Салак
Салак (Salacca zalacca) е вид палмово дърво. Принадалежи към семейство Arecaceae (Палмови). Плодовете на растението са познати като салак или змийски плод. Салакът произлиза от Индонезия.
Устройство на салак
Изображение: NasserHalaweh, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Стъблото на палмата е късо. В долната част е леко закривено, а в терминалната му част се изправя. Диаметърът му е около 10-15 сантиметра. Листата са сложни, образувани от множество листове, с дължина до 6 метра. Всяко листче, влизащо в състава на едно листо е дължина 2 метра, със заострени върхове. Цветовете са разположени в проксималната част на дървото. Групирани са в съцветия по две. Цветчетата са с червеникав цвят с 6 тичинки. Те често са хермафродитни. Цъфтежа започва 3 или 4 години след засяването.
Плодовете се развиват в основата на палмата. Те са събрани в съплодия. Обвивката им е кафява, прилича на змийска кожа, от където идва и другото има на салак - змийски плод. Те са с размери и форма на зрели смокини. Вътрешността им е годна за консумация. Тя е разделена на три отдела, между които се намира едно голямо семе. Вкусът им обикновено е сладък и леко кисел. Текстурата му е подобна на тази на ябълката.
Използваема част на салак
- листа;
- плодове;
- кора.
Разпространение на салак
Салакът се отглежда в Тайланд, Малазия, Индонезия, Нова Гвинея, Филипините, островите Фиджи. В диво състояние се среща в югозападна Ява и южна Суматра. Вирее на надморска височина до 500 метра. Предпочита плодородни и много влажни почви.
Химичен състав на салак
- бета-каротин - голямо количество, три пъти повече отколкото в мангото;
- витамин С;
- диетични фибри;
- желязо;
- калций;
- фосфор;
- въглехидрати;
- протеини;
- танини;
- сапонини;
- флавоноиди;
- пектин;
- не съдържа холестерол;
- енергийна стойност на 100 грама - 368 килокалории.
Лечебни свойства и приложение на салак
Изображение: W.A. Djatmiko (Wie146), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Салакът съдържа редица полезни за здравето вещества. Той притежава изключителни лечебни свойства, които определят употребата му за лечение на различни заболявания като късогледство, затлъстяване и диабет. Освен това палмата намира приложение и за производството на различни предмети. Кората може да се използва за направата на рогозка, а листовете за плетене на кошници. В допълнение плодовете се употребяват в кулинарията. От тях се правят консерви, десерти, сладка и др.
Свойства на салак
- подобрява зрението - изследванията сочат, че консумацията на салак е отлично естествено лекарство за нарушения в зрението. Този ефект се дължи на съдържанието на бета-каротин. Мощните антиоксидантни свойства на съединението подобряват функцията на очните структури;
- антиоксидантно действие;
- подобрява храносмилането - съдържанието на танини, сапонини и флавоноиди определя този ефект. Танините лекуват диарията. Консумацията на плода заедно с обвивката предпазва от запек;
- подобрява когнитивните способности и паметта - салакът е познат още и като плод на паметта. Съдържанието на пектин и калий подобрява значително мозъчните функции;
- контролира нивата на кръвна захар - обвивката на плода спомага за регенерация на бета клетките на панкреаса и за понижаване на нивата на кръвната захар. Този плод в отличен за консумация от диабетно болни;
- поддържа здравето на сърдечно-съдовата система;
- тонизира цялото тяло;
- подходящ е за бременни жени - намалява симптомите на сутрешно стомашно неразположение съпроводено с гадене при бременни жени;
- ускорява метаболизма и стимулира здравословната загуба на тегло;
- поддържа здравето на кожата;
- подобрява здравето на мускулите.
Заболявания и състояния, при които се прилага салак
- диария;
- лошо храносмилане;
- заболявания на сърдечно-съдовата система;
- късогледство;
- кокоша слепота;
- когнивни проблеми;
- затлъстяване;
- диабет.
Начин на приложение
- сок от салак;
- консумация на пресни плодове.
Приложение на плодовете
Изображение: Aleph500Adam, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Змийските плодове се използват като един нормален плод, като всички популярни плодове. Те имат приятен вкус, сладък и леко накиселяващ. Носят и приятен аромат. Консумират се в прясно състояние и се добавят към широка гама от ястия. Те са страхотни за пържене. Когато ги нарежете на тънко се получава страхотен чипс от салак. Друго предложение е да направите сладко от салак - необходими са ви само захар, вода и плодове.
Внимание!
Прекомерната консумация на плодовете може да доведе до запек.
Заглавно изображение: Kristof Zyskowski & Yulia Bereshpolova, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
СУПЕР БЕРИС прах 180 г ХЕЛТ ЕЙД
МИКО ВЕДЖИ прах 400 гр. DXN
Безплатна доставка за България!БОРОВ ПРАШЕЦ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ саше * 12 GUOZHEN
БИЛКОВА СМЕС ЗА ОТСЛАБВАНЕ 150 гр.
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ ЗА ОТСЛАБВАНЕ ФИЛТЪР * 20 бр.
КАЛИВИТА ЗЕНТОНИК разтвор 946 мл
Безплатна доставка за България!Библиография
https://en.wikipedia.org
http://www.palmpedia.net/
http://tropical.theferns.info/
https://www.healthbenefitstimes.com
http://www.vegetafruit.com
http://drhealthbenefits.com
http://www.medindia.net/
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
- Клон Комелиниди (Commelinids)
- Разред Arecales
- Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми)
- 10-дневна диета с елда за отслабване с 10 килограма
- 7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма
- Натурални средства за лечение на конюнктивит
- Свалете 5 килограма само за 3 дни
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Млечно смути със замразени плодове
- Диета с прясно зеле (10 килограма за 10 дни)
- Как се свалят 5 килограма за 1 седмица – стъпка по стъпка
- Диета с ябълки за 7 дни
- 5 точки за акупресура, чиито масаж помага за отслабване
Коментари към Салак