Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Cactaceae Кактус

Кактус

Сем. Cactaceae

Кактус - изображение

Кактус се наричат всички представители на семейството от покритосеменни растения Кактусови (Cactaceae). Кактусите имат месести листа и стъбла. За разлика от други месести растения, стъблото е единствената част на същинския кактус, където се извършва фотосинтеза. Формата му е различна - листоподобна, прешленеста, цилиндрична, топчеста. Много малко членове на семейството имат листа и те обикновено са рудиментарни и опадват. Някои представители на кактусите дават плодове, които се използват за храна от хората.

Според условията в които растат, кактусите се делят на две големи групи. Едните растат във влажните тропични гори, а други виреят из песъчливите и сухи места. Към групата на кактусите от гористите места спадат и познатите у нас коледниче (Epiphyllum) и лимбите (Epiphhyllum latifrons). Листата им обикновено са шилообразни и не по-дълги от 1 до 3 мм. Два рода, Pereskia и Pereskiopsis, обаче имат дълги, немесести листа с дължина 5–25 см, както и немесести стъбла. Възможно е това да са примитивни родове, смятани за твърде подобни на растенията, от които кактусите са еволюирали.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Кактусите виреят изключително много в Северна, Южна и Централна Америка. Много кактуси се аклиматизират в други части на света с подобни климатични и почвени условия, след като са били пренесени от хора.

Още по темата:

3.5, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлСнимкиХрани и ястияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиНовиниХранене при...Алт. медицинаИсторияПсихологияДиетиАнкетиЛечения