (1966), че същите народи са разтривали листата от растението на главата си при синусови главоболия и са използвали растителни инфузии при колики и безпокойство при малки деца. Най-непосредственото откритие е констатацията от 1993 г., че приемът на големи дози от популярни билкови лекарства от тулбагия, значително намаляват диастоличното кръвно налягане при пациенти в порядъка на от 5 до 14 часа след приема на дозата, без значителни странични ефекти. Освен това, при прием на медикаменти от дивите и култивираните форми на растението, се наблюдава намаляване на систоличното кръвно налягане при плъхове.

Други употреби на тулбагия виолацея

декорация с тулбагияРастението рядко "боледува" от насекомни и други вредители. Ако бива засягано от такива, то страда от вид малки охлювчета, които се хранят със зеленината му. Тулбагия виолацея се засажда много лесно. Не е особено претенциозна към условията на отглеждане, като в същото време развива красива туфеста форма, в която контрастират лилави и зелени отенъци. Тези факти я правят изключително подходяща за флорална декорация на градини. За по-голям визуален ефект трябва да я засадите една до друга. Когато се отглежда като декоративно, това растение изисква известна защита от зимните студове. Използвайте го в градината като придружаващо растение, особено за да предотвратите появата на листни въшки.

Засаждала се е около къщите защото действа като репелент срещу комари и кърлежи, в същия момент държи змиите далеч от дома. Засадена в градината привлича пчели, пеперуди и молци.

Тулбагията е отлична растителност за райони с бедни почви и засушаване. Ако към почвата е добавен компос и редовно започне да се полива, растението увеличава растежа и цъфтежа си. Вирее и на сянка и на слънце.

Това атрактивно растение е идеално за билковата градина, тъй като и листата, и цветята му могат да се използват в салати и други ястия. Смачканите листа могат да се използват, освен за лечение на главоболие и за гонене на къртици от градината (поради силната миризма). Миризмата им отблъсква и бълхи, кърлежи и комари, нанесена върху кожата. Разтрийте кожата си със смачкани листа, при което миризмата им действа като репелент срещу тях.

Тулбагия виолацея в кулинарията

букет от тулбагияЛистата и стъблата на тулбагия виолацея могат да се използват варени или сурови. Имат млечен вкус на чесън и се използват като ароматизатори в супи и салати. Листата са лютиви, но не с особено изразен вкус. Цветовете също могат да се консумират сурови или варени. Те могат да бъдат добавени към салати, използвани като гарнитура или като ароматизатор към ястия. Вкусът им е подобен на този на стъблата и листата.

Листата се използват и като заместител на шалота или като ароматизатор за омлети, супи, яхнии и кисели краставички. Луковиците се обелват и се прибавят към яйцата или се пекат като зеленчук.

Внимание!

Не приемайте тулбагия за продължителен период от време. Това може да доведе до стомашно-чревни проблеми, включително нарушение на чревната перисталтика.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Tulbaghia_violacea
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=c559
https://www.rhs.org.uk/Plants/18484/Tulbaghia-violacea/Details
http://pza.sanbi.org/tulbaghia-violacea
https://www.gardenia.net/plant/tulbaghia-violacea-society-garlic
https://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Tulbaghia+violacea
https://www.sa-venues.com/plant-life/tulbaghia-violacea.htm
https://examine.com/supplements/tulbaghia-violacea/
http://www.randomharvest.co.za/South-African-Indigenous-Plants/Show-Plant/PlantId/363?Plant=Tulbaghia%20violacea
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Tulbaghia+violacea
http://www.frannsalthealth.com/blog/society-garlic-health-benefits/
https://www.sciencedaily.com/releases/2007/05/070501172321.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...НовиниСпортИсторияФизиологияАлт. медицинаСнимкиЛеченияЛайфстайлИзследванияБотаникаЗдравни проблемиОрганизацииИнтервютаТестовеПатологияВидеоПсихологияДиетиКлинични пътеки