Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Arecales Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми) Салак

Салак

Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми)

Салак - изображение

Салак (Salacca zalacca) е вид палмово дърво. Принадалежи към семейство Arecaceae (Палмови). Плодовете на растението са познати като салак или змийски плод. Салакът произлиза от Индонезия.

Устройство на салак

листа на салак

 

Стъблото на палмата е късо. В долната част е леко закривено, а в терминалната му част се изправя. Диаметърът му е около 10-15 сантиметра. Листата са сложни, образувани от множество листове, с дължина до 6 метра. Всяко листче, влизащо в състава на едно листо е дължина 2 метра, със заострени върхове.

цвят на салак

 

Цветовете са разположени в проксималната част на дървото. Групирани са в съцветия по две. Цветчетата са с червеникав цвят с 6 тичинки. Те често са хермафродитни. Цъфтежа започва 3 или 4 години след засяването.

 

 

змийски плодПлодовете се развиват в основата на палмата. Те са събрани в съплодия. Обвивката им е кафява, прилича на змийска кожа, от където идва и другото има на салак – змийски плод. Те са с размери и форма на зрели смокини. Вътрешността им е годна за консумация. Тя е разделена на три отдела, между които се намира едно голямо семе. Вкусът им обикновено е сладък и леко кисел. Текстурата му е подобна на тази на ябълката.

Използваема част на салак

  • листа;
  • плодове;
  • кора.

Разпространение на салак

Салакът се отглежда в Тайланд, Малазия, Индонезия, Нова Гвинея, Филипините, островите Фиджи. В диво състояние се среща в югозападна Ява и южна Суматра. Вирее на надморска височина до 500 метра. Предпочита плодородни и много влажни почви.

Химичен състав на салак

плодове

  • бета-каротин – голямо количество, три пъти повече отколкото в мангото;
  • витамин С;
  • диетични фибри;
  • желязо;
  • калций;
  • фосфор;
  • въглехидрати;
  • протеини;
  • танини;
  • сапонини;
  • флавоноиди;
  • пектин;
  • не съдържа холестерол;
  • енергийна стойност на 100 грама – 368 килокалории.

Лечебни свойства и приложение на салак

Салакът съдържа редица полезни за здравето вещества. Той притежава изключителни лечебни свойства, които определят употребата му за лечение на различни заболявания като късогледство, затлъстяване и диабет. Освен това палмата намира приложение и за производството на различни предмети. Кората може да се използва за направата на рогозка, а листовете за плетене на кошници. В допълнение плодовете се употребяват в кулинарията. От тях се правят консерви, десерти, сладка и др.

Свойства на салак:

сок от салак

  • подобрява зрението – изследванията сочат, че консумацията на салак е отлично естествено лекарство за нарушения в зрението. Този ефект се дължи на съдържанието на бета-каротин. Мощните антиоксидантни свойства на съединението подобряват функцията на очните структури;
  • антиоксидантно действие;
  • подобрява храносмилането – съдържанието на танини, сапонини и флавоноиди определя този ефект. Танините лекуват диарията. Консумацията на плода заедно с обвивката предпазва от запек;
  • подобрява когнитивните способности и паметта – салакът е познат още и като плод на паметта. Съдържанието на пектин и калий подобрява значително мозъчните функции;
  • контролира нивата на кръвна захар – обвивката на плода спомага за регенерация на бета клетките на панкреаса и за понижаване на нивата на кръвната захар. Този плод в отличен за консумация от диабетно болни;
  • поддържа здравето на сърдечно-съдовата система;
  • тонизира цялото тяло;
  • подходящ е за бременни жени – намалява симптомите на сутрешно стомашно неразположение съпроводено с гадене при бременни жени;
  • ускорява метаболизма и стимулира здравословната загуба на тегло;
  • поддържа здравето на кожата;
  • подобрява здравето на мускулите.

Заболявания и състояния, при които се прилага салак:

  • диария;
  • лошо храносмилане;
  • заболявания на сърдечно-съдовата система;
  • късогледство;
  • кокоша слепота;
  • когнивни проблеми;
  • затлъстяване;
  • диабет.

салакНачин на приложение:

  • сок от салак;
  • консумация на пресни плодове.

Приложение на плодовете

Змийските плодове се използват като един нормален плод, като всички популярни плодове. Те имат приятен вкус, сладък и леко накиселяващ. Носят и приятен аромат. Консумират се в прясно състояние и се добавят към широка гама от ястия. Те са страхотни за пържене. Когато ги нарежете на тънко се получава страхотен чипс от салак. Друго предложение е да направите сладко от салак – необходими са ви само захар, вода и плодове.

Внимание!

Прекомерната консумация на плодовете може да доведе до запек.

Още по темата:

4.3, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org
http://www.palmpedia.net/
http://tropical.theferns.info/
https://www.healthbenefitstimes.com
http://www.vegetafruit.com
http://drhealthbenefits.com
http://www.medindia.net/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноХранене при...Здравни съветиДиетиЛеченияЛайфстайлХрани и ястияРецептиСнимкиАлт. медицинаБотаникаНовиниФизиологияИсторияПсихологияИзследванияНормативни актовеАнкетиОрганизацииСпециалистиЗаведенияСпортТестовеКалкулаториПроизводители