Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Cactaceae Кактус

Кактус

Сем. Cactaceae

Кактус - изображение

Кактус се наричат всички представители на семейството от покритосеменни растения Кактусови (Cactaceae).

Устройство на кактус

кактусКактусите имат месести листа и стъбла. За разлика от други месести растения, стъблото е единствената част на същинския кактус, където се извършва фотосинтеза. Формата му е различна - листоподобна, прешленеста, цилиндрична, топчеста. Много малко членове на семейството имат листа и те обикновено са рудиментарни и опадват. Някои представители на кактусите дават плодове, които се използват като хранителен източник. Според условията, в които растат, кактусите се делят на две големи групи. Едните растат във влажните тропични гори, а други виреят из песъчливите и сухи места. Към групата на кактусите от гористите места спадат и познатите у нас коледниче (Epiphyllum) и лимбите (Epiphhyllum latifrons). Листата им обикновено са шилообразни и не по-дълги от 1 до 3 милиметра. Два рода, Pereskia и Pereskiopsis, обаче имат дълги, немесести листа с дължина 5–25 сантиметра, както и немесести стъбла. Възможно е това да са примитивни родове, смятани за твърде подобни на растенията, от които кактусите са еволюирали.

Разпространение на кактус

разпространение на кактусКактусите виреят в Северна, Южна и Централна Америка. Кактусите обитават различни райони, от крайбрежните равнини до високите планински райони. С едно изключение, те са местни за Америка, където техният обхват се простира от Патагония до Британска Колумбия и Алберта в Западна Канада. Растението е силно приспособено към сушата. Среща се главно в крайбрежните планини и атлантическите гори на Югоизточна Бразилия.  Съществуват различни теории за разпространението на кактусите по света. Една от тях е, че се разпространява като семена в храносмилателния тракт на мигриращи птици. Алтернативната теория е, че видът първоначално е прекосил Атлантическия океан на европейските кораби, търгуващи между Южна Америка и Африка, след което птиците може да са го разпространили по-широко. Много други видове са се натурализирали извън Америка, след като са били въведени от хора, особено в Австралия, Хавай и Средиземноморския регион. В Австралия, видовете Opuntia, по-специално Opuntia stricta, са въведени през 19-ти век за използване като естествени селскостопански огради.

Химичен състав на кактус

Лечебни свойства и приложение на кактус

История на кактус:

Отглеждането на кактуси датира от милиони години. Исторически данни сочат, че кактусите са били използвани за различни цели от ацтеките, чиято империя съществува от 14-ти до 16-ти век. Тяхната столица е била Теночитлан (в наши дни - Мексико Сити). Гербът на Мексико днес изобразява орел, кацнал върху кактус, който държи змия. Това изображение символизира мита за основаването на Теночтитлан. Ацтеките символично свързват зрелите червени плодове на кактуса с човешкото сърце.
Европейците за първи път срещат кактуси, когато пристигат в Новия свят в края на 15 век. Първите им депа са били в Западна Индия, където са открити сравнително малко родове кактуси. Така мелокактите вероятно бяха сред първите кактуси, наблюдавани от европейците. Видът Melocactus присъства в английските колекции от кактуси преди края на 16-ти век до 1570 година според един източник, където те са наречени Echinomelocactus. Кактусите, както чисто декоративни растения, така и тези с годни за консумация плодове, продължават да пристигат в Европа, така че Карл Линей е могъл да назове 22 вида до 1753 година.
Лечебни свойства на кактус:

Още по темата:

3.7, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлХрани и ястияСнимкиЛюбопитноРецептиНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ИсторияПсихологияДиетиАнкетиЛечения