Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Arecales Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми) Салак

Салак

Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми)

Салак - изображение

Салак (Salacca zalacca) е вид палмово дърво. Принадалежи към семейство Arecaceae (Палмови). Плодовете на растението са познати като салак или змийски плод. Салакът произлиза от Индонезия.

Устройство на салак:

листа на салак

 

Стъблото на палмата е късо. В долната част е леко закривено, а в терминалната му част се изправя. Диаметърът му е около 10-15 сантиметра. Листата са сложни, образувани от множество листове, с дължина до 6 метра. Всяко листче, влизащо в състава на едно листо е дължина 2 метра, със заострени върхове.

цвят на салак

 

Цветовете са разположени в проксималната част на дървото. Групирани са в съцветия по две. Цветчетата са с червеникав цвят с 6 тичинки. Те често са хермафродитни. Цъфтежа започва 3 или 4 години след засяването.

 

 

 

змийски плодПлодовете се развиват в основата на палмата. Те са събрани в съплодия. Обвивката им е кафява, прилича на змийска кожа, от където идва и другото има на салак – змийски плод. Те са с размери и форма на зрели смокини. Вътрешността им е годна за консумация. Тя е разделена на три отдела, между които се намира едно голямо семе. Вкусът им обикновено е сладък и леко кисел. Текстурата му е подобна на тази на ябълката.

Използваема част на салак

  • листа;
  • плодове;
  • кора.

Разпространение на салак

Салакът се отглежда в Тайланд, Малазия, Индонезия, Нова Гвинея, Филипините, островите Фиджи. В диво състояние се среща в югозападна Ява и южна Суматра. Вирее на надморска височина до 500 метра. Предпочита плодородни и много влажни почви.

Химичен състав на салак

плодове

  • бета-каротин – голямо количество, три пъти повече отколкото в мангото;
  • витамин С;
  • диетични фибри;
  • желязо;
  • калций;
  • фосфор;
  • въглехидрати;
  • протеини;
  • танини;
  • сапонини;
  • флавоноиди;
  • пектин;
  • не съдържа холестерол;
  • енергийна стойност на 100 грама – 368 килокалории.

Приложение на салак

Салакът съдържа редица полезни за здравето вещества. Той притежава изключителни лечебни свойства, които определят употребата му за лечение на различни заболявания като късогледство, затлъстяване и диабет. Освен това палмата намира приложение и за производството на различни предмети. Кората може да се използва за направата на рогозка, а листовете за плетене на кошници. В допълнение плодовете се употребяват в кулинарията. От тях се правят консерви, десерти, сладка и др.

Свойства на салак:

сок от салак

  • подобрява зрението – изследванията сочат, че консумацията на салак е отлично естествено лекарство за нарушения в зрението. Този ефект се дължи на съдържанието на бета-каротин. Мощните антиоксидантни свойства на съединението подобряват функцията на очните структури;
  • антиоксидантно действие;
  • подобрява храносмилането – съдържанието на танини, сапонини и флавоноиди определя този ефект. Танините лекуват диарията. Консумацията на плода заедно с обвивката предпазва от запек;
  • подобрява когнитивните способности и паметта – салакът е познат още и като плод на паметта. Съдържанието на пектин и калий подобрява значително мозъчните функции;
  • контролира нивата на кръвна захар – обвивката на плода спомага за регенерация на бета клетките на панкреаса и за понижаване на нивата на кръвната захар. Този плод в отличен за консумация от диабетно болни;
  • поддържа здравето на сърдечно-съдовата система;
  • тонизира цялото тяло;
  • подходящ е за бременни жени – намалява симптомите на сутрешно стомашно неразположение съпроводено с гадене при бременни жени;
  • ускорява метаболизма и стимулира здравословната загуба на тегло;
  • поддържа здравето на кожата;
  • подобрява здравето на мускулите.

Заболявания и състояния, при които се прилага салак:

  • диария;
  • лошо храносмилане;
  • заболявания на сърдечно-съдовата система;
  • късогледство;
  • кокоша слепота;
  • когнивни проблеми;
  • затлъстяване;
  • диабет.

салакНачин на приложение:

  • сок от салак;
  • консумация на пресни плодове.

Приложение на плодовете

Змийските плодове се използват като един нормален плод, като всички популярни плодове. Те имат приятен вкус, сладък и леко накиселяващ. Носят и приятен аромат. Консумират се в прясно състояние и се добавят към широка гама от ястия. Те са страхотни за пържене. Когато ги нарежете на тънко се получава страхотен чипс от салак. Друго предложение е да направите сладко от салак – необходими са ви само захар, вода и плодове.

Внимание!

Прекомерната консумация на плодовете може да доведе до запек.

Още по темата:

4.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org

http://www.palmpedia.net/

http://tropical.theferns.info/

https://www.healthbenefitstimes.com

http://www.vegetafruit.com

http://drhealthbenefits.com

http://www.medindia.net/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛеченияХрани и ястияРецептиЛайфстайлСнимкиФизиологияИсторияНовиниБотаникаМедицински изследванияАлтернативна медицинаНормативни актовеПсихологияОрганизацииАнкетиСпециалистиЗаведенияСпортТестовеКалкулаториПроизводители