Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни) Стевия, Медена билка

Стевия, Медена билка

Сем. Asteraceae (Compositae, Сложноцветни)

Стевия, Медена билка - изображение

Стевия (Stevia rebaudiana) многогодишно храстовидно растение. Нарича се още медна билка. Принадлежи към семейство Asteraceae (Compositae, Сложноцветни).

стевияТерминът „стевия” обикновено се отнася до подсладители, произведени от суров препарат (прах или течност) от сухите листа на растението. Индианците гуарани са открили сладкия вкус на болката преди 1500 години. Те са използвали листата, за да подобрят вкуса на горчиви напитки и лечебни отвари, или просто са ги дъвкали подари сладкия им вкус. Испанците също широко са употребявали сладката билка. Този факт е регистриран в редица исторически документи. Растението е описано от учен за пръв път през 1899 г. от швейцарския ботаник Мойсен Сантяго Бертони, който провеждал изследвания в източната част на Парагвай. Растението е кръстено на ботаник и лекар Петрус Стевиус, професор по ботаника във университет във Валенсия. След още 100 години и японците са започнали да използват стевия като алтернативен подсладител. 10 години по-късно растението става много популярно и в САЩ. В последствие билката е обявена за безопасна от СЗО (Световната здравна организация). Днес потребители откриват съдържанието на стевия в хиляди продукти в целия свят – включително десерти, печени продукти, млечни продукти, напитки, сосове и други.

Устройство на стевия:

листа на стевияStevia rebaudiana е многогодишен храст, който расте до 1 метър височина. Кореновата система е обширна. Стъблата са изправени. Листата са зелени, прости, с назъбени ръбове, с дължина 2-3 сатиметра. Горната им повърхност е леко гранулирана.

цветове на стевия

 

Цветовете са бели. Растението е еднополово и обикновено носи женски цветове. Венчелистчетата са 5 или повече. Тичинките са 2-3. Цветовете са събрани в съцветия, разположение в горната част на растението. Плодът е петоъгълен.

 

Използваема част на стевия

  • листа;
  • върхове.

Листата се събират през есента. Изсушават се, нарязват се и се съхраняват в буркани. Могат да бъдат смлени в блендер на прах. Сладостта на изсушените листа е по-голяма от тази на свежите.

Химичен състав на стевия

стевия

  • стевиозиди – стевиозид и ребаудиозид А;
  • гликозиди;
  • терпени;
  • флавоноиди;
  • апигенин;
  • бета-систерол;
  • кафеена киселина;
  • хлорогенова киселина;
  • хлорофил;
  • мравчена киселина;
  • лутеолин;
  • танини;
  • австринолин;
  • бета-каротин;
  • тиамин;
  • полифеноли;
  • протеини;
  • желязо, калий, магнезий, натрий;
  • витамин А;
  • витамин С.

Разпространение на стевия

разпространение на стевияРастението предпочита богати на хранителни вещества, постоянно влажни, добре дренирани почви и слънчева светлина. Може да се отглежда и в саксия, поради неговата декоративна стойност. Расте в дивата природа на Амамбай и Игуаку, в Парагвай и Бразилия. Произвежда се в Централна Америка, Израел, Тайланд и Китай.

 

Приложение на стевия

Стевията е растение, което придобива все по-широка популярност. Прилага се в медицината за лечение на диабет и затлъстяване и като подсладител на храни и напитки.

Свойства на стевия:

стевия

  • антимикробно действие;
  • противогъбичен ефект;
  • антивирусно;
  • антиоксидантно;
  • подобрява функцията на задстомашната жлеза и секрецията на инсулин – дължи на стевиозидите;
  • понижава нивата на холестерол в кръвта;
  • подобрява клетъчната регенерация;
  • кръвосъсирващ агент;
  • укрепва стените на кръвоносните съдове;
  • нормализира кръвното налягане;
  • противотуморен ефект – спира развитието и появата на нови злокачествени образувания;
  • благоприятства функцията на черния дроб;
  • предотвратява образуването на язви в стомашно-чревния тракт;
  • диуретично действие;
  • поддържа здравето на кожата;
  • подобрява костния метаболизъм.

стевия и лечение на диабетГолемият интерес към стевия е предизвикал учените да направят много изследвания върху действието и. Установено е, че основния сладък химикал – стевизоид, е нетоксичен. Също така е доказано, че не предизвиква клетъчни промени и няма ефект върху плодовитостта на организма. В едно проучване е написано, че водния екстракт от листа на Stevia rebaudiana намалява броя и подвижността на сперматозоидите, както и синтезата на тестостерона при мъжки плъхове. Бразилски учени са записали способността на стевизоид да понижава кръвното налягане. През 2000г. е проведено двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване на хора страдащи от хипертония. 60% от тях след 3 месечна употреба на стевия са показали значително пониважане на систолното и диастолното налягане. Друг екип от учени е изследвал хипогликемичните ефекти на екстракти от растението. Те установяват, че химичния му състав проявява такъв ефект и стимулира синтезата и отделянето на инсулин от В-клетките на панкреаса. Доказани са и ефектите на стевия върху сърдечно-съдовата система, антибактериално, противовирусното и антиксидантното действие на растението.

Заболявания и състояния, при които се прилага стевия:

  • сърдечно-съдови заболявания;
  • диабет;
  • язви;
  • атеросклероза;
  • акне;
  • чернодробна дисфункция;
  • рак на панкреаса;
  • остеопораза;
  • затлъстяване;
  • кожни раздразнения;
  • главоболие.

Здравословна загуба на тегло със стевия

отслабване със стевияПричините за наднорменото тегло и затлъстяването са многофакторни и включват фактори като физическо бездействие, продължително седене и увеличен прием на високо калорични храни с високо съдържание на мазнини и добавени захари. Приемът на добавени захари е показал, че допринася средно 16% от общите калории в диета и е свързан с повишаване на теглото и неблагоприятни ефекти върху гликемичния контрол. Като заместител на захарта с 0 калории, стевията може да бъде верен съюзник в отслабването. След като се консумира тя се разгражда в червата и се елиминира бързо от тялото. Консумирането на напитки и със стевия като част от здравословна диета и начин на живот, включително и редовна физическа активност, води до видими резултати в борбата с килограмите. Проучване, публикувано в списание „Апетит”, показва, че употребата на сладката билка, намалява риска от преяждане. Подсладителите, направени от стевия, не съдържат калории и са 200-300 пъти по сладки от захарта. Те не повлияват нивата на кръвната захар и инсулиновата секреция и са подходящи за хора, страдащи от диабет.

чай със стевияНачин на приложение:

  • добавка в козметиката на пасти за зъби за поддържане на орална хигиена;
  • свежи листа като добавка на чай;
  • подладител.

Внимание!

Да не се използва по време на бременност!

Да се използва с повишено внимание от хора, страдащи от:

  • диабет – стевия може прекалено да понижи нивата на кръвна захар;
  • хипотоници – стевия може прекалено да понижи кръвното налягане.

Консултирайте се с лекар или фармацевт преди употребата на стевия!

Още по темата:

4.0, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.stevia.net/

http://steviabenefits.org

https://en.wikipedia.org

http://www.missouribotanicalgarden.org/

http://www.rain-tree.com

http://www.botanical-online.com/

http://www.nutrition-and-you.com/

http://www.medicalnewstoday.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлтернативна медицинаЛеченияБотаникаЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛайфстайлХранене при...Медицински изследванияКлинични пътекиРецептиСнимкиИсторияИнтервютаСпортДиетиСпециалистиСоциални грижиОрганизацииЗаведенияФизиология